Skip to content

5 Comments

 1. Staffan Ljung
  Dec 12, 2018 @ 16:49

  Bra spaning och intressant artikel. Jag undrar vad gäller foilsen på Figaro 3 och alternativet att istället öka det rätande momentet via vattenbarlaster istället. Vilka är för- resp nackdelarna? I mitt huvud talar mycket för att allround-prestandan skulle må bättre av vattenbarlaster då dessa kan göra båten lättare i lättvind och agera motvikt då det så behövs. Foilsen är väl bara i vägen då det inte blåser tillräckligt för att det rätande och lyftande momentet behövs? Är detta en modenyck för att sälja?

  Reply

 2. Peter Gustafsson
  Dec 12, 2018 @ 17:03

  På kryss/halvvind är det nog ingen stor skillnad, men i hårda undanvindsförhållanden vill man BÅDE HA stabilitet OCH minimalt deplacement. Rätt gjort så kan man få båda sakerna samtidigt. På samma sätt kan en lätt vinklad svängköl leda till både “minskat deplacement” och ökad stabilitet. Det är väl därför modifierade Cookson 50’s gör så bra ifrån sig…

  De som körde Transpac på en Figaro 3 pratade en del om detta. Att båten bara blev lättare att segla ju mer man pressade. Nu kan jag inte hitta deras intervju.

  https://afondlegirafon.com/g6Eh-racing-news

  Reply

 3. Staffan Ljung
  Dec 12, 2018 @ 17:16

  Jag kan tänka mig att foilsen har sin sweetspot just på hård undanvind men jag undrar vad som är snabbast, enklast, mest praktiskt och bäst för plånboken i långa loppet i mixade förhållanden. Jag tror att jag sett att Figaro 3 presterat riktigt bra så konceptet verkar hålla.

  Reply

  • Peter Gustafsson
   Dec 12, 2018 @ 17:39

   Haha… jag tror regeln är att du får välja två av “snabbast” – “enklast” – “billigast”?

   Reply

 4. hans backman
  Dec 13, 2018 @ 13:20

  Rätt konfigurerat tror jag foilsen är både snabbare och enklare både på kryss och undanvind, att de är billigast är tveksamt

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.