Ellipse 999 | modern skärgårdsracer

Vi har ju tidigare tittat på koncept som skulle kunna vara en modern tolkning av ett klassiskt koncept – skärgårdskryssaren. Mycket rolig segling inomskärs och lagom mycket bekvämligheter för att kunna övernatta.

Det blev mycket kul diskussioner kring Thomas Wibergs Sprint 46.

Här kommer en idé från Hasse Backman.

Me like.

Designbrief

Snabb; lätt deplacement, generös segelyta & högt rätande moment.
Lättseglad på två personer; fockbåt, lättrevad stor, assymetrisk spinnaker på bogspröt.
Bekvämt boende för två vuxna; bra pentry, ståhöjd i hamn & toa.
Lätt att lägga till vid naturhamnar; låga fribord, måttligt djupgående, överhäng.
Eldrift med möjlighet till laddning under segling,

Skrov
Jag har valt ett Scow-skrov då fördelarna med långa överhäng, låga fribord och bred för underlättar ilandstigning på öarna i skärgården. Dessutom får man ca 30% större formstabilitet jämfört med ett “vanligt skrov” Nackdelen med slamming i grov sjö är ju inget som man drabbas av i skärgården.

Segel & Rigg
Partialrigg med relativt liten förtriangel och fock och ett lättrevat storsegel underlättar kryssen, ingen genua att baxa runt. Topphissad assymetrisk spinnaker ger prestanda på undanvinden. Kolfibermast väljs då man kan styra böjprofilen i masten eg. styv nederdel och mjukare topp, förutom viktbesparingen.

Köl & Roder
Då Scow skrovet fungerar bäst vid relativt stora krängnings vinklar 15-35 grader blir det lite mer komplicerat med kölkonstuktionen, jag har valt två alternativ:
Cruising – sänkköl med vingar på bulben
Racing – canting keel med dubbla asymmetriska centerbord, vinklade 18 grader.
Bägge versionerna har dubbla roder, vinklade 18 grader.

Inredning / boende
Då båten har väldigt låga fribord och överbyggnad blir ståhöjden bara 1.25m, detta är löst med ett höj och sänkbart rufftak vilket ger 1,90m i hamn. I övrigt tänker jag mig en väldigt enkel inredning utformad för två vuxna och två barn. Camping de Lux standard!

Motordrift
Pod elmotor från Aquamot på 4,3kW, Trend 4.3Fm och litiumbattrier 24V 300Ah vilket ger ca 6 timmars drift i ekonomifart.