Melges 24 spikade Mästarnas mästare

Kul att Tomas Skålén och Melges-gänget till slut fick till det på Mästarnas Mästare.

Jag var nere och fotade under lördagen (bilder på Facebook eller flickr). Kul att se att flera av jolleseglarna, t.ex. E-jolletjejerna hade grym båthantering.

Värt att notera att de tre besättningar som toppade grundomgången inte tog sig till final. Det gäller att vara bäst när det gäller, men det hade ändå varit kul att se Marcus Westerlind och hans besättning i finalen. De var outstanding i grundomgången med serien 1-1-3-2-1 i kluriga förhållanden.

Grundomgång
1 RS 200 Marcus Westerlind 8
2 Starbåt Tom Löfstedt 10
3 Laser Master Niklas Edler 10
4 CB66 Racer Fredrik Åstrand 11
5 E-jolle Tjej Vilma Bobeck 11
6 Josefin Olsson 13
7 E-jolle Kille Albin Johnsson 15
8 Jesper Stålheim Jesper Stålheim 15
9 Neptunkryssare Staffan Eklund 17
10 Express Ronny Gustavsson 17

Final
1 Melges 24 Tomas Skålén
2 Josefin Olsson
3 2-krona/Triss Björn Sandberg
4 CB66 Racer Fredrik Åstrand
5 Anna Östling
6 Zoom8 Tjej Elin Ax Karjel
7 Express Ronny Gustavsson
8 Neptunkryssare Staffan Eklund

mm15_melges24b

Efter att ha varit med tre gånger tidigare i Mästarnas Mästare slog Tomas Skålén, SM-vinnare i Melges 24 och hans besättning från Åmålsvikens SS, Fredrik Pettersson, Jonas Pettersson-Sand till och tog hem segern i årets Mästarnas Mästare.

Share on facebook Share on twitter Share on email Share on google_plusone_share More Sharing ServicesFler Print

Initialt skaffade de sig en betryggande ledning över fältet i den lätta vinden. Men OS hoppet Josefin Olsson lyckades hämta upp en hel del, och i mål skiljde det bara några meter. Josefin Olssons andra plats betydde att för första gången på tio år var det en kvinna på prispallen i Mästarnas Mästare. På tredje plats kom Björn Sandberg, 2krona/Trissjolle.

– Vi är väldigt glada över vinsten, och tänker försöka komma tillbaka minst två år till säger en mycket glad Tomas Skålén. Nästa år är det EM i Frankrike, och året därpå är det VM i Finland för Melges 24, och innan dess byter vi inte klass.
-Det är mycket roligt att vi ser de unga juniorerna ta för sig i Mästarnas Mästare, och att vi har unga tjejer som är med för första gången och slåss långt fram i finalen säger Stefan Rahm, sportchef på Svenska Seglarförbundet.

Med ett imponerande startfält bestående av 37 av årets svenska mästare med många meriterande namn i besättningarna var det inte enkelt att ta sig vidare till de 16 platser som ledde till semifinalen. När sedan vinden dog ut helt innan lunch, fick omgången för Andra chansen strykas. Till slut kom vinden, och finalseglingen för de åtta främsta besättningarna kunde genomföras.