Ägarmöte på västkusten 2015

Först och främst, grattis till First 35 Kwanza som vann West Side Cup. Per Borgillen och Lars Sparrmark var på plats för att ta emot priserna. Notera speciellt Lars och Ulla-Stina Wikanders nyinstiftade vandringspris. Kul med nåt nytt i en värld fylld av standardiserade pokaler.

I går var vi 45 ägare som samlades i Långedrag för att sammanfatta 2015 och prata om seglingen 2016. Detta är en informell gruppering som blir ett bra bollplank för arrangörer. Idén till Marstrand Big Boat kom ur en sån här diskussion 2011.

Vi inledde med att titta på kalendrarna för nästa säsong:

West Side Cup
14 maj Stora Oset BKSS
21 maj Pater Noster Race TjSS
28-29 maj Marstrand Big Boat Race HjBK
6 aug Hermanö Runt HKSS
20 aug Tjörn Runt by COWI STSS
17 sep Sista Chansen BKSS

Shorthanded
11 juni Dubbelt så bra BKSS
1-3 juli Pantaenius Bohusracet SSVÄ
24-25 sep Öckerö Shrothaded Race XSS

Offshore
12-13 aug GQSS Göteborg Opensea Race GQSS

ORCi
4-5 junii ORC Preworlds, Skovshoved
20-22 juni IDM 2016, Kieler Woche, Kiel
15-24 juli ORC World Championship 2016, Köpenhamn
25-28 aug SM ORCi, Malmö
?? sept NM ORCi, Tönsberg
8-9 okt Big Boat, Rungsted

West Side Cup

Alla verkade nöjda med årets säsong. Något fler båtar än tidigare körde 4 race eller fler. Totalt har 143 båtar varit med i något race.

Alla resultat här.

Poängberäkningen diskuterades, men de flesta tyckte den vi hade var bra. Även antalet race ansågs lagom, men på sikt bör man ha en riktigt offshore-segling. GQSS Göteborg Opensea Race kan vara ett bra alternativ när man lockar fler båtar.

Marstrand Big Boat

Nytt 2016 är att fredagen blir en full träningsdag för de som vill. Gissningen är att det t.ex. kan bli starträning på förmiddagen och 2-3 race på eftermiddagen. Detta både för att de som vill skall få segla mer, men också för att de som t.ex. skall segla ORCi VM i Köpenhamn skall få kvalitetsträning.

Vi tittade tillsammans på utvärderingen. generellt positivt, men så klart finns det saker att arbeta med. Vi har redan haft arrangörsmöte och pratat banläggarbåtar, regattaparty och annat.

MBBR15-utvardering-1

Tjörn Runt

Vi hade Anders Torén från StSS på plats för att prata Tjörn Runt.

Bra diskussioner där det lät som vi skulle slippa bojen vid Getskär, runda Hätteberget, gå väster om Dynan (inga andra begränsningar behövs) och skippa en rundning av Lyr. Man planerar att separera starterna mellan de två banorna för att undvika att alla kommer till Björholmen samtidigt.

GQSS Göteborg Opensea Race

Erik Norrström pratade om GOR. Verkade vara fler som ville segla 2016.

Det lät som seglarna inte ville gå hela vägen in till Frihamnen om man ändå inte skulle segla i hamnen. Kanske Långedrag i stället? Man var lite oroliga för säkerhetsinspektioner om alla inte låg på samma ställe, men det borde gå att lösa.

Sedan hade vi en diskussion om doublehanded, där GQSS inte ville ha en separat klass. Anledningen var att man ville få ut fler personer (framförallt tjejer) på havet, och att om båtar valde att segla shorthaanded i stället för med full besättning så skulle färre seglare vara på vattnet. Många argumenterade för att en shorthanded-klass i stället skulle locka 10-15 nya båtar. 30% av båtarna på Öckerö Shorthanded var mixed, så det skulle kanske locka fler tjejer också?

GQSS öppnade för möjligheten att ha en shorthandedklass om tillräckligt många båtar committade sig. Skulle återkomma i frågan.

ladygodiva-gor

ORCi VM i Köpenhamn

Martin Nilsson gick igenom sommarens program för ORCi-fleeten (se ovan). 6-8 båtar från västkusten verkar vara på gång till VM. Man skulle ses separat för att koordinera.

SHF kommer också att försöka ordna 2-3 träffar/seminarier under våren. Exempelvis kring väder.

Övriga frågor

En separat shorthandedcup efterfrågades. Jag skall kolla med VKSF och återkomma i frågan.

Fastnet race med Blur

Jag pratade om vår Fastnet-kampanj, våra förberedelser och vad som var speciellt med racet.

Här finns vår rapport.