J88.se på gång hem

Hamble och Cowes verkar extra populärt bland svenskar i år. Först hade vi en rejäl Fastnet-fleet på plats och lite senare i höst skall Ker 40+ Elvis dit och segla Fast 40.

Och just nu är Jonas Dyberg (mest känd för sin X-37 QiXi) på plats för att segla hem sin J/88. Han skyller på mig då jag såg till att han fick gasta påp J/111 DaCapo på Marstrand Big Boat 2016. Efter det blev han inte sig själbv igen :-)

På tisdag åker jag och Roger till Hamble, England, för att segla J88.se till Göteborg. Det är 750 nautiska mil, dvs om vi har en medelfart på 6 knop och seglar 12 timmar per dag så tar det ca 10 dagar.

Jag har låtit installera AIS ombord och på hemsidan http://J88.se finns länkar till sidor som visar båtens position eller senaste position om vi kommit in i ett område som saknar täckning.

Vår avsikt är att detta ska vara en behaglig och trevlig resa snarare än att hetsa och köra dygnet runt som en ren båttransport. Visst, när det passar så kanske vi kör någon natt, men eftersom det inte finns kylskåp, vask eller möjligheter att värma mat ombord så ser vi fram emot några pilsner och pizzor iland litet då och då. Vi har med vattenkokare (landström) och termosar så vi kan ha med oss varmvatten.

Vi kommer att anpassa oss efter vädret liksom tidvatten och strömmar som är viktiga faktorer att ta hänsyn till i engelska kanalen och längs kusten upp till Brunsbüttel där vi avser ta kanalen till Kiel. Därefter är vi mindre känsliga för vädret.
Båten ska sjösättas på tisdag eftermiddag och efter att vi har gått igenom den så är tanken att provsegla på onsdagen liksom att komplettera utrustning samt handla mat. Avfärd torsdag morgon för att anlända Eastbourne vid högvatten kl 19. I början kommer vi att ha motström pga tidvattnet men denna avtar successivt och vi ska sedan ha medström till Eastbourne fram till kl 19 då tidvattenströmmen vänder igen. Om vädret tillåter så fortsätter vi på fredag till Dover och på lördag går vi över engelska kanalen till Dunkirk eller Nieuwpoort. Men, som bekant, vädret får avgöra!

Avsikten är att göra inlägg från resan dagligen här så välkommen att hänga med!

Följ dem på Marinetraffic.