Skip to content

10 Comments

 1. Pelle Fälth
  Oct 2, 2016 @ 18:33

  Hör av dig om du behöver lite kött i lovart nån dag/kväll

  Reply

 2. Dan
  Oct 2, 2016 @ 19:01

  Gillar skarpt dina segel Peter, de står ruskigt fint! Kolla upp lite oftare :-)

  Vattnet är förhållandevis varmt och så även vindarna, tycker det har varit en lång sommar. Vi är några båtar i Öresund som också ligger ute och solotränar, tyvärr dåligt synkade så det blir sällan samtidigt och alla har sin egen agenda. Får bli bättre till nästa år.

  Köpte en Dominant 95:a som nu byggs om till solo kappseglare. Var ute i lördags för att få en känsla när det är läge att gå från genua till fock samt öva gippar med spinnakern. Kom fram till att en Dominant 95:a kan bära genua ungefär tills då Öresundsbron stängs för hårda vindar..

  Reply

  • Peter Gustafsson
   Oct 3, 2016 @ 17:35

   Visst ser de bra ut :-)

   Efter 5 år i båten så tittar man inte upp lika mycket, utan mycket går på “autopilot”. Framförallt solo tycker jag det är viktigt att man snabbt hittar fram till trim, styrning, nav, taktik osv som är good-enough och så kan man finlira efter hand. Det är lätt att man fokar på en sak och så missar man helheten.

   Låter som Dominant 95:an kan bli en bra solobåt. Satsar du på att förbättra efenskaperna i lättare vind, eller går du all-in på att vara snabb i de förhållanden som båten gillar?

   Reply

   • Dan
    Oct 3, 2016 @ 21:22

    Jag tänkte mer på att man som åskådare ville se formen på storen lite tydligare, har iofs lite mani på just storsegel. Tycker segel generellt får för lite tid i media, speciellt från rätt perspektiv, från kamerasymbolen och uppåt ;-).

    Att du inte behöver kolla på dina segel förstår jag ;-), för mig är det omvänt, antingen har jag ny båt eller nya segel och hinner aldrig vänja mig ..

    Tanken med Dominanten (har haft en tidigare) är att göra den så allround det går utan tanke på SRS talet. Ville ha en skottsäker styv båt till ett pris som innebar att man kan borra hål utan att må illa och att riva ut all onödig vikt utan att familjen klagar (har därför en familjelåda sidanom). Visste redan innan jag köpte att Dominant 95:an behövde segelyta, tanken var att tömma den maximalt och se om det räckte med maxfock istället för genua. Bara att glömma…planen pendlade snabbt över i fathead stor, genua 1 och code zero :-). Nu har jag dock sansat mig och planen blir att lätta båten maximalt men sedan köra med std stor, maxfock, genua 1 samt spinnaker.

    Har tyvärr vant mig vid gennaker, tycker spinnaren är bökig att gippa ensam när det blåser på. Vill inte att det skall bli ett riskmoment, spinnbommen är 3,8 meter lång och sådär kul att dansa rundor med på fördäck när autopiloten ålar sig kring plattläns…bara att öva, och köpa en ny autopilot.

    Det var den korta versionen :-)

    Reply

 3. Anders Friis
  Oct 3, 2016 @ 16:53

  Tack för filmerna Peter,
  alltid lika snyggt producerade.
  Det piggar upp när man sitter i trälhavet och längtat efter segling.

  Reply

 4. F424
  Oct 5, 2016 @ 16:27

  Vad tycker du om förvaringsfickan i flytvästen? Är den klumpig? I vägen?

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.