Segling är en brutal sport

Jag var på presskonferensen inför sista benet på Volvo Ocean Race. Supperspännande att det är första båt i mål som vinner av Brunel, Dongfeng & MAPFRE, och man kunde känna att det var stor press på alla tre skippers.

Bouwe Bekking har jagat det här ögonblicket i 30 år och det här är hans åttonde försök att vinna racet. För Xabi Fernández är det femte försöket. Och nu skall det avgöras på en sprint till Holland.

I de flesta andra sporter så satsar man hårt i 10-15 år, och sedan har man peakat. Men i segling är man som bäst senare i livet och killar och tjejer som de ovan eller Santiago Lange, kan mycket väl viga majorieten av sitt produktiva liv för att nå sitt mål.

Eller falla på mållinjen.

Och de flesta kommer väl inte hela vägen. Men för de som satsar allra hårdast, och längst, så vill man verkligen se dem klaara det.