Ägarmöte 2016

I går kväll samlades runt 40 seglare till det årliga ägarmötet. Detta är ju en informell samling där vi diskuterar gemensamma frågeställningar – men målet att få mer och roligare segling – och fler båtar på vattnet.

Både West Side Cup och Marstrand Big Boat Race kommer ur dessa diskussioner. Det brukar också vara ett bra tillfälle för arrangörer att få feedback inför sina seglingar.

tack till Hans Johansson på Vinn Group som stod för värdskapet.

HH Skagen Race – Svensk sträckning

Vi inledde med långväga besök. Lars Wilhelmsen från Bærum Seilforening hade kommit ner för att prata HH Skagen Race. Man tittar på att, förutom den vanliga starten i Åsgårdsstrand, också starta i Kristiansand och eventuellt också från t.ex. Marstrand.

Det skulle 2017 innebära start på onsdag kväll 24/5 och målgång mitt på dagen torsdag (som är Kristi himmelsfärds dag). Detta är ju stor kalashelg i Skagen, och tre olika race med gemensam målgång skulle vara ganska maffigt.

På fredagen skulle man kunna ha ett informellt race från Skagen till Marstrand och Big Boat Race.

Jag gillar HH Skagen Race, och vi har haft några av våra bästa nattseglingar under detta race, så det borde gå att göra någonting här?

Det känns också ganska enkelt att få till en bana med rätt banlängd (110′). Ex start i Marstrand – Hätteberget – Kummelbanke – Brofjorden Angöring – mål i Skagen.

West Side Cup 2017

Cupen nästa år kommer att innehålla nedanstående seglingar. Nytt är Göteborg Open Sea Race ingår som en delsegling, men precis som tidigare räknas de 4 bästa racen.

13 maj Stora Oset Race, Björlanda Kile
20 maj Pater Noster Race, StSS/Tjörn
26-28 maj Marstrand Big Boat Race
5 aug Hermanö Runt, Hälleviksstrand
11-12 aug Göteborg Open Sea Race
19 aug Tjörn Runt by COWI (långa banan), Stenungsund
16 sept Sista chansen, Björlanda Kile

Kompletta regler & resultat kommer att finnas på VKSF hemsida.

Stefan Möller (som sköter resultatberäkningarna tillsammans med VKSF) och Bertil Rohlén hade med sig två förslag till ny resultatberäkning. Det som alla gillade bäst viktar in alla båtar i de olika racen (även de som har SRS<1.22) vilket ger lite större dynamik och gör cupen spännande till sista racet.

Mina poäng blir helt enkelt min placering / antal båtar i racet. DNC blir antal båtar i racet * 1.5. På MBBR så räknas klasserna samman för en totallista… Vi kommer säkert att förstå när säsongen drar igång.

Stort tack till Stefan & Bertil som drivit frågan.

Fjällmans Shorthandedcup

Det är kul att fler personer kliver fram och tar tag i olika saker. Den här gången är det Carl Fjällman, som normalt seglar First 35, som tagit tag i en shorthandedcup.

fjallman-shorthandedcup

Roligt att både ungdomar och mixed uppmuntras.

10 juni Dubbelt så bra, Björlanda Kile
30 juni – 2 juli Pantaenius Bohusracet, Uddevalla-Smögen
1-3 sept Robline Skagen Race, Långedrag-Skagen
23-24 sept Öckerö Shorthanded Race, XSS

Marstrand Big Boat Race

Jag och Rikard Karlsson (tävlingsledare och projektledare på Hjuviks BK) pratade lite om nästa års upplaga. Formatet verkar funka bra och fredagens träningar var uppskattade.

Hjuviks BK och Marstrands SS kommer att ta ett ännu större ansvar framöver, och jag kommer att fokusera mer på de bitar som jag är bra på. Superkul att jobba med klubbar som vill ta steget fram och jag är helt säker på att detta kommer att bli bra.

Gissningen är att anmälan öppnar strax efter nyår.

Göteborg Open Sea Race

Erik Norrström pratade lite om racet. Man funderar på att utgå från Långedrag för att slippa transporter upp och ner i älven. Min feedback var också ett kompaktare arrangemang där man inte behöver ta ledigt från torsdag lunch för att starta fredag 16:00. Kanske en större flexibilitet kring tider för säkerhetsbesiktning.

Övriga frågor

Vi diskuterade hur lite mer informell kommunikation skulle kunna ske. Till exempel koordination inför transporter, gastar och annat. Jag tror vi landade det i en Facebook-grupp…

Prisutdelning West Side Cup

wsc-pris

Lite pinsamt att ta emot priset från Per Borgillen på Kwanza. Men vi lyckades till sist vinna cupen. Kul också att Kwanca bytt sin snabba First 35 mot en X-41, som de förhoppningsvis får kämpa lite med innan de hittar farten ;-)