Snabbast i offshore mix-klassen?

Trash talk inför helgen. Vem är hetast?

Test av nya mixade OS-klassen lockar svensk seglings stjärnor.

En man, en kvinna, segling på havet dygnet runt. Det är vad det handlar om i den nya OS-klassen Mixed Two Person Keelboat Offshore. Det är en uthållighetstävling i segling som inte bara är unik för segling som idrott, men också för hela OS-programmet då den pågår under flera dygnet i sträck. Nu till helgen körs det första testet i Sverige av den nya OS-klassen under KSSS Olympic Class Regatta och till tävlingen kommer svensk seglings toppnamn i disciplinen.

I de mixade besättningarna hittar vi några av Sveriges mest meriterade seglare, kvinnliga såväl som manliga. Julia Carlsson vann ISAF Youth Worlds i Laser radial 2012 och är en av Sveriges bästa jolleseglare. Hon seglar med Ocean Race-seglaren Magnus Woxén. Jimmy Hellberg som vann totalsegern på Gotland Runt 2016 i Doublehanded seglar med Filippa Löhr, en meriterad jolleseglare som idag coachar både KSSS och Royal Sydney Yacht Squadron.

Andra toppnamn är Emely Hagen, Pär Lindforss, Nadine Kugel och Sandra Sandqvist som också utmanas av yngre hungriga besättningar med siktet satt på OS i Paris 2024.

– Aldrig någonsin förr har havskappsegling funnits på OS-programmet. Tävlingsformen kommer att bli unik då ingen annan idrott har en tävling som pågår under flera dygn, säger Stefan Rahm, klubbdirektör på KSSS. Därför är det så kul att vi ser ett stort intresse att vara med. Doublehanded är ju också en seglingsform som växer inte bara på elitnivå utan också inom breddsegling.

Deltagande besättningar
Julia Carlsson & Magnus Woxén GKSS/KSSS
Magnus är en av Sveriges mest meriterade havskappseglare, Julia en av Sveriges bästa jolleseglare

Emely Hagen & Carl-Henrik Ahlin KSSS
Emely har nominerats till ”Årets Havskappseglare” 2018 och 2019 år och har kappseglat såväl över Atlanten som runt Gotland (10 gånger). Seglar med rutinerade Carl-Henrik Ahlin.

Jimmy Hellberg & Filippa Löhr KSSS
Jimmy är Sveriges ”Mr Shorthanded”, med meritlista inom shorthand segling och havskappsegling på hög inter-nationell nivå. Filippa har seglat Optimist, 29er och Laser är idag coach i KSSS och Royal Sydney Yacht Squadron

Mikael Gelin & Charlotte Bornudd-Gelin Uppsala SS
Tillhör toppskiktet i 606 och seglar för årets nykomling i Allsvenskan: Uppsala Segelsällskap.

Nadine Kugel & Pär Lindforss Runmarö YC
Tillsammans har de seglat 39 Gotland runt, om än inte tillsammans. Både Per och Nadine har en bakgrund som segelmakare. Här är det mycket rutin ombord.

Sandra Sandqvist & Tomas Westergren KSSS

Liv Gyllfors Gustav Theander KSSS/GKSS

Jenny Hammersland & Erik Lindén KSSS

Läs mer här: https://ksss.se/kappsegling/ksss-kappseglingar-2019/ksss-olympic-class-regatta/