Trimmis för shorthanded?

Dagens läsarfråga…

Tjena.

Tänkte se om du har tid att svara på några frågor?

Jag har seglat allt mellan jolle och America’s Cup båt i NZ, medan frun seglat sparsamt.

Nu inför sommaren tänkte vi köpa båt för att träna någon säsong innan vi ger oss in i shorthanded (och solo) kappsegling.

Vi är intresserade av någon av Corsairs trimaraner, men som jag har förstått det så är det inte särskilt stort intresse av flerskrov i Sverige när det gäller de olika shorthand tävlingarna som börjar bli populära och som är åt hållet “lite offshore” (Bohusracet, Gotland, Göteborg offshore). Vet du något om hur kappsegling med trimaraner/flerskrov är i nuläget och en eventuell framtid för dem?

Annars funderar vi på några olika (enskrov) båtar i storlek 24-34 fot, men då vi även vill kunna ha som viss semesterbåt så begränsas man eventuellt lite.

Vilka av båtarna som finns i de storlekarna anses nuförtiden som “välriggade/överriggade” och samtidigt har basala boningsutrymme/funktioner, men utan någon speciell lyx?

Om du tar dig tid att svara så är det uppskattat då forum och dem jag känner som håller på ger lite skilda svar, och jag inte kan ha koll på allt ?

God jul och fortsättning!

Mvh
Joakim

Ja, det här är svårt…

Egentligen borde flerskrovssegling i den här formen vara mer utbredd, men det är framförallt i Stockholm som det finns ett gäng aktiva flerskrovsseglare i SCTS. Men där ligger fokus på de klassiska skärgårdsracen.

Vill man segla shorthanded på havet, så blir det svårare. De flesta race erbjuder inte ens en klass, och när det finns så brukar det vara enstaka båtar med. Då blir det ju inte alls lika roligt.

Ett lysande undantag är Silverrudder, solokappseglingen runt Fyn, där det finns massor av små och medelstora trimmisar. Men det räcker väl inte som argument.

Tyvärr ser jag väl inte att detta kommer att ändras särskilt mycket heller… så vill man segla Bohusracet (och det vill man) och ÅF Offshore Race så är man hänvisad till enskrov.

Skall vi låta läsarna ge input på bra alternativ “24-34 fot, välriggad/överriggad med viss semesterkomfort”? Så kan jag komma med lite idéer sedan…