En säsong med Raymarine e7

Jag vet inte vad det är, men man blir bara mer bekymrad över navigation med åren. Kanske är det åldern? Större djupgående? Eller en ny båt som går fort med en väldigt bräcklig köl?

raymarinee7blur-2.jpg
I vilket fall satte jag på en Raymarine e7 på rattpiedestalen. Sedan tidigare så har vi ju bra sjökort i Expedition som både finns på navbordet och speglat på en iPad i vattentätt case. I denna har det också funnits andra bra navigationsappar. Detta har funkat bra, men det har varit lite bökigt i busväder. Dessutom gillar jag att dubbelkolla när det är riktigt kritiskt…

Det har funkat mycket bra. Enheten är liten och lätthanterlig. Skärmen är ljusstark och lagom stor även om pekfunktionerna inte funkar när det regnar. Då får man köra med knapparna i stället.

Det som har varit den stora aha-upplevelsen är Navionics-korten som kommer i olika varianter. Jag började med silver som kändes otroligt grova och oanvändbara för tajt skärgårssegling. Skall man segla över havet är de ok, men det är alldeles för lite detaljer.

Anders B på Hansson 31 Piano är den som tittat mest på detta. Alla hans artiklar här och hans senaste lägesrapport: Uppgraderad Raymarine e7

Precis som Anders har jag bytt korten. Jag provade både Navionics Guld och Platinum och bägge gör jobbet på ett bra sätt. Och efter Anders artikel så uppgraderade jag också mjukvaran i e7 vilket var en höjdare.

raymarinee7blur-1.jpg
En kul gimmick (?) är att det finns appar för att replikera, och också kontrollera, e7 till en iPad. Idén är lysande, men apparna har fortfarande en del buggar. Ett annat bekymmer är att e7 skapar sitt eget WiFi-nät, vilket innebär att man måste skifta mellan olika trådlösa nät för att köra olika saker. Normalt har vi ett WiFi baserat på en Net1 router. På detta finns PC med Expedition/VNC och andra enheter som behöver internet, samt iPad när den är kopplad till Expedition. Att skifta mellan nät för att köra olika appar är lite stenålder, så jag hoppas Raymarine ser till att e7 kan vara med i ett befintligt nät.

25 Comments

 1. Gustaf Lidvall Sep 24, 2012 Reply

  Kör också med E7.
  Hade problem med att Goldkorten visade mycket sämre upplösning än Silver.Till och med så att öar saknades. Efter mycket letande och snudd på reklamation visade det sig att något som hette “Easy view” var aktiverat när jag körde med Gold. Om jag klickade ur det så poppade alla detaljer upp.

  Sedan är det ju lite detaljer som att till exempel Djuröbron saknas…

  Annars håller jag med om att det är en suverän lite burk.

 2. Melin Sep 24, 2012 Reply

  Jag har oxå E7 med Platina-kortet och är väldigt nöjd.
  Vart har ni flyttat kompassen? Kan ni snurra E7 så ni kan se från sidan?

  • Author
   Peter Gustafsson Sep 24, 2012 Reply

   Kompassen är bortmonterad. Jag letade efter en snygg “pod”, men hittade ingen. Och till någon av skärgårdsseglingarna så blev det lite akut att montera den så nu sitter den i bygeln framför ratten.

   Men jag har börjat gilla att man kan ta bort den…

   Den går inte att rotera (för smalt).

   • MeaDiva Sep 24, 2012 Reply

    Kolla på deras podukter, kanske finns i kolfiber…. ;-)
    http://www.navslide.no

    Tobias

   • Author
    Peter Gustafsson Sep 24, 2012 Reply

    Jag har gjort det.

    Och jag kan också gissa vad som händer vid en gipp i 15 m/s eller när någon greppar tag i plottern i en rejäl broach :-)

    Jag har inget problem med att den inte går att rotera. Sitter ändå inte och tittar på den långa stunder och när det är riktigt tajt så vill jag ändå röra mig för att få översikt över var vi är.

    • MeaDiva Sep 25, 2012 Reply

     Då är det ju inget problem :-)

     /T

 3. Gustaf Lidvall Sep 24, 2012 Reply

  Peter, jag lyckas inte få in heading från Nexus till E7an. Har du det?

  • Author
   Peter Gustafsson Sep 24, 2012 Reply

   Just nu har jag ingen extern data in. Nästa steg är AIS. Annan NMEA-data struntar jag nog i eftersom jag har den överallt annars.

   http://www.blur.se/2012/03/20/j111-blur%C2%B3-instrument/

  • L-B Gustafsson Sep 24, 2012 Reply

   Har en c95 i nya båten tillsammans med NXR, fick in “all” datan i plottern direkt när jag anslöt kablaget utan att ändra några inställningar i plottern. Har inte installerat Nexus nGPS iår utan tar position från c95:an, får se om den installeras eller säljs till nästa säsong.

 4. Jonas S Sep 24, 2012 Reply

  När vi körde W2S hade jag inte lärt mig att stänga av touchfunktionen på skärmen.
  Blev problem då skärmen inte alltid förstod att våta kalla fingrar skall “lydas”, men vattenstänk skall ignoreras…
  Skärmen visade lite vad som helst ibland.
  Nu har jag lärt mig att stänga av touchfunktionen när vädret så kräver, och är mycket nöjd!

 5. Lars Rönnberg Sep 24, 2012 Reply

  Att kunna rotera plottern från sida till sida är en viktig funktion speciellt på Shorthand. Bättre med en liten som ses bra från rorsman, än en stor som ändå inte går att titta på.

 6. Anders B Sep 24, 2012 Reply

  Har e7:an monterad utan den gyllenbruna dekorationsplastramen påsatt. Gummiskyddet sitter (satt) fast lite sladdrigt och blåste överbord! Dessutom sjönk det ganska fort.

 7. Lars S Sep 24, 2012 Reply

  Peter!
  Vilken typ av antenn har du till Net1 och hur (var) har du placerat den (antennen)?Min erfarenhet ar att antennen är helt avgörande för kvaliteten på internetanslutningen.

 8. Johan O Sep 24, 2012 Reply

  Funderar på att skaffa ny plotter, kollar på denna E7, Raymarine c90w och Simrad nss-7. Alla ligger i ungefär samma prisklass +- några tusen.

  C90w har inte pekskärm, annars känns den rejäl men är en äldre konstruktion.
  Simrad verkar rejäl med pekskärm och upplever jag enkel att använda.

  Vilken skulle ni välja?

 9. Anders B Sep 24, 2012 Reply

  Simrad=Cmap, Raymarine=Navionics. Både Cmap, Navionics och Garmin har köpt in Hydrographica. Kolla hur kortbilden ändras när du zoomar upp och ner, för mycket information innebär att kortbilden blir rörig i översiktsbilder. e7:an har för liten skärm för att kunna läsas på 2 m avstånd. Ta reda på hur stor del av skärmen som används för att visa kortet. Enbart informationen att korten är baserade på S57 (Sjöfartsverkets digitala sjökort) och Hydrographica är ingen garanti för att plotterkortbilden är bra. Dubbelchecka all information från säljare och prova själv. Undersök hur olika platser du känner väl visas i de olika korten. Du kan använda iPad appen Sea Pilot som referens, du kör appen hemma i soffan, gör lite skärmdumpar på ställen du vill ha som referens, tar med paddan och jämför när du står och testar plottrar på mässorna och i tillbehörsaffärerna i vinter.

  • Sebastian Christenso Sep 25, 2012 Reply

   Vill bara förtydliga att Simrad-NSS7 använder Navionics sjökort.

  • johnny Sep 25, 2012 Reply

   Hej

   Jag kan tycka att Hydrographica korten är mycket bättre i Garmin.
   Det blir mycket kantigare råare i Navionics kortet.
   Vet inte hur dom behandlar dataråvaran. Eller är det deras program dom andvänder som inte ritar över i samma upplösning och det är så den lite kantiga bilden kommer fram

   Rent bara så rakt av för den normale andvändaren så kan jag tycka att Garmin är bättre.

   Men sen i övrigt så är väl e7 och Simrad-NNS, båda bättre och lite hetare för den som vill ha en plotter med mer finneser…..

 10. Per Oct 11, 2012 Reply

  Skruvade i en E7a med en AIS CTRX Carbon+ idag. Antennen sitter i inne i båten vilket verkar perfekt.

  • Ola Feb 14, 2014 Reply

   Något mer om hur Du gjorde..? Rätt in på E7’an eller via någon annan burk?

 11. Martin Dec 14, 2012 Reply

  Någon som har hört någon om nya a65 (http://www.raymarine.se/view/?id=4954)? Verkar läcker och har också det sk LightHouse interfacet.

  • Patrik A Dec 16, 2012 Reply

   Finns inget (D) djup angivet, jag vänter på en plattskärmsplotter sedan många år, begriper inte varför det bara produceras tjockplottrar. Har tittat på I-pad med Wifi koppling till NMEA0183 kommunikation åt båda hållen med det blir orimligt dyrt och erbjuder inget bra fäste på baksidan för I-paden till min TV-arm i nergången. Har ett komplett NexusNX2 med server och alla givare som jag är helnöjd med och inte vill byta ut..

 12. Torbjörn Lindahl Dec 13, 2017 Reply

  Hej.
  När det gäller att växla mellan WiFi-näten i båten, läs på bättre ;-)

  Du kan i inställningar ansluta plottern mot ditt övriga WiFi-nät, i ditt fall NET1 routerns WiFi och därmed få Internetförbindelse via e7:s WiFi, så du slipper växla mellan näten. Testa det!

  Med vänlig hälsning
  Torbjörn

  • Author
   Peter Gustafsson Dec 13, 2017 Reply

   Fast det kom som en mjukvaruuppdatering och funkade inte när den var ny.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.