Skip to content

17 Comments

  1. Jonny Petersson
    Feb 27, 2025 @ 16:20

    Helrätt!!

    Reply

  2. Fabian Thies
    Feb 27, 2025 @ 22:26

    Stämmer bra att det är stor skillnad mellan solo vs doublehanded. Men den skillnaden ligger i boathandling och inte i den potentiella prestandan. SRS tar (och ska inte ta) hänsyn till svårigheter i boathandlingen. Dvs en båt som har massor med backstag och andra snöre som ska hållas reda på ska inte få sänkt SRS pga detta.
    Skillnaden mellan SRS och SRSs ligger i prestanda skillnaden mellan en båt som har en hel besättning på kanten vs en besättning med bara två på kanten, dvs skillnad i rättande moment och därmed fart. Jämför man den rättande momenten av 7 gubbar vs 2 blir skillnaden rätt stor. Och alla vet att det gör skillnad om två eller 7 sitter på kanten. Nu finns det såklart en skillnad om det sitter två eller en på kanten också. Men helt ärligt är den skillnaden inte så värst mycket större än mellan olika doublehanded besättningar. Tar man en besättning med två korta/ slanka kvinnor eller lätta män, så kan det vara marginell skillnad till en ensam rejäl gubbe. Tittar man på skillnaden mellan 2 vs 1 person mht rättande moment borde man ta hänsyn till besättningens vikt is doublehanded också, helt enkelt. Ganska stor skillnad om en besättning vägar 120 kg på ett race vs andra som väger över 200 kg.
    Man kan ju kolla upp typiska 3 män båtar och se skillnaden mellan SRSs och SRS, är väl ungefär det man skulle kunna förvänta sig mellan SRSs och SRSsolo då. Såklart skulle man få sänkt tal, men det återspeglar inte svårigheterna man har i boathandlingen om man är ensamt. Och ett respitsystem ska inte ta hänsyn till boathandlingen.

    Reply

    • Fabian Thies
      Feb 27, 2025 @ 22:28

      Såklart 3 personers båtar och inte 3-män båtar….

      Reply

    • Mats V
      Mar 6, 2025 @ 08:56

      👍

      Reply

  3. Per Svanberg
    Feb 28, 2025 @ 08:08

    Spännande idé!
    Precis som Fabian beskriver ovan har ju inte SRS historiskt tagit hänsyn till besättningens förmåga. Jag är själv stort fan av singlehanded och ser gärna ett sätt att få ut fler båtar på vattnet med kreativa förslag. Jag ser dock några risker med ett sådant här singlehandedtal ur framförallt två perspektiv – typ av bana och vindstyrka. För min egen båt och min egen förmåga gäller följande: I vindar under 3 m/s och långa banben har jag fördel av att segla solo jämfört med mitt shorthandedtal. I vindar över 6 m/s och korta banben har jag en mycket kraftig nackdel både pga ren båtprestanda och båt/segelhantering. Vi pratar sannolikt om 15-25% skillnad. I vindar över 10-12 m/s hissar jag ogärna undanvindssegel solo i tighta skärgårdsrace. Yttrligare en faktor som slår hårt jämfört med DH. Även om det givetvis borde gå att estimera hur mycket 1 vs 2 personer i båten skulle påverka båtens prestanda på kryss/halvvind/läns/slör på en oändligt långt banben blir båthanteringen ett så stort inslag i ekvationen att det riskerar skapa mer frustration än glädje är jag rädd.

    Då det verkar som motionären ffa är ute efter att öka deltagandet i klubbkappseglingar är det kanske bättre att nyttja SRSp som ju efter ett gäng kappseglingar på samma bana borde kunna ge ganska bra estimat på hur mycket det skiljer för en viss båt/bana/besättning så det fortfarande kan bli lite nerv utan att man skapar något där man ibland skulle vara rökt på förhand och ibland hela havet före. Då återstår endast vindfaktorn, men det kanske man kan leva med.
    Tänker
    Per

    Reply

  4. Bengt
    Feb 28, 2025 @ 13:43

    Kul! Och ännu roligare vore om det fanns någon renodlad singlehanded-kappsegling (på Västkusten)

    Reply

    • Jonny Petersson
      Feb 28, 2025 @ 14:13

      *Marstrand Tune-up Solo i maj
      *Solo mellan broarna i augusti
      *Gothenburg Lighthouses Solo Race augusti

      Reply

  5. Johan
    Feb 28, 2025 @ 14:29

    Nu seglar jag tyvärr inte SRS längre, men vad var motivet till att man plockade bort möjligheten att få justerat LYS-tal om man inte använde genuan utan körde enbart på focken? På samma sätt som med eller utan spin? Onödigt adm arbete och kostnad med mätbrev tänker jag.

    Reply

    • Bengt
      Feb 28, 2025 @ 16:07

      Det är precis detta som är fördelen med SRS jämfört med LYS. Du skaffar ett mätbrev för de segel du har och vill köra med och väljer om du vill köra med eller utan undanvindssegel. LYS förutsatte alltid att du hade max antal maximalt stora segel och att båten låg på minimi vikt.

      Reply

      • Johan
        Mar 2, 2025 @ 21:49

        Bengt LYS gav möjlighet att välja ett lägre LYS- tal för fock utan mätbrev, precis på samma sätt som nu och då med eller utan spinnaker.

        Reply

        • Bengt
          Mar 3, 2025 @ 14:59

          Javisst kunde du välja LYS-tal för fock eller genua, men då förutsattes att focken eller genuan var maxstora. Med SRS-mätbrev anpassas SRS-talet till seglens faktiska storlek. Precis som med LYS finns det en SRS-tabell. Finns din båt med i den, kan du välja att köra med eller utan undanvindssegel.

          Reply

  6. Johan
    Mar 3, 2025 @ 17:25

    Jag tycker det var en bra möjlighet. Enkelt och smidigt. Det ena behöver inte utesluta det andra.

    Reply

  7. Oskar
    Mar 4, 2025 @ 19:54

    Jag tycker att ämnet är viktigt med tanke på att få ut fler båtar på banorna.
    Inser utmaningen i att införa någon slags hanteringssvårighetsgrad i SRS-systemet även om det är en väldigt avgörande faktor, ffa mellan en eller två ombord.
    Till att börja med så kan klubbarna börja välkomna även solodeltagare.
    Det är inte jättevanligt.
    Kanske med förbehållet att de inte får använda undanvindssegel över en viss vindstyrka som seglingledningen bestämmer.
    Med en separat klass/pris för soloseglare så tror jag man kan komma långt.
    Även om man inte har en chans mot de som är dubbelt så många ombord så kanske man kan placera sig i solo-klassen!

    Reply

  8. Mackan
    Mar 4, 2025 @ 20:42

    Seglar mycket srs solo i liten lätt båt med endast 300kg i kölen.
    Skulle uppskatta ett solo srs tal.
    Ruggig skillnad med 110kg extra på min lilla båt.

    Reply

  9. Tomas Andersson
    Mar 11, 2025 @ 19:19

    Det är jag som skrivit motionen och min oro är att kappseglingen håller på att dö ut i mindre klubbar utanför våra tre storstäder. Man kan undra om Seglarförbundet har koll på hur många medlemsklubbar som faktiskt har lagt ner sina klubbseglingar. Det är min övertygelse att vi måste vända på varje sten för att rädda upp situationen och då får vi alla vara beredda på offra heliga kor. I vår klubb CSS så skall vi under kommande säsong köra utan undanvindssegel för alla båtar i våra klubbseglingar för att det skall vara enklare att delta för nybörjare/ovana seglare samt att man inte skall vara chanslös om man seglar utan undanvindssegel . Inget respitsystem i världen kommer någonsin vara helt perfekt och skall vi kunna kappsegla tillsammans i olika båttyper och med olika nivåer på seglarna så tror jag att detta kan vara en bit på en väg framåt. I mindre klubbar är det ju också så att deltagarantalet inte medger uppdelning i olika klasser.

    Reply

  10. Peter Gustafsson
    Mar 11, 2025 @ 20:52

    De klubbar som lyckas med klubbseglingar gör det genom att skapa något UTÖVER själva kappseglingen och fokus ligger ofta på annat än resultatlistan.

    Med det sagt så borde det ju finnas goda möjligheter att köra SRSp eller något liknande för att jämna ut ganska stora skillnader mellan solo-seglare, cruisingbåtar med 500 kg extra prylar och den enda kappseglingsbåten i klubben. Frågan är om det krävs lite mer utbildning här?

    Jag tror i många fall att det skulle räcka med att höja statusen; en separat resultatlista och ett jättefint pris för bästa solobåt under säsongen.

    Reply

  11. Tomas Andersson
    Mar 12, 2025 @ 09:55

    Vi träffas alltid i klubbstugan efter seglingarna och äter korv och har eftersnack. återigen visar sig storklubbsperspektivet, under en säsong så har vi 2-3 båtar som då och då kör solo men inte i hela serien. Vår båtflotta räcker inte till för flera klasser, i alla fall inte i dagsläget. Det jag är ute efter är att det blir roligast om alla kan möta samtidigt på hyfsat lika villkor och då inte bara i en klubbserie, utan på alla SRS-seglingar.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.