Framme på Malta

Fantastisk nattesegling mellan Siciliens västra udde och Malta. Att segla gennaker i shorts under fullmåne är någonting extra.

Under den här logistikövningen så har jag mest fokuserat på tidsplaner, checklistor och alla saker som kan skita sig längs vägen. Och när det varit motigt, så har jag intalat mig själv att “detr blir nog ganska trevligt” och att “det här är bekymmer som de flesta andra skulle vilja ha”.

Men denna resa överträffade alla förväntningar. Från landtransport, av- och påmastning och annat båtmeck, väder, ställena man kom till och inte minst sällskapet ombord.

Maja & Janne körde en vakt, och jag den andra. Typiskt 3-timmars-vakter under natten och lite mer flytande under dagarna. Ingen hade seglat med någon annan förut, men det funkade otrolig bra. Både vid stökigt väder till havs och på kvällarna i land. Superkul. Seglar gärna med dem igen.

Planen i förra inlägget var ju att ta en natt på Sicilien innan vi drog vidare. Men med ett stort högtryck över ön, så skulle det bli tunnt med vind över helgen. Så vi inventerade diesel, dricksvatten och mat och bestämde oss för att köra hela vägen. Till de ursprungliga 220 distansen lade vi alltså 155 extra.

Blev blev en fin kväll med besök av stora delfiner, och senare såg Maya och Janne en jättesköldpadda.

Efter fin segling under hela dagen, så dog vinden mycket riktigt under natten. 10-12 timmar motor innan vinden fyllde på igen under förmiddagen.

Vi hade gott om tid, och spenderade hellre söndagen på havet än i land, så det blev en lång dag under gennaker. Mäktigt att glida in i Valetta med egen båt.

Måndagen ägnades åt avsaltning av segel och tampar.

Andra kul båtar i samma marina. J/121 Jackhammer som kom på båt för några veckor sedan. Skall också vara med på Middle Sea Race så klart.

Vi var också och kollade på Mediterranean Maritime HUB där Ripard Yacht Services håller på att bygga upp verksamhet för att serva race-båtar från 40 fot och uppåt. Bland annat har de den här hallen där man kan köra in båtar med upp till 30 meter mast på :-)

HH42:an är gamla Raa Glede med ny köl. Ny ägare är samma kille som hade J/122 Artie (och har vunnit racet med den).

Här skall även Blur bo under vintern. Fast utomhus.

Ses snart!

Hela resan 600′
Antibes-Ajaccio 130′ (mån kväll – tis)
Ajaccio-Bonafacio 50′ (ons)
Bonafachio-Marina de Puntaldia 50′ (tor)
Marina de Puntaldia-Valetta 380′ (fre-sön)