Skip to content

14 Comments

 1. SailKap
  Sep 3, 2020 @ 20:41

  Aldrig varit med om en watermaker som alltid funkar.
  Bra med backup flaskvatten.

  Reply

  • Peter Gustafsson
   Sep 3, 2020 @ 20:46

   Fast man kan inte släpa med 200 liter flaskvatten “just in case” 😃

   Kan Hugo Boss segla runt jorden med samma watermaker och en 10-litersdunk så skall vi nog kunna få till det?

   Reply

 2. Manyeleti
  Sep 3, 2020 @ 23:02

  Watermakern är i grunden en enkel konstruktion som är extremt tillförlitlig om den installerats ordentligt. Väldigt känslig för om det kommer in luft på sugsidan = sätt in en ordentlig avluftning vid skrovgenomföringen även om det väger lite. Se till att alla kopplingar är täta så är de normalt väldigt driftsäkra. Den lilla Katadynen som jag vill minnas att du installerar har väldigt få delar som kan strula. Har på 20 år haft fyra olika Spectra som vi kört dagligen i långa perioder. Har fått skruva i de båtar där jag installerat själv och har bytt en feeder-pump (wane pump på Spectra-språk). Känner till en båt i World-ARC som fick samma fel.
  Slutsats. Lita på din watermaker och kör den varje dag för att toppa upp. En passus dock, watermakern skall flushas när den körts om membranet skall leva länge och det drar en del vatten = sätt i en lite större tank än du tänkt och anse att 3/4 är fullt. Gissar att membranets livslängd inte var en topic på Hugo Boss.

  Reply

  • Patrik Andersson
   Sep 4, 2020 @ 11:04

   En Gobius!
   Med en givare.
   Enkel att montera, inga hål på tanken.
   Väger väldigt lite och förbrukar obefintligt med ström.
   Du programerar den enkelt med hur ofta den ska känna av nivån.
   I ditt fall sätter du givaren där du vill ha en varning för överfyllning.
   Vid tank i rostfritt måste givaren sitta minst 7cm från hörn, plast går närmare.

   Reply

 3. Anders Dahlsjö
  Sep 4, 2020 @ 07:29

  Kan du inte ha avluftningen vid diskhon e.d? Så ser du när tanken är full. Jag antar att du gör vatten samtidigt som du laddar med motorn och inte vill köra i onödan. Ni kommer nog underfund med hur länge ni behöver köra watermakern för att täcka behovet av vatten. Genomskinlig dunk som på Hugo Boss funkar bra men din tank blir nog dold.

  Reply

 4. Martin Gustafsson
  Sep 4, 2020 @ 09:59

  Nån form av siktglas är ju en enkel och driftsäker tankmätare. Är tanken dold kan man montera siktglaset där det syns och dra slang till siktglaset.

  Reply

 5. Fabian Lyman
  Sep 4, 2020 @ 12:44

  QuenchSea som backup kanske, mkt cool, tror den är helt legit?

  https://www.indiegogo.com/projects/quenchsea-turn-seawater-into-freshwater#/

  Reply

  • Jocke Cordaly
   Sep 4, 2020 @ 13:06

   Har du, eller vet du någon, som testat den? Lite väl mycket “Amerikansk PR” över hemsidan, men om den fungerar bra ser den riktigt lämplig ut som backup.

   Reply

   • Fabian Lyman
    Sep 4, 2020 @ 18:29

    Nix, tror knappt den finns ute på marknaden än. Bara följt deras crowd funding kampanj. Om den faktiskt levererar utlovade 2 liter i timmen med vikt på 0.7 kg, “long shelf life” och prislapp under tusenlappen så känns den ganska revolutionerande.

    Reply

  • Peter Gustafsson
   Sep 4, 2020 @ 13:11

   Den vi har – Katadyn PowerSurvivor 40E/12 V – används ofta som reservenhet på större båtar (som på Eriks Baltic 67) och den kan köras för hand om man skulle vilja.

   Jag tror mer på att ha rätt reservdelar till den och kunna använda den på flera sätt än att ha ytterligare en liknande variant.

   Reply

   • Manyeleti - Erik
    Sep 5, 2020 @ 13:48

    Enig med Peter! Har man ström är det bättre att fixa watermakern. Inte många delar att ha med och relativt lättmeckat.
    Watermakers drar ström eftersom det krävs energi för att avsalta vatten. Mange Olssons kommenterade manuella watermakers någon gång på EF-tiden ”man pumpar som fan och får ihop en kopp vatten. Då är man så törstig att man dricker upp halva koppen direkt”

    Reply

 6. Love
  Sep 7, 2020 @ 17:04

  Jag + fru är inne på 4:e året i medelhavet med i princip året runt segling. Undantaget vintermånaderna som spenderas i hamn.
  Vi köpte en schenker Modular 60l. Den är rätt liten och energisnål, körs med bara batterierna, drar då ca:5 som på 24V system.Pumpar och membran på olika ställen så lätt att placera den optimalt.
  Vi använder den i princip dagligen och om det krånglar så är det lätt fixat, som tidigare skrivit bara att lufta lite. Litar på den till 100%. Bra märke för Europasegling med mycket Service. I Amerika dominerar andra märken.

  Av alla vi lärt känna som är liveaboards och äger watermakers så är ingen missnöjd med sin. Av nån anledning så är nordbor mer avogt inställda till mackapären och har uppfattningen att dom krånglar. Tror väldigt få egentligen har nån erfarenhet, utan man har läst eller hört det.
  Det är bara att köpa en som passar i prestanda och vikt. Du kan lita på den.

  Reply

 7. Love
  Sep 7, 2020 @ 17:05

  …Drar 5 ampere…

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.