Mange Olsson-priset till Ainslie. Rätt val?

I förrgår blev det klart att Ben Ainslie får Mange Olsson-priset.

Redan förra gången, då Torben Grael fick priset, kände jag mig lite fundersam.

Mange Olsson var en av våra mest folkkära seglare. En färgstark person som spred glädje och inspirerade massor av seglare. Utan Mange så hade svensk segling inte sett ut som idag. Detta skall ju också återspeglas i hans minnesfond:

Mange Olssons Minnesfond har stiftats med syftet att uppmuntra och stödja unga svenska seglare som, likt Mange Olsson, optimistiskt arbetar för att uppnå framgångar inom seglingssporten.

Så då undrar man ju varför man har valt Grael och Ainslie som pristagare. Bägge är briljanta seglare med massor av meriter. Troligtvis några av de bästa seglarna genom alla tider. Men är de inspirerande? Verkar de i Manges anda? Lockar de unga seglare i Sverige att ta nästa steg i sin utveckling?

Grael är väl känd för att driva Ericsson 4 till vinst på bekostnad av lagandan? Enligt uppgift pratade besättningen knappt i land. Och Aislie är väl inte heller känd för att se till gruppen före sig själv. Visst, Ben är galjonsfigur i Andrew Simpson Sailing Foundation, men jag tyckte att vi fick en dålig eftersmak när nästan alla internationella pengar gick till engelska projekt.

Och vill stiftelsen göra skillnad, så vet jag inte om ytterligare ett pris till killen som har vunnit allt faktiskt är rätt.

Ar det bara stjärglansen och PR-effekten man är ute efter? Det kanske bara är jag, men jag känner mig lite mindre motiverad att bidra när två av världens tråkigaste seglare belönas. Visst, jag känner inte dem, och har inte samma insikt som juryn. Men jag kan inte känna “wow. va kul”!

Hade jag fått föreslå någon hade det varit Martin Strömberg. Det var länge sedan någon representerade andan i offshoresegling så bra som Martin gör. Som ledargestalt i ett team med fransmän och kineser är han alltid positiv, pushar alltid och tar sig dessutom tid att förmedla sin upplevelse. Det finns en anledning till att han syns på 10 helsidor i GP och att kommunstyrelsens ordförande tycker att han kan bli FN-ambassadör.

Jag tror att det finns massor av ungdomar som vill bli som Martin, och det är dessa förebilder vi behöver lyfta fram för att bygga svensk segling.

Den brittiska seglaren Ben Ainsle har utsetts till vinnare av Mange Olsson-priset 2015. Han får priset efter en lång och oerhört framgångsrik seglingskarriär i allt från jolle-segling till extrema katamaraner i Americas Cup.

Priset kommer att delas ut vid en ceremoni i Göteborg i samband med stoppet av Volvo Ocean Race 26 juni

– Magnus var en seglare som alla såg upp till och beundrade. Han förkroppsligade andan i kappsegling. För mig är det en ära att få det här priset och att få arbeta med Magnus Olssons Minnesfond genom att stötta och uppmuntra nästa generations seglare, säger Ben Ainslie.

Sir Charles Benedict “Ben” Ainslie, 38, från Macclesfield, England har en mycket imponerande historia inom jollesegling och är den mest framgångsrike olympiske seglaren. Han var på prispallen i fem OS i rad med början i Atlanta 1996 där han tog en silvermedalj i Laser. Fyra år senare blev det guld i Laser innan han bytte till Finnjolle där det blev tre raka olympiska guldmedaljer, 2005, 2008 och 2012. Han har sex VM-guld i Finnjolle och fyra VM-medaljer i Laser

Ben Ainslie är ensam om att bli utsedd till ”ISAF World Sailor of the Year” fyra gånger och 2010 vann han den totala världscupen i match racing. 2013 blev han taktiker på Oracle Team USA som försvarade titel i Americas Cup på hemmaplan i San Fransisco.

Nu kliver Ben Ainslie in i en ny roll – som skeppare och projektledare för Ben Ainslie Racing. Han kommer att leda och utveckla en brittisk utmaning i den 35:e upplagan av Americas Cup, med en uttalad målsättning att föra tillbaka den klassiska trofén till Storbritannien där allt började 1851.

– Sir Ben Ainslie är en riktig mästare. Hans hängivenhet och kärlek till seglingen är äkta och gör skillnad för många unga människor. Det är en ära att få hälsa honom välkommen till Göteborg för att motta priset, säger Carl-Henric Svanberg, ordförande i Mange Olssons Minnesfond

Priset är uppkallat efter en av de största seglarna genom tiderna – och tveklöst en av de mest färgstarka. Mange avled efter en stroke i april 2013. Strax därefter beslutade Manges familj och några av hans närmaste vänner att instifta en minnesfond i hans namn. Tanken är att dels hedra en stor internationell seglare med ett årligen återkommande pris ”Mange Olsson Priset”. Men också att främja svensk seglingsungdom och seglingsverksamhet genom att dela ut stipendier till personer eller organisationer som likt Mange Olsson, optimistiskt arbetar för att uppnå eller främja framgångar på högsta nivå inom seglingssporten. Gärna i Manges anda, dvs. med glädje och entusiasm. Ambitionen är att fonden ska fortsätta att växa och hittills har flera av Manges vänner och företag, som han kom i kontakt med under sin seglingskarriär, stötta fonden.

Ben Ainslie kommer att ta emot priset vid en ceremoni i Göteborg fredag 26 juni kl 10:30 i Volvo Ocean Race´ eventområdet. Samtidigt, vid prisutdelningen, kommer två unga svenska seglare att ta emot stipendier får fonden. I stipendiet ingår också att få mentorstöd av pristagaren Ben Ainslie under ett år. I samband med utdelningen så kommer det också att arrangeras en “Mange Olsson Memorial Foundation Youth Sailors Workshop” – det är en workshop för unga tjejer och killer som vill satsa på kappsegling.

Och som ett bevis på de starka banden mellan Magnus Olsson och Volvo Ocean Race kommer även en speciell hyllning föräras en seglare i Volvo Ocean Race.