Skip to content

39 Comments

 1. Dennis K
  Oct 19, 2015 @ 09:10

  Transat Jacques Vabre startar på söndag 25:e http://www.transat-jacques-vabre.com/en

  Spindrift ligger standby inför Jules Verne Trophy

  Reply

 2. Pelle Pedersen
  Oct 21, 2015 @ 09:35

  Gick in på BURP idag, brukar göra det ibland då jag tycker dom/den ofta har ämnen som intresserar mig.
  Där finns ett inlägg från som säger; ingen censur på BURP. Nu ska man ha lösenord för att få kommentera/läsa deras senaste två inlägg/ämnen… Är inte det en form av censur?

  Reply

  • Pelle Pedersen
   Oct 21, 2015 @ 09:35

   “från februari 2015” ska det stå!

   Reply

   • Pelle Pedersen
    Oct 21, 2015 @ 16:19

    Konstigt du Z, nu var lösenordsskydd borta!! :)

    Reply

    • Z
     Oct 21, 2015 @ 19:43

     Magi

     Reply

  • Z
   Oct 21, 2015 @ 13:02

   inte nu?

   Reply

  • Peter Gustafsson
   Oct 21, 2015 @ 14:37

   Jag är glad att min dotter inte seglar optimist.

   Storyn om “barnens rätt?” sätter fingret på varför. Föräldrar som sträckkör sina barn från ett VM i Polen för att de skall kunna piska upp andra (lite sämre) barn sista dagen på ett regionkval. En arrangör som inte har koll. Föräldrar som har ännu mindre koll. Barn som hamnar i kläm. Och sedan försöker man göra detta till en seglingspolitisk fråga som skall debatteras online.

   Inte mycket i denna historia verkar handla om “barnens rätt”. Snarare om hur viktigt det är för föräldrar att få rätt.

   Sorgligt för alla inblandade.

   Reply

   • Andreas
    Oct 22, 2015 @ 14:43

    Jag vet inte bakgrunden här, men jag tror stenhårt på att det tar bortåt 10.000 h att nå sin fulla potential inom en idrott.Om barnen vill och orkar, så ser jag inget konstigt med att föräldrarna ställer upp och kör barnen hem också:-)
    Som tränare för ungdomar i 3 olika sporter, verkar fler o fler föräldrar tro att träna och tävla 5 ggr/v som 12åring är skadligt. Att som 15åring träna 10h/v är för mycket…
    För att nå elit i rimlig ålder tror jag denna träningsmängd generellt är för låg.
    Frågan är när en individ verkligen har kommit upp till sin topprestanda?
    Om tesen med 10000h stämmer så tar det om en individ tränar 10h/v, ca 19 år att nå elitnivå.(under förutsättning att det är en utbredd idrott med konkurrens såklart…
    Simmare som tränar 2ggr/dagX6 dagar/vecka 2h/pass=24h Då tar det ca 8år.

    Skulle vara intressant att höra hur mycket Fredrik Lööf lade ner för att nå fram till guldet 2012.
    Så jag spontant tycker att vi föräldrar skall stötta våra barn så de OM DE VILL får möjligheten att utvecklas fullt ut innan arbetslivet drar igång. Snittåldern för detta är kan jag tänka mig ca 25 år.
    Så jag som uppmuntrat mina grabbar att köra på, tror det finns många andra som gör likadant!
    Sen om det är barn eller vuxna i ex ovan som drev på kan jag inte uttala mig. Men det kan finnas 2 versioner. Jag vill gärna se det mera positivt,,,kul att någon försöker på våra breddgrader få matchning och mängdträning/tävlingsrutin mm
    //A

    Reply

   • Olle
    Nov 18, 2015 @ 22:06

    Överklagan i detta ärende är avgjort! Långedrags SS hade gjort fel! Och LdSS PK fick en bakläxa som hävdade att ansökan om gottgörelse inte var giltig! Seglaren återinsätts i resultatlistan.

    Det förelåg ytterligare överklagande mot seglingen på lördagen som KK beslöt att stryka, trots att seglare gått i mål inom maxtiden och att det presenterats en resultatlista!
    Även denna överklagan gillades av SSFs regelkommitte och denna segling kommer således att räknas in i totalresultatet!

    Reply

    • Olle
     Nov 19, 2015 @ 12:54

     Reply

    • seglaren
     Nov 20, 2015 @ 09:19

     bra att det blev utredd. Det är också bra att seglarna/föräldrar stod på sig och överklagade.

     Reply

     • Olle
      Nov 20, 2015 @ 09:33

      Nu får man hoppas att klubben informerar om detta på sin hemsida med samma emfas som när man på felaktiga grunder tryckte ned seglarna! Men det kommer nog aldrig hända…

 3. McMagnus
  Oct 22, 2015 @ 12:38

  Så kan man ju också se det?!!? Denna gång var det SEGLARNA som ville hem och segla regionskval. Föräldrarna ville annat. Är det inte bättre att segla istället för att titta på när de andra seglade? Vilka tror ni skall köpa era båtar när ni inte orkar längre? Det är ju fler seglare vi behöver, inte viktigpettrar som slår sig för bröstet och tycker de gjort en insats när de klankar ner på föräldrar som skapar möjligheter för deras och andras barn att utvecklad till seglare! Lika lite som att utestänga seglare som vill segla!

  Reply

  • Peter Gustafsson
   Oct 22, 2015 @ 14:20

   Jasså. Det var barnen som ville. Då måste det ju fixas till varje pris Och visst blev det bra?

   Jag förväntar mig inte att någon elitseglare som har blivit hårt drillad i optimist och OS-klasser skall köpa min båt. Däremot någon som seglar för att det kul och inte blir indragen i vuxnas konflikter kring kappseglingsregler och NoR. Om barn slutar med kappsegling (eller låter bli att börja) så kanske man skall adressera det problemet – inte skylla på folk som pekar på det.

   Reply

 4. Peter
  Oct 22, 2015 @ 14:11

  det är ju klargjort att det var vuxna – föräldrar OCH arrangörer – som gjorde fel men det är branen som fick tar smällen.

  kan vara intressant att bena ut hur det ser ut rent regelmässigt. Föräldrar hämtade in info från arrangören om det är möjligt att anmäla sig trots att anmälningtiden gick ut, anmälde sig och betalade startavgiften. Arrangören såg ju inget hinder med det och tog emot anmälan och lät även barnen starta. Arrangören satt de ju även på resultatslistan men tog strök sen de efteranmälda från listan igen. Vad sager egentligen reglerna I fråga. Kan ju vara intressant då även manga kölbåtsseglare är sena med anmälan och det är inte alltid så att arangören sager nej efter den officiella anmälningstiden gått ut.

  Reply

  • Peter Gustafsson
   Oct 22, 2015 @ 15:19

   Jag är säker på att regelkunniga personer klarar ut vad som gäller. Att race 1 (där ingen av de två seglarna deltog) blev annullerat kanske har med saken att göra – dvs kan man hoppa in mitt i en pågående regatta. Spelar egentligen ingen roll vem som har rätt/fel – då hanteringen av frågan är det som drabbar barnen.

   Då de två seglarna uppenbart är bättre än de som försökte segla hela regattan (och man hade inte planerat att segla hela regattan), så det kanske mest var ett bra tillfälle för träning – och då kunde man seglat utom tävlan. Eller så såg man att det blivit fel i förhållande till formalian – och då kan man ju utgå.

   Inget konstigt med det…

   Förutom att pokalen blivit det viktiga nu.

   Segling är en oerhört komplex sport där vi som seglare måste ta vårt ansvar – det finns ingen arrangör som klarar av att kolla allt på alla båtar, exakt hur alla seglar eller hantera formalia i stridens hetta. Det blir fel, men vi bör hantera det på ett sportsmannamässigt sätt.

   En förälder som inser att man gjort fel kanske kan luta sig mot regel 2; “det har blivit fel så vi bör nog utgå ur den här regattan – men du vet ju ändå att du slog dem eller hur – och den där pokalen kanske var viktigare för de som hade den här regattan som den viktigaste på säsongen”. Jag kan inte se att det är någon stor sak för den enskilde seglaren. Det kanske tillochmed känns bra…

   Detta är ett problem som vi har haft uppe tidigare: är det ok att ta emot en pokal om jag har hissat ett segel som inte finns i mätbrevet, bara för att arrangören inte upptäcker det i tid? Är det ok att ta emot en fin klocka som pris trots att jag har seglat genom områden som uppenbart är förbjudna enligt seglingsföreskrifterna så länge ingen kan bevisa det?

   Det känns som vårt sport borde foka mer på del 1 i kappseglingsreglerna – i stället för att skjuta på arrangören så fort de inte fångar upp allting som kan bli fel.

   Reply

   • Steffo
    Oct 22, 2015 @ 18:25

    Tror inte det är hela historien.
    Enligt rykten har minst en av seglarna faktiskt anmält sig och dessutom fått ett resultat innan arrangören valde att “hänga” ut 2 seglare som fuskare och sen stryka dem ur resultatlistan UTAN att prata med respektive seglare. Enligt flera rykten har ytterligare seglare inte anmält sig i tid men sluppit strykning.

    Om annulleringen är viktig i det hela är kanske en annan sak….

    Inte alltid enkelt att vara arrangör……….

    Reply

   • seglaren
    Oct 22, 2015 @ 20:21

    det är väl inte fel att hoppa mitt på i en pågående regatta om man har anmält sig i tid.

    Jag ser inte sammanhanget mellan sen anmälan som accepteras av arrangören och hissa segel som saknas i mätbrev eller gena genom förbjudet område.

    Reply

    • McMagnus
     Oct 22, 2015 @ 21:08

     spot on :-)

     Reply

    • Peter Gustafsson
     Oct 22, 2015 @ 22:38

     Min analogi handlade om attityden; “visst har jag gjort fel – men jag skall ha med mig pokalen hem i alla fall”.

     Nu är det inte säkert att det är så i detta fall, det lär några som är duktiga på regler få avgöra.

     Men det hindrar ju inte massa föräldrar från att bli skogstokiga. Barnen behöver förebilder som visar hur man löser konflikter på ett snyggt sätt i stället för att anonymt drar igång debatter på nätet å barnens vägnar.

     Reply

     • seglaren
      Oct 22, 2015 @ 23:36

      men du försöker ju också lösa dina “konflikter” här på nätet. Vill minnas att du tog upp upplevd regelbrott på Själland runt istället för att lämna in protest… ??? Vad är skillnad?

     • Peter Gustafsson
      Oct 22, 2015 @ 23:57

      En liten skillnad kan vara att det är barn inblandade. Och att man använder argumentet att det är synd om dem för att dra igång en anonym kampanj. Skitsnack på nätet är redan ett problem för ungdomar, och jag är tveksam till att tonläget i det här fallet bidrar :-)

      Normalt sätt är jag den störste förespråkaren av transparens och högt i tak, men i de fall när barn berörs så kan det ju finnas anledning att ta det lite lugnt.

     • Petter
      Oct 23, 2015 @ 00:40

      Där har du fel Peter, de här grabbarna har kommit så långt att “pokalen” från ett regionskval är av underordnad betydelse. Det är två av Sveriges just nu bästa optimistseglare, de har så många pokaler att den ena (svensk mästare) t.om struntade i prisutdelningen. De ville helt enkelt segla tre race, och de blev accepterade som deltagare och på så vis kan inte arrangören stryka dem från listan (regel 76.1)!

      Att göra jämförelser med klara regelbrott som du gör är fullständigt befängt, dessa killar gjorde ingen hemlighet med att de anmält sig sent, och de fick segla av arrangören. Hur i hela fridens namn skulle de annars få ett resultat?

     • Peter Gustafsson
      Oct 23, 2015 @ 08:39

      Det är väl det jag inte riktigt är med på. Om man vet att man är så mycket bättre än alla andra, och struntar i prisutdelningen. Hur kan det bli världskrig över att man inte får ett resultat.

      Klubben i fråga gör ett bra jobb när det gäller jollesegling och jag tvivlar på att man gör detta för att vara elaka. De försöker nog göra så rätt det bara går men är nog rejält klämda mellan arga jolleföräldrar på flera håll. Jag har inte svårt att förstå någon part – men är förvånad över tonläget.

      Jämförelsen handlade om attityd. Att sportsmanna-anda och fingertoppskänsla är på väg ut för att ersättas av “jag har rätt att få som jag vill”.

      Elvstrøms citat säger väl det bäst: “You haven’t won the race, if in winning the race you have lost the respect of your competitors.”. Om de andra seglarna tyckte att det var fel att komma in och dominera sista dagen så kanske det betyder något… även om man formellt har sitt på det torra.

      Utifrån sett hade det kanske varit snyggare att be att få vara med utom tävlan, eller självmant utgå när man insåg att det hela blev ett stort problem för klubben och de andra seglarna. Fast det kanske är en utopisk tanke :-)

     • Petter
      Oct 23, 2015 @ 09:00

      Så bara för att de är barn kan arrangören behandla dem hur som helst? Sportsmannaanda är att låta deltagarna göra upp på sportsliga villkor, inte i efterhand och därtill hänga ut dem på Facebook. Det var dessutom med 25 deltagare som inte betalt medlemsavgiften till Optimistjolleförbundet, trots att de skrivit under på att den var betald, hur skall arrangören hantera det? Regel 69? Här finns det att göra för seglingens dödgrävare!
      Självklart skall alla som vill vara med få vara med! Allt annat är ju bara dumheter!

     • Peter Gustafsson
      Oct 23, 2015 @ 09:19

      Du, jag tror att det är bättre att ni hanterar detta själva.

      Plötsligt så framstår de problem som vi brottas med i storbåtsseglingen som hanterbara :-)

  • Carl Peter Carlsson
   Oct 22, 2015 @ 22:17

   Reglerna är inte särskilt otydliga. I korthet säger de följande:
   Det är arrangören som ansvarar för att godta en anmälan. Seglaren ansvarar för att uppge korrekta uppgifter. Om det därefter visar sig att anmälan godtagits på felaktiga grunder, så är det bara juryn som kan diskvalificera dem ur tävlingen. Det finns alltså ingen arrangör som kan “välja att” stryka en seglare ur resultatlistan. Av storyn från bloggarna låter det som om det nu finns grund för seglaren att ansöka om gottgörelsen att bli återinsatt i resultatlistan. Seglaren kan naturligtvis i en förhandling fortfarande bli diskad av någon anledning okänd för oss, men eftersom deras anmälan godtagits finns det grund för gottgörelse även då.

   Reply

 5. Steffo
  Oct 22, 2015 @ 18:30

  Sorry.. hade inte läst allt som skrivits men det “bekräftar” vad jag hört….

  Reply

 6. Claes Lundin
  Oct 23, 2015 @ 14:14

  När jag hjälper arrangörer att skriva inbjudningar och seglingsföreskrifter, så brukar jag alltid när det gäller anmälningstid rekommendera att inte skriva någon sista anmälningsdag. Skriv i stället att det kostar t.ex.300 kr att anmäla sig före den x maj och att efteranmälan kostar 600 kr eller något sådant. Det är ju trots allt ytterst få arrangörer som inte kan ta emot några sent inkomna anmälningar.

  En arrangör kan, som någon påpekat här, alltid avvisa en anmälan på nästan vilken grund som helst bara man gör det före första start. Har arrangören mottagit en anmälan, godkänt båten vid registreringen och låtit den starta i ett race, så kan inte längre kappseglingskommittén diska eller stryka båten. Det kan bara protestkommittén göra efter en protest från någon.

  Skulle jag personligen sitta i en protestkommitté och få in en protest mot att en båt anmält sig försent, som ändå fått lov att starta av kappseglingskommittén, så skulle jag avslå protesten. Jag ser inte sista anmälningsdag som en regel i ett sådant avseende att arrangören själv inte kan göra undantag. Den här uppfattningen delas säkert inte av alla domare, men oaktat det så förefaller arrangören i det här diskuterade fallet ha gjort fel.

  Reply

  • Steffo
   Oct 23, 2015 @ 18:18

   Jag håller med om att det förefaller som arrangören inte riktigt gjort rätt. Uppenbarligen tyckte dock protestkommitten det då seglarens gottgörelse ansökan avslogs. Vad jag hört ligger bollen nu hos SSFs överklagandenämnd eller vad det heter. Ska bli intressant att höra utslaget därifrån…..

   Reply

   • Olle
    Nov 20, 2015 @ 09:45

    SSF godkände seglarens ansökan om gottgörelse och skall nu återinsättas i resultatlistan.
    Arrangören hade gjort fel på alla punkter, så även protestkommitten.

    Reply

    • srsseglaren
     Nov 20, 2015 @ 11:52

     Uppfattar det som att felet var att låta dom segla trotts protest om att seglaren inte fullgjort sin skyldighet att betala för sig vilket denne även skriftligen felaktigt intygat ?

     Reply

     • Olle
      Nov 20, 2015 @ 12:00

      Det fanns ingen protest inlämnad om deras deltagande vare sig innan eller efter genomförda kappseglingar. De blev helt sonika strukna från resultatlistan, utan protestförfarande!

     • srsseglaren
      Nov 20, 2015 @ 12:40

      Okej,
      Är det fri fart som gäller på allmän väg om det inte finnas ngn bevakning ?
      Att inte åka fast gör inte saken rätt eller ?

      Förbundet behöver lösa hur man stävjar obetalda avgifter ?
      Kanske genom att deltagare som lämnar felaktiga uppgifter erbjuds ett års förbundstjänstgöring alt. ett års kappseglingförbud ?

     • Pelle Lindell
      Nov 20, 2015 @ 12:47

      Det är inte frågan om det utan att även klassförbund och arrangörer måste följa reglerna…….vill man diska en seglare är det en bra början att lämna in en protest.

     • Olle
      Nov 20, 2015 @ 12:47

      Vad surrar du om? Seglaren hade betalt startavgiften och lämnat in korrekta uppgifter (rorsmansförklaring) på regattaexpeditionen. Det enda seglaren gjort fel var att han anmälde sig “för sent”, men klubben accepterade hans anmälan i och med att de lät honom starta. Läs regel 76.1 så framkommer det med all tydlighet, samma regel som SSFs regelkommitte hänvisar till. Klubben och PK har i detta fall gjort allt fel.

     • srsseglaren
      Nov 20, 2015 @ 13:26

      Många turer.
      Obetalda förbundsavgifter var en som kom upp vilket tolkades vara orsaken strykningen ?
      Orsaken till strykningen som gjordes i efterhand av arrangören var sen inkommen anmälan, utan inkommen protest ?
      Arrangören borde ha löst´s det genom att inte låta dom segla istället för genom en strykning i efterhand?

     • Olle
      Nov 20, 2015 @ 13:48

      Nej, obetalda klassförbundsavgifter hade inget med detta “case” att göra! Sen är det helt riktigt att arrangörens enda möjlighet i detta fall borde ha varit att neka han deltaga då han delvis inte uppfyllde villkoren för att deltaga enl NOR, i det här fallet en dags sen anmälan. Men man lät honom ändå segla och strök honom utan vare sig protest eller protestförhandling!

 7. Per
  Oct 23, 2015 @ 16:39

  Hahah vilka töntar, så många som möjligt när skottet smäller. Allt annat är ju trams.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.