Skip to content

12 Comments

 1. Gurra
  Feb 20, 2018 @ 16:09

  Ser jag en seacart 30 med banana foils och T roder vid 1.11 min ?

  Reply

 2. SWE42Calluna
  Feb 20, 2018 @ 16:13

  Pixel har tyvärr brutit p g a trasigt storsegel. Alla ombord tycks vara ok vilket självklart är huvudsaken. Talanta nu uppe på 5:e plats i Class 40 och på en mycket hedrande 18:e plats i totalen. Bra jobbat!

  Reply

  • Peter Gustafsson
   Feb 21, 2018 @ 07:21

   Jag tror inte Class 40 räknas i totalen då man har lite udda klassregler. Men man är ju topp 20 på “line honours” vilket är helt ok.

   Tjatigt att de två nyare toppbåtarna är 8-10% snabbare, men inte helt oväntat. Samma tendenser som vi såg på Fastnet, då Mach 40.3 Eärendil var 10% snabbare än Talanta på undanvinden.

   Reply

   • Jocke Cordaly
    Feb 21, 2018 @ 08:16

    Eärendil ligger just nu likvärdigt med en VO70, riktigt bra jobbat får man ändå säga. Även om VO70 troligtvis är en charter med oklar status på besättning.

    Talanta har trasig mellan-kite och spricka i ballasttank, så om prognosen (vindarna lättar ur) kommer som den ska så borde dom iallafall inte tappa allt för mycket mer trots skadorna.

    Reply

   • Peter Gustafsson
    Feb 22, 2018 @ 22:44

    Bra kämpat av Talanta som höll 5:e-platsen trots haverier. Inte långt till tyskarna på plats 3 & 4, men 16% bakom segrande Eärendil. Tuff klass den där…

    Vive la France!

    French skipper Catherine Pourre, racing Eärendil has won the Class40 division for the RORC Caribbean 600, setting a new record for the 600-mile race around 11 Caribbean islands. Philippe Frantz French NM43 Albator has finished the race and is the provisional winner of IRC One.

    Eärendil took line honours for the eight-strong Class40 Division in an elapsed time of 2 days 13 hours and 15 seconds, breaking the previous record set by Gonzalo Botin’s Spanish Tales II in 2016 by over three hours. Eärendil, with a French, Spanish and Italian crew won the Class40 division for this year’s race by just under three hours. Louis Burton’s BHB was second in class and Arnt Bruhns racing his German Class40 Iskareen was third.

    “The team did a fantastic job. I didn’t know we were going to break the record, but we have two crew from Tales who had the record and said we could do it with the forecast conditions,” commented Catherine Pourre. “We had 25 knots almost all the time, with 30 knot gusts. It was very, very wet on deck and inside the boat it was very rough as we were bumping on the waves. When we were upwind I got seasick and it was difficult for me to recover because we had no respite; even reaching was really rough. The RORC Caribbean 600 is part of the American Trophy for the Class40s. It is one of the fiercest and most challenging races for Class40 because of the number of manoeuvres, and this year because of the weather conditions. I hope we will have many more boats next year. There are 58 potential candidates for next year’s Route du Rhum,” continued Pourre.

    Reply

 3. Peter Gustafsson
  Feb 21, 2018 @ 07:39

  George David’s American Maxi Rambler 88 crossed the finish line in Antigua on Wednesday 21st February at 01:21:45 AST in an elapsed time of 1 day 13 hours 41 minutes and 45 seconds, setting a new monohull race record.

  Reply

 4. Peter Gustafsson
  Feb 23, 2018 @ 20:47

  Man skall ha en stor båt och vara från USA :-)

  RESULTS: RORC CARIBBEAN 600 TROPHY – IRC OVERALL
  2018 – George David, Rambler 88, Juan K 88 (USA)
  2017 – Hap Fauth, Bella Mente, JV72 (USA)
  2016 – George Sakellaris, Maxi 72, Proteus (USA)
  2015 – Hap Fauth, JV72, Bella Mente (USA)
  2014 – George Sakellaris, RP72, Shockwave (USA)
  2013 – Ron O’Hanley, Privateer, Cookson 50 (USA)
  2012 – Niklas Zennström’s JV72, Rán (GBR)
  2011 – George David, Rambler 100, JK 100 (USA)
  2010 – Karl C L Kwok, Beau Geste, Farr 80 (HKG)
  2009 – Adrian Lee, Lee Overlay Partners, Cookson 50 (IRL)

  Hat-trick for Rambler 88

  George David’s American Maxi Rambler 88 has won the 2018 RORC Caribbean 600 Trophy, scoring the best corrected time under IRC. Rambler 88 revelled in the heavy airs race, setting a new monohull race record and by winning IRC Zero, completed a hatrick of trophies. Rambler 88 scorched around the track in an elapsed time of 37 hours 41 minutes and 45 seconds, beating the record set by George David’s Rambler 100 in 2011 by nearly three hours.

  On hearing the result, George David commented: “In ten years the ‘600 has gone from a handful of boats in its first edition, to 84 on its tenth anniversary. It’s a great race all around; congratulations to the RORC and everyone involved. We’re delighted to have won overall in IRC and better yet, to have broken our own record at the same time.”

  George David after completing the 2018 RORC Caribbean 600 in Antigua © RORC/Arthur Daniel
  When asked after the race whether he could beat this record in the future, David commented as follows: “We sailed a good race and didn’t leave much out there. Nobody got hurt and we didn’t break anything. I think it might come down to evolution in design. Six years ago the conditions were similar, yet we are two and a half hours ahead of a 100ft boat. We made some modifications over the winter to Rambler 88. We draw 7 metres now and we took a ton and a half of displacement out of the boat. It’s lighter and livelier and gets up and goes quicker; boats just go faster.”

  Rambler 88 crew for the 2018 RORC Caribbean 600: George David, Rodney Ardern, Silvio Arrivabene, Scott Beavis, Josh Belsky, Brad Butterworth, Simon Daubney, Jan Dekker, Brian Giorgio, Nathan Hislop, Jerry Kirby, Jerome Kirby III, Will McCarthy, Mark Newbrook, Dean Phipps, Aaron Reynolds-Lovegrove, Joca Signorini, Peter van Niekerk, Stuart Wilson

  Reply

 5. Jonas Dyberg
  Feb 25, 2018 @ 04:14

  Jag hade förmånen att segla ombord på Talanta med “skipper” Mikael Ryking och “co-skipper” Irina Gracheva. Eric Lagerberg som seglade ARC 2017 med Talanta bidrog också med fin kunskap om båten medan jag och Yuriy Kholikov var helt nya. En svensk/rysk besättning alltså och med folk som jag aldrig träffat tidigare. Spännande!
  Att vädret dessutom var det hårdaste sedan racet grundades för 10 år sedan gjorde ju äventyret än mer intressant. Många båtar bröt och det var livlig VHF trafik under första natten då några båtar bad om hjälp och dessutom kappsejsade 53 fots katamaranen Fujin. Vi tror att det var räddningsfartyget som lös/blinkade med sin strålkastare då vi passerade bogseringen i mörkret.
  Ombord på Talanta fungerade det emellertid fin-fint och vi blev ett härligt team som verkligen kämpade ihop i de 3 dygn racet tog för oss. Det var mycket blött och vilda båtrörelser ombord i såväl motsjö som medsjö. Flera repor med 20+ knop båtfart blev det och Talanta studsade rejält. Speciellt intressant att segla i kolmörker och bara sitta och stirra på TWA och båtfart som rorsman när “squall” med toppar över 35 knop kommer litet då och då.
  För mig var Caribbean 600 2018 det tuffaste jag varit med om på havet men samtidigt det bästa som kunde hända. Ett riktigt fint minne och mycket lärorikt. Tack Ryking!!!

  Talantabesättningen denna gång:
  http://gallery.rorc.org/d/40494-2/six18-4586.jpg

  Reply

  • Peter Gustafsson
   Feb 25, 2018 @ 22:35

   Offshore i ett nötskal; “det tuffaste jag varit med om på havet men samtidigt det bästa”.

   Reply

 6. Jonas Dyberg
  Feb 28, 2018 @ 21:12

  Wrap-up film:
  https://youtu.be/FJjlL7sQILw
  “84 starters, 41 finishers, 43 retirees”, dvs bara 50% kom i mål.
  I filmen berättas också om katamaranen Fujin som kapsejsade.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.