Sökes: någon som kan leda svensk segling

Dags att kolla igenom nätverket på LinkedIn (eller bläddra i rolodexen eller visitkortslådan för er som fortfarande använder sånt).

Jag tycker Stefan Rahm har gjort ett bra jobb, och han kommer säkert att kunna åstadkomma bra saker på KSSS.

Men nu har förbundet också chansen att göra någonting annorlunda, och detta är en rekrytering som mer än någonting annat kommer att avgöra framtiden för SSF. Därmed borde styrelsen också se det som en chans att titta tre, fem eller tio år framåt – och fundera på vilken typ av förbund man vill vara då.

Men man tar inte riktigt höjd för det i platsannonsen (se nedan)?

Jag tycker att fokus är alldeles för internt och förvaltande. Man skall samordna (inte leda) och “externa kontakter” refererar till RF, SOK och World Sailing.

Med Anders Sellings erfarenheter från Vasaloppet, så borde man kunna tänka större? Hur kan vi realisera potentialen i vår sport? Hur kan vi skapa samma ekonomiska förutsättningar som har gjort GBR till en dominerande seglingsnation? Hur kan vi attrahera sponsorer och skapa kommersiella rättigheter i konkurrens med andra sporter och fritidsaktiviteter? Hur kan vi kommunicera på ett modernt sätt som når ut i målgruppen?

Och hur får vi svensk segling att omfatta fler än oss som är aktiva kappseglare just nu? Till exempel mig när jag inte kappseglar aktivt på några år. Eller min 13-åriga dotter som bara vill segla på skoj.

Dessa frågor är ju inte unika för segelsporten. Dan Perssons krönika om RF sätter fingret på en öm punkt:

RF kommer ingen vart!

Omvärldsförändringen är dock den lilla orsaken till att strategin inte kommer att fungera. Den introverta förändringsobenägna synen är huvudorsaken.

Framtidens idrott kommer att i en varje år växande omfattning ske utanför den ideella föreningen. RF har beslutat att stå fast vid att bara omfatta ideella föreningar i medlemsförbund. Man har medvetet bestämt sig för att företräda en minskande andel av vårt idrottande.

Elefanten i rummet är ett trettiotal döende förbund/idrotter som bara överlever på den s.k. RF-respiratorn, dvs grundbidraget från RF på ca 1,5 miljoner per år. De kommer finnas på varje RIM och i alla andra sammanhang och på rationella skäl försöka stoppa all utveckling och all förändring eftersom förändring bara kan skada dem.

Befintliga och nya kommersiella aktörer växer och blir genom attraktivare lösningar de som når ut till kunderna både bland ungdomar men primärt inom den medelålders medelklassen.

Det känns inte som RF kommer att visa oss vägen framåt.

Och den nyproducerade “Svensk Seglings VI-bok” ger tyvärr inte många ledtrådar… Man kan roa sig med att byta ut “segling” mot valfri annan sport för att få en känsla för vad som är unikt?

Den sammanfattar var vi står – men är inte framåtriktad.

Den inledande analogin med Facit kanske finns där som ett budskap till efterträdarna.

I backspegeln vet alla att Facit skulle ha struntat i interna strategiövningar och stenhårt fokus på det man kunde bäst. Man borde så klart ha tittat utåt och accepterat att omvärlden faktiskt hade förändrats. Och ha ägare och ledning som vågade ta de obekväma beslut som krävdes för att möta denna nya värld.

Och det är det jag tror kommer att krävas av en ny ledning.

Vår sport har grym potential. Vi har komponenter som är unika, och som andra sporter saknar. Vi har fullbokade seglarskolor. Alla som provat segling älskar det, och det finns massor av exempel där segling gör grym social skillnad. Och det finns massor av eldsjälar (och finansiärer) som vill vara med och bidra.

Men någon behöver ta upp fanan och visa åt vilket håll vi skall. Och jag hoppas att styrelsen letar efter någon med de egenskaperna.

Svenska Seglarförbundet söker en ny Förbundsdirektör

Vi söker en mångfacetterad ledare som förstår hur idrottsrörelsen fungerar och som älskar seglingssporten. Du kommer att ha ansvaret för en bred verksamhet i en mindre organisation och får aldrig tveka att hugga i där det behövs.

Svenska Seglarförbundet, SSF är ett av 71 specialidrottsförbund som är anslutna till Svenska Riksidrottsförbundet och ett av 35 olympiska specialförbund i Sveriges Olympiska Kommitté. SSF har cirka 105 000 medlemmar fördelade på 350 klubbar, 17 distrikt och 80 klassförbund. Visionen är Svensk segling – tillgänglig för alla!

Som Förbundsdirektör samordnar du verksamheten, är personalansvarig och ansvarar för det operativa arbetet. Du rapporterar löpande till föreningens styrelse. Du har ett ekonomiskt ansvar och arbetar aktivt med resurseffektivisering och prioriterar insatser efter relevans. Du ansvarar även för förbundets utveckling och aktivitetsplanering framåt, liksom vidareutveckling av kommunikationsstrategi. Du kommer även att företräda Svenska Seglarförbundet (SSF) i mediala sammanhang och gentemot sponsorer.

Ansvarsområden

Säkerställa vägen mot ”Svensk Seglings” vision i tydliga strategier och mål
Leda och organisera det dagliga arbetet för ”Svensk Segling” och Svenska Seglarförbundet
Interna kontakter med distriktseglarförbund, klubbar & klassförbund
Externa kontakter som specialförbund mot Riksidrottsförbundet, Sveriges Olympiska Kommitté och World Sailing
Kommersiellt ansvarig inkl. att driva varumärkesutveckling och kommunikation
Sportsligt ansvarig för att driva utveckling kring sporten

Kompetens

Erfarenhet från strategiskt arbete och verksamhetsutveckling
Tidigare erfarenhet från ledande befattningar med fördel från varierande verksamheter och organisationer
Förståelse för och insikt i både ideell- och kommersiell verksamhet
Kunskaper i företagsekonomi och verksamhetsstyrning

Profilen

Vi ser det som en fördel om du har erfarenhet från idrottsrörelsen och har ett brinnande intresse för segling som idrott och sjöliv i stort. Du är en möjlighetsorienterad som får saker att hända, lyssnar på andra människors behov och kan ta fram anpassade lösningar. Du är duktig på att skapa starka nätverk och skapa gränsöverskridande förtroende. Du är självgående med planeringsförmåga och social kompetens. Då du kommer att representera SSF i olika officiella sammanhang är det viktigt att du är insatt i seglingssportens olika aspekter samt även har en väl utvecklad förmåga att uttrycka dig både skriftligen och muntligen. Du trivs med att arbeta självständigt i en ideell verksamhet där medlemsnyttan sätts i fokus. Du har högskoleutbildning.

Arbetsplatsen är belägen vid vattnet på vackra Djurgården, Stockholm.

Tjänsten

Tjänsten är en tillsvidareanställning där Förbundsdirektören rapporterar till SSF:s styrelse (10 personer). Förbundsdirektören har 9 underställda personer varav drygt fem har kansliet på Djurgården som sin huvudsakliga arbetsplats. Ytterligare några konsulter jobbar regelbundet mot kansliet.

Information

Sista ansökningsdag är den 18 december. Din ansökan mailar du till segling@amrop.se.

Vi samarbetar med chefsrekryteringsföretaget Amrop i denna rekrytering. Ansvarig konsult på Amrop är Mikael Norr. Om du har frågor kring rekryteringen kan du ringa Mikael på 08-545 045 30 eller till SSF:s ordförande Anders Selling på anders.selling@ssf.se eller 070-237 33 00.