Rolex Middle Sea Race 2018

Vi kom ju inte iväg till Malta i år…

Men flyg och hotell var ju redan bokat, så Johan Fredriksson åkte ner ändå. Och lyckades hitta en bra båt att segla med.

Här är hans rapport…


Nu har det snart gått 2 dygn sedan målgången i Rolex Middle Sea Race. Årets upplaga var nr 50 vilket gjorde tävlingen extra uppsnackad…

Min medverkan blev klar sen eftermidag dagen innan start, och jag hade turen att hitta en stabil fin Farr 46 där de två ryska ägarna Alex och Anton behövde lite extra händer? Med ombord var även 2 proffs samt ordföranden för det Tjetjenska seglarförbundet. Att starta från Valetta i strålande högsommarväder tillsammans med båtar som Rambler och stora trimaraner som Maserati Multi 70 kändes helt ok ?.

Vi kom iväg grymt bra i lovart och hade Matador 2 båtlängder bakåt… Kort kryss ut sedan upp med A4an ca 20 min…

Vi strulade lite vid nedtagningen men lyckades sedan segla oss upp genom fältet norrut mot Sicilien .
Vid Syracusa låg vi trea i gruppen men sedan dog vinden alltmer… Vägvalet upp mot Messinasundet var ganska svårt men vi ville inte hamna i mitten…

Uppe i sundet var tidvattnet på väg mot oss vilket gjorde att vi valde att segla NÄRA den östra sidan . Tyvärr sågs vi med strömvirveln som tog oss 500 m åt fel håll … Inte bra. Vi bygde fart igen och lyckades komma över till Siciliensidan där vi låg ca 100 m från Matador (den enda svenska båten i racet).

Här seglade vi sen sön kväll och kunde höra hundskallen och blåljusen alldeles nära.

Väl ute ur sundet ökade åskan mer och mer vilket till slut resulterade i en åskby på 25-30 m/s mån morgon kl 04.00….. Här blåste storseglet åt skogen….. Och vi som hade 400 sjömil kvar.

Vi kryssade sedan ner mot Palermo i allt starkare vind och lyckades ändå överleva bra med stormstoren som liknar en orange slips på 15 m2

Vinden skulle öka mot 35 kn och vrida höger vilket gav oss en fin resa under tisdagsdygnet.

Här var det plattläns ner mot Pantalerien för att sedan bli bättre skärning ner mot Lampedusien… Det var här vi lyckades pressa upp båten i 25,2 knop mitt under fullmånen!

Nu blåste det ca 40 kn vilket räckte mer än väl.

Här hade många båtar problem och Matador var tvungna att panikgippa då de nästan krockade med ett stort fartyg.. Detta gjorde att de blåste ett par travare som håller fast storen i masten;( De lyckades ändå reparera i lä bakom Lampedusien innan den långa sträckbogen upp mot Malta.

Vi gjorde bra fart på den sista sträckan där vi snittade runt 9 kn med 3:an och stormstoren..

Straxt efter lunchtid och ca 4 dygn lyckades vi krossa mållinjen…. Vi slutade 7:a i IRC 3 vilket efter omständigheterna måste va helt ok….

Hela inramningen med alla nya platser , ryssar samt fullmånen gjorde detta till ett minne för livet ?

Nu slappar jag på en balkong med utsikt över hamnen…….

Hoppas vi kommer hit igen 2019 med Blur för då j…ar hämtar vi hem klockan☝️

Eller hur Peter?