America’s Cup World Series | Portsmouth

World Series i Portsmouth blir ju första gången som man kör på allvar i foilande AC45, så det skall bli intressant att se hur det blir. Som en lightversion av riktiga AC, eller en lite mer hajpad Extreme Sailing Series.

Idag körde man träningsrace: I första vann Land Rover BAR före Oracle Team USA, Emirates Team New Zealand, Artemis Racing, Groupama Team France & Softbank Team Japan. I andra, som gick i lättare vindar, vann Emirates Team New Zealand före Artemis Racing, Land Rover BAR, Oracle Team USA, Softbank Team Japan & Groupama Team France.

Man har i alla fall inte sparat på krutet när det gäller media och publik. TV-rättigheter är sålda, betalappar är på plats och man säljer massa roliga biljetter i Portsmouth. Frågan är om man kan få ekonomi i publik- och tittarintäkter – minst lika spännande som själva seglingen…

acplusapp_tracker

Appen är snygg – men trackern känns ytlig och saknar många av de funktioner man kan förvänta sig. Skall man erbjuda en “second screen experience” så måste det hända mycket mer.

Och frågan är hur många som kommer att betala 79:- för att se seglingarna live på sin läsplatta eller mobil?


Tider att ha koll på

Lördag 25 juli klockan 14.30 – 16.00: Race 1 & 2
Söndag 26 juli klockan 14.30 – 16.00: Race 3 & 4
Söndag 26 juli klockan 17.15 – 18.00: Prisutdelning

Hur följer man racen?

I sverige sänder man live på TV4 Play.
Eller så tittar man via appen AC+ (kostar 79:- per event).

Vika seglar

Nedan det jag har koll på. Kan ha ändrats.

Artemis Racing Nathan Outteridge med sin gast Iain “Goobs” Jensen på wing trim. Chris Brittle, Freddie Lööf och Iain Percy.

Land Rover BAR Ben Ainslie rattar så klart. Möjliga i besättningen är Paul Campbell-James, Jono Macbeth, Freddie Carr, Matt Cornwell, Nick Hutton, Giles Scott och Andy McLean.

Groupama Team France Franck Cammas styr med Arnaud Psarofaghis som taktiker, fördäck Devan Le Bihan, wing trimmer Thierry Foucher och trimmer Arnaud Jarlegan.

Emirates Team New Zealand Peter Burling har sin 49er-gast Blair Tuke som trimmar vingen. Ray Davies kör taktik. Övriga är inte annonserade?

Oracle Team USA Jimmy Spithill, Kyle Langford kör vingen, Tom Slingsby taktik, Kinley Fowler trimmar och Louis Sinclair är fördäckare.

Softbank Team Japan Rorsman Dean Barker, taktiker/wing trimmer Chris Draper och Kazuhiko “Fuku” Sofuku på fördäck. Jero Lomas och Derek Saward är nya bägge från ETNZ

Flygande start för Artemis Racing i Portsmouth

I helgen inleds Louis Vuitton America’s Cup World Series i Portsmouth, England. Det svenska utmanarlaget Artemis Racing siktar på att vinna världens mest prestigefulla seglingstävling och om drygt en månad kommer tävlingen och de flygande katamaranerna till Göteborg.

– Efter många månader av träning och förberedelser känns det väldigt skönt att äntligen börja kappsegla, säger Artemis Racings taktiker Fredrik Lööf. Det är viktigt för oss att få en bra start i serien och att ta pulsen på våra konkurrenter.

Fredrik Lööf är en av Sveriges mest meriterade seglare med flera OS-medaljer och framförallt en guldmedalj i Starbåt från OS i London 2012. Nu satsar han på att vinna den 35:e upplagan av America’s Cup med det svenska laget Artemis Racing. Och målen är högt ställda i den multinationella besättningen som består av några av världens mest framgångsrika och respekterade seglare och designers.

Mellan dess medlemmar har teamet redan samlat ihop 61 America’s Cup Kampanjer, inklusive 14 segrar. Lagmedlemmarna (inklusive två designers) har tävlat i 21 olympiska spel, vunnit 10 medaljer, varav 6 guldmedaljer.

Svensklaget kommer dock möta hårt motstånd i helgen och inte bara från de regerande mästarna i America’s Cup Oracle Team USA. Hemmalaget Land Rover BAR Racing har den fyrfaldiga OS-guldmedaljören Ben Ainslie som skeppare och Groupama Team France leds av skepparen Franck Cammas som vann Volvo Ocean Race 2011-12.

I Louis Vuitton America’s Cup World Series 2015-och 2016 samlar lagen poäng som de tar med sig till America’s Cup Challenger Series på Bermuda 2017. Där utses vilket lag som får utmana Oracle Team USA om den åtråvärda America’s Cup-bucklan i finalen som avgörs i Bermuda samma år.

I serien seglar lagen med 45 fot långa katamaraner som foilar, det vill säga att de lyfter från vattenytan och bokstavligt talat flyger fram i upp till 40 knop.

– Detta är ju första gången alla lagen samlas på startlinjen och det kommer att bli en väldigt häftig tävling i Portsmouth. Med sex flygande katamaraner som gör upp mot varandra kommer det inte att likna någonting åskådare sett tidigare, säger Fredrik Lööf.

Här är en bra video för er som vill få koll på Artemis båt. Och en artikel i DN där Fredrik Lööf pratar om att det är lite svårt att finns sin roll i ett större team.