Kolfiberrodret nu till helgen

Jag är alltid nyfiken på nya race som lockar många deltagare, och Kolfiberrodret (efter dansk Silverrudder) har varit ett sådant. Otroligt familjärt och anspråkslöst på Facebook, och så dyker det upp hur många båtar som helst.

Hela startlistan finns här och all info på Facebook.

Jag bad Sam Victorin förklara vad som pågår:


En av senare årens raket inom shorthanded är Kolfiberrodret.

För fem år sedan bestämde sig stockholmsseglarna Staffan Larsson och Peter Skoglund att dra igång den segling de saknat. Banan hade Staffan i huvudet sedan länge, en koncentrerad version av familjesuccén Gullviverallyt. Fast med två ombord, utan stopp. Utgångspunkten blev att SRS 1,0 skulle segla runt på tjugo timmar. Djungelbana och ingen tid för vila, den ska vara ”inte rak men krokig”. Halv jaktstart, vid Grinda i Stockholms mellanskärgård. I teorin ska båtarna mötas halvvägs, utomskärs på natten. Målgång brukar ske utanför Finnhamn.

Resten kring seglingen sker på facebook och google drive. Sanktion genom Viggbyholms segelsällskap. Staffan och Peter lägger en hel del tid för att få ihop det hela, inte minst banan. Den är en nagelbitare, ett antal varianter läggs ut två veckor innan start men den slutgiltiga kommer senast samma dag som start.

Konceptet är sedan enkelt. Båtarna kommer till startområdet på fredag eftermiddag. Peter har slängt i två startbojar och står på land med farsan och skickar iväg båtarna. Staffan seglar. På lördag morgon har Peter och pappa lagt i målbojar och klockar målgång. Staffan kommer i mål tidigt. I land möter fler familjemedlemmar och delar ut öl och snacks till trötta seglare. Sedan middag på kvällen, med Staffan och Peter som prisutdelare förstås. Första året, 2016, kom fyrtio båtar i mål. Sedan åttio, och de två sista åren över hundra. I år blir KFR förmodligen Sveriges största kappsegling med runt tvåhundra båtar anmälda.

KFR i år blir förstås utan middag eller gemensam samling efteråt. Startförfarandet var redan coronaanpassat, och Staffan och Peter var bland de första som fick sanktion från SSF, eller rentav fick igenom förbundets justering av reglementet för shorthanded i vår. Och i år får Peter också segla. Både han på Passaden Jenny, och Staffan på Arcona 340 Imbruglia, kan vara med och slåss om totalen. Tillsammans med resten av regionens bästa shorthandseglare. Alla är med.