Premiär på vattnet
Äntligen är vi igång.
Måndagskvällen var så där härlig som bara de första kvällsträningarna är. 5-6 m/s och så där lite lagom kylslaget när solen inte värmer längre. Och den där förväntan när alla får kränga på sig sjöställen igen. Och snacket drog igång direkt – senaste gången vi seglade tillsammans var vid Fastnet-målgången i Plymouth.
På agendan fanns test av nya J0 och att sparra mot M34 Teknova. Dels för att få bort ringrosten, men också ett bra tillfälle att få testa fart på både kryss och undanvind.
Nya J0 är en mindre code eller “Jib Zero” som går att skota på fockskenan. Shorthanded kör vi ju en mindre fock på 27 m2 och har då haft det svårt på kryss i lättare vindar. Förhoppningsvis skall den här på 43 m2 lösa det problemet. Materialet är 3Di RAW 760m 7.560 Dpi.
Looking good?
Kanske inte optimalt väder för att testa seglet som är specat för 2-4 m/s, men nu vet vi i alla fall att den passar.
Nyttiga farttester mot M34 Teknova, där vi hängde med helt ok. Det är svårt att köra i Långedrag, då det är stor skillnad mellan olika spår. Men båtarna är väldigt lika och man får bra besked vid olika trimförändringar. Vi lärde väl oss samma sak som vanligt – hårt är snabbt.
Även undanvindarna var nyttiga. Generellt sett gick vi lägre än Teknova med TWA på 150-155. De var kanske 5-10 grader högre. Min känsla var att vårt VMG var snäppet bättre, men det tar tid att hitta dessa lägen. Teknovas ORCi-polarer pekar också på att man skall försöka segla så lågt det går utan att tappa tryck (i alla fall tills det blåser så pass mycket att man kan få upp båten i planing).
Sammanfattningsvis en grym kväll på vattnet. Tack till hela gänget och alla på Teknova.
Nästa måndag kör vi igen.
May 2, 2016 @ 23:50
Längtar till första seglingen.
Har ni sett detta helt skruvat https://youtu.be/9QfFRvd7H6I
May 3, 2016 @ 10:49
J0 är skotad för om spridarna – eller ser jag helt fel på fotona?
Högt & fort /// Patrik
May 3, 2016 @ 11:42
Ja, en code med kort LP som gör att den går att skota in. Inte helt ovanligt på ex Class 40 och jag tror även att VO65 får en sådan i garderoben framöver.
May 3, 2016 @ 12:23
inte långt kvar till genua/fock. vad är då skillnad mellan code och genuan? SRS är det ju plastering av halsning men det är ju endast en definitionsfråga jag är här mer utifrån prestandafråga. Det verkar så att gränserna håller på att suddas ut.
May 3, 2016 @ 11:41
Så nu skal vi også have kryds-sejl på bovspryd, som kan skødes indenfor/foran sprederne.
Hmmm – hvor blev det enkle ved fok-båden af ?
Code 0 på bovspryd fordi vi ikke har power nok på reach
Jib 0 på bovspryd fordi vi ikke har power nok på let kryds
Speciel (mindre) fok til shorthanded
Full-size fok (let) til fuld besætning
Full-size fok (medium/heavy) til fuld besætning
Heavy weather fok til fuld besætning
Stagsejl
(indsæt glemte sejl her)
Kan Jib 0 iøvrigt måles ind til andet end SRS (og SilverRudder) ?
Jeg får IOR-ticks…… http://rbsailing.blogspot.dk/2016/03/bloopers-are-back.html
May 3, 2016 @ 11:52
Jag får också sådana ticks :-)
Min ursprungliga plan var ju att ha en setup för all typ av segling. Framförallt för att det skulle vara enkelt och man skulle slippa släpa segel fram och tillbaka. Och hålla nere kostnaderna.
Men efter 4 år av segling i väldigt olika förhållanden: kryss/läns, inshore, offshore – solo, doublehanded och fully crewed – så ser man att det ställs olika krav (men det var en fin dröm).
Vi ser nu tre tydliga konfigurationer som kräver lite olika uppsättning;
a) One Design med fokus på kryss-läns
b) Offshore/distans-race (a la Fastnet race) = OD + reachingsegel.
c) Shorthanded/solo
Detta är så klart inte vad vi hade hoppats på från början, men önskan att få ut 100% ur båten i alla lägen (utan hänsyn till rating) är helt enkelt för stor :-)
Och nej, jag skulle inte försöka mäta in en J0 (eller en riktig Code 0) i IRC, ORC eller DH.
May 3, 2016 @ 12:20
Tack för igår Blur gänget!
Att köra med sparring ger så otroligt mycket.
Vi ville testa och se hur det gav utslag att köra på högre vinklar på undanvind men kom fram till samma slutsats som ni i den aktuella vinden.
Vi upplevde att ni var 1-1,5 båtlängder snabbare på varje kryss. Kanske var det resultatet av att ni har jämnare gång på kryssen än vi hittade än.
May 3, 2016 @ 12:52
På kryss tyckte jag framförallt att vi fick ut lite mer av puffarna – det är ju en sådan sak som kommer med timmar i båten och bra snack mellan windspotter – stortrimmer – rorsman. Med tiden har vi lärt oss att leva med att det är bättre att det känns lite dött än att bli overpowered. Svårt att segla i, men jag litar mer på loggen än känslan i dessa lägen – och det är stortskotstrimmern som gör skillnaden.
På undanvind är det som du säger. Roligare att segla högt, men nästan alltid snabbare att soaka i mellanvind :-)
Låt oss se vad vi får nästa vecka och göra en plan utifrån det.
Här är våra siffror som jämförelse.
May 3, 2016 @ 15:04
Kom fram till samma slutsats.
Testade att ta höjd eller fart i puffarna för att se vad som ger mest, men såg ingen större skillnad mot er. Känns som vi kan välja utifrån hur båtarna runt omkring påverkar fri vind för oss.
Hade vart kul om vi får möjlighet att fart testa våra lättvinds segel på bidevind nästa måndag.
Gärna med lite stagvändningar…
May 5, 2016 @ 18:41
Som Collis brukar säga, båten ska kännas död, då går den som bäst.
May 5, 2016 @ 19:11
Död – men inte död – men ändå död…
May 3, 2016 @ 14:43
Code på en XP 33 med ordentligt Peke och LP för om mast körde Drougge med för ngt ÅF Race sedan I lättvind. Och kryssade i från många båtar framför allt fockbåtar. Genua båtarna klarade sig hyggligt bra med G 1 L.
Vad kallar vi ett sådant segel och när används det ?
May 3, 2016 @ 15:34
ÅF-jib. Används mellan Almagrundet och Hoburgen……?
May 5, 2016 @ 16:53
Peter, blir lite nyfiken.. Skull du vilja utveckla det där med “hårt är snabbt”? :)
May 5, 2016 @ 19:04
När man har det hårt skotat och tycker man är på gränsen… så går trimmern ner och skotar ännu hårdare. Och det är snabbare. Samma sak med häckstaget, när någon drar ner “ägarens max-märke” i hydraulcylindern :-)
Vi fick det tipset från engelsmännen när vi skulle segla Corby för några år sedan; “skorta så hårt du vågar – sedan tar du lite till”…
May 6, 2016 @ 08:50
Ett tillägg Mikael; “spåret” är smalt och lätt att ramla ur. Då måste man snabbt släppa lite på trimmet och börja om. Fungerar bäst på platt vatten. I alla fall på en 111:a!
May 6, 2016 @ 13:57
Jag förstår det, och som du skriver, så lär väl förhållandevis platt vatten vara en förutsättning. Är det också kopplat till lätta moderna båtar med förhållandevis mycket segelyta, tänker jag? Ullman Sails, och efter dem alla andra, säger att detta är förbjudet på J/92. Jag vet inte om jag alls vill hålla med om detta, i rätt förhållanden..
May 6, 2016 @ 15:15
Förbjudet? I meningen regler eller dålig prestanda?
Självklart finns det säkert båtar där det aldrig funkar…
Poängen med detta är att man “förvaltar” en del av prestandan med att skota in lite lite extra och ur det tar extra höjd utan att tappa fart. Smal balansgång för trimmer/s och rorsman.
May 6, 2016 @ 17:56
Står inskrivet i den amerikanska konstitutionen.. :)
Ullman skrev för cirka 100 år sedan detta: Do not pinch the J/92. Your best VMG comes from sailing fast.
Sedan dess kan man läsa detta i varje forum, typ..
May 6, 2016 @ 22:40
Man behöver ju inte pina bara för att man skotar hårt……
May 7, 2016 @ 07:13
Såklart Pelle L! Jag vet inte vilket som Ullman avsåg från början, men jag har uppfattat diskussionerna runt om som att ingetdera passar 92:an. Jag är hursomhelst inte övertygad om detta och blev inspirerad av “hårt är snabbt”. Vi får helt enkelt testa detta mer på vattnet. Spännande med idéer som bryter konventionerna. För det får man väl ändå säga att det handlar om när en båt som känns död är snabb.. :) En annan grej på temat som jag nyss lärt mig är att pina genom the lulls. Tvärtemot intuition och allt som lärts ut/in, men logiken är egentligen rätt tydlig. :)
May 7, 2016 @ 09:12
Jag har inte seglat 92:an särskilt mycket, men min känsla är att den är lite som 111:an; att man MÅSTE gå på speed. Det finns inget “pointläge” som det finns på klassiska kryss/länsbåtar som J/109 eller Corby. Eller en Norlinbåt som Novan.
Så prio ett är alltid att hitta target speed. Och när jag är stadigt på target så har vi med tiden lärt oss att skota hårdare och hårdare utan att tappa farten.
Naturligtvis blir spåret smalare och smalare, men de extra graderna i höjd är värda besväret.
May 7, 2016 @ 23:07
Vi testar! :)
May 8, 2016 @ 22:15
Är ganska övertygad om att segeldesignen spelar in en hel del i detta också. Var idag ute och testade vårt nya storsegel och även om det bara blåste 3-5 knop var det tydligt att formen på detta seglet skiljer sig en hel del mot vårt tidigare storsegel. Buken i det nya seglet ligger betydligt längre fram med en fin vingformad profil. Helt klart går det att skota detta segel hårdare utan att riskera att man stänger det. Dessutom svarar det bättre när man drar i häckstaget. Även om det såklart återstår en del för att hitta rätt trim med detta segel så skulle jag kunna tänka mig att “hårt kan vara mkt snabbt”.
May 9, 2016 @ 20:16
Vad blev det för segel Peter?
May 15, 2016 @ 21:42
Mikael, det blev ett segel från OneSails (4T Forte).
Några bilder här.
http://www.j92s-ninja.se/nytt-storsegel/
May 6, 2016 @ 23:56
Det går bra hårt skotat också med vanliga C/R båtar som inte är så lätta och kanske även om inte har mycket segelyta. Kanske det är kopplat till fockbåtar, eftersom man kan inte skota lika hårt en genua på grund av spridarna och rustjärn.
Med en ny båt har det varit svårt att skota hårt och man tappar farten för lätt. Sen lär man sig båten och kan skota hårdare och hårdare med bra fart. Kanske även om så hårt att det går inte att få mera fart när man seglar för lågt.
May 5, 2016 @ 19:28
Skitsvårt att förklara… har vi alla läst :)
May 5, 2016 @ 20:18
Jag brukar skoja om att de känns som att sitta i en bil i ett pareringshus; plant, mycket tyst och helt utan känsla. Och när gastarna vänder sig om för att se vad som är fel så ber jag dem titta på loggen – som ofta är nån tiondel över target.