Brenta 60 Minnic tappade bulben efter grundstötning

Brenta 60 Minnic seglade ju ÅF Offshore Race tidigare i juli. Under semestersegling i Stockholms skärgård verkar man ha gått på ett grund på Möja Västerfjärd. Stenen låg på 2.2 meter och båten sticker 3.3.

Christopher Carlbom, som var på plats, skriver på no-crew på Facebook.

En 60 fot segelbåt med 5 personer ombord, varav 2 tonåringar, gick på grund varpå kölen bröts av och de välte. Vi plockade upp en person ur vattnet och fick hjälp av en annan båt att få ombord de övriga. Det gick efter omständigheterna väldigt bra, endast småskador och en mycket traumatiserad kille. Men efter några timmar på räddningsstationen med dryck och debriefing kan vi nu checka in dem på värdshuset.

b60-rescue

Det viktiga är att det gick bra för alla ombord. Shit happens, och alla kan gå på grund. Det är kanske inte helt optimalt att göra det med den här typen av båt, men jag har svårt att se hur man skulle kunna bygga båtar som tål allt man kan utsätta dem för?

Hörde förresten att en betydligt mer vanlig båt hade tappat bulben på Bohusracet. Där kom man dock i land utan att båten tippade…

Båten hette tidigare UCA och så här kan det se ut när en Brenta 60 inte ligger upp-och-ner:

Bilder från Facebook: Axel Vännman, Christopher Carlbom, Mattias Hemmingsson, Peter Carlson, Robin Törnqvist m.fl.

Behöver man tipsa om att vara medlem i (och ge bidrag till) Sjöräddingsällskapet. Själv är jag livstidsmedlem. Enkelt val.