Premiär på vattnet

Äntligen är vi igång.

Måndagskvällen var så där härlig som bara de första kvällsträningarna är. 5-6 m/s och så där lite lagom kylslaget när solen inte värmer längre. Och den där förväntan när alla får kränga på sig sjöställen igen. Och snacket drog igång direkt – senaste gången vi seglade tillsammans var vid Fastnet-målgången i Plymouth.

På agendan fanns test av nya J0 och att sparra mot M34 Teknova. Dels för att få bort ringrosten, men också ett bra tillfälle att få testa fart på både kryss och undanvind.

060502-practice-1

Nya J0 är en mindre code eller “Jib Zero” som går att skota på fockskenan. Shorthanded kör vi ju en mindre fock på 27 m2 och har då haft det svårt på kryss i lättare vindar. Förhoppningsvis skall den här på 43 m2 lösa det problemet. Materialet är 3Di RAW 760m 7.560 Dpi.

060502-practice-2

Looking good?

060502-practice-3

Kanske inte optimalt väder för att testa seglet som är specat för 2-4 m/s, men nu vet vi i alla fall att den passar.

060502-practice-5

Nyttiga farttester mot M34 Teknova, där vi hängde med helt ok. Det är svårt att köra i Långedrag, då det är stor skillnad mellan olika spår. Men båtarna är väldigt lika och man får bra besked vid olika trimförändringar. Vi lärde väl oss samma sak som vanligt – hårt är snabbt.

060502-practice-4

Även undanvindarna var nyttiga. Generellt sett gick vi lägre än Teknova med TWA på 150-155. De var kanske 5-10 grader högre. Min känsla var att vårt VMG var snäppet bättre, men det tar tid att hitta dessa lägen. Teknovas ORCi-polarer pekar också på att man skall försöka segla så lågt det går utan att tappa tryck (i alla fall tills det blåser så pass mycket att man kan få upp båten i planing).

060502-practice-7

Sammanfattningsvis en grym kväll på vattnet. Tack till hela gänget och alla på Teknova.

Nästa måndag kör vi igen.