Close
Skip to content

22 Comments

 1. David
  Oct 5, 2020 @ 21:15

  Eftersom den som skickat in frågan nämner färger som VC Offshore antar jag att tips på färg i utlandet är ok ;)

  Den absolut bästa vita färgen som finns att är helt klart Nautix A4 T.speed, koppar baserad färg som håller sig vit och innehåller dessutom teflon som gör den väldigt blank och hal. Lite ojämnheter som blir då man använder roller går inte att komma ifrån, då får man spruta på färgen. Men behovet av att våtslipa försvinner i princip då den redan blir blank och hal från början. Denna färg används väldigt mkt på racing båtar i tex Storbritannien och Frankrike. https://paints.nautix.com/antifouling-a4-t-speed-paint-nautix-underwater-hard-matrix.html

  Reply

  • Johan
   Oct 6, 2020 @ 13:45

   Går Nautix A4 att köpa i Sverige eller måste man beställa från EU?

   Reply

 2. srsseglaren
  Oct 5, 2020 @ 22:22

  Seaboost säljs bara i Finland och Sverige.
  Kompis som inte kappseglar är nöjd efter två säsonger.
  Färgen håller upp till sex år, man måste borsta/tvätta under säsongen fördel med deras borste med flythjälp(mindre kraft behov)

  https://seaboost.fi/product/overdrive-performance-coating/
  https://seaboost.fi/

  https://seaboost.fi/coatings-overdrive-product-description-se/
  https://www.youtube.com/watch?v=K24D7dheCfM
  https://www.youtube.com/watch?v=gG5cO2zYc5A

  Reply

 3. Z
  Oct 6, 2020 @ 09:57

  Den absolut bästa färg är den som inte sprider gift, antar jag. Alltså inte kopparbaserad med teflon.

  Reply

 4. David
  Oct 6, 2020 @ 14:43

  Finns inte att köpa i Sverige tyvärr. Men går utmärkt att beställa från tex Tyskland, Frankrike eller UK. Viktigt är även att köpa deras egna Nautix DA thinner då ingen som finns i Sverige funkar bra ihop med färgen.

  Finns tex att köpa i Tyskland,

  Färg: https://www.timeout.de/nautix-a4-t-speed-2-5l-hartantifouling-weiss och https://www.timeout.de/nautix-a4-t-speed-0-75l-hartantifouling-weiss

  Thinner: https://www.timeout.de/nautix-verduennung-da-0-75l
  och https://www.timeout.de/nautix-verduennung-da-2-5l

  Reply

 5. SilverSurfer
  Oct 6, 2020 @ 16:31

  Jeg prøvede den franske A4 – købt hos Timeout – for nogle sæsoner siden.

  Den er enkel at anvende, og god at polere op til højglans.

  Jeg havde set for mange billeder af franske både, så jeg ville have orange køl og ror for at sejle lidt hurtigere :-)

  Jeg var ikke imponeret over den begroningshindrende effekt, og jeg fik lidt dårlige nerver af at bruge en ikke-godkendt maling i Danmark. Jeg sejler i det nordlige Øresund.

  Så som så mange andre er jeg tilbage ved VC17 ekstra (vistnok anderledes end den svenske ?), som fungerer fint. Men den er jo ikke hverken hvid eller orange :-(

  Jeg kan ikke sige om den hvide fungerer anderledes end den orange. Men normalt er de hvide jo de dårligste hvad angår begroning.

  Har stadig en halv dåse hvid VC17 ekstra, som de desværre holdt op med at producere for omkring 15 år siden……..

  Reply

 6. David
  Oct 7, 2020 @ 17:15

  Om vi bara ska titta på färger som är lätttillgängliga i Sverige, vad är då bäst alternativ? Lefant T-coat, Trilux?

  På västkusten får man ju förstås vara beredd att tvätta botten varje vecka.. Men det kan det vara värt, och en vit färg gör ju att man ser var man missat!

  Reply

  • David
   Oct 7, 2020 @ 17:21

   Även Hempels Hard Racing finns i vitt.

   Reply

   • Pelle Fälth
    Oct 8, 2020 @ 08:40

    Jotuns non-stop VK, är både godkänd och mkt effektiv

    Reply

    • Mats Landervik
     Oct 9, 2020 @ 09:28

     Hur gör du för att få den slät?

     Reply

 7. Macki
  Oct 8, 2020 @ 19:16

  Jag är i samma situation. Har kört med Hempel Hard racing vit i tre år nu. Inget större fel på färgen vad gäller beväxning (västkusten) men det blir väldigt grov yta när man målat. Det krävs en hel del våtslip om man är ute efter den perfekta ytan. Riktigt så noga är inte jag! Jag nöjer mig att ta bort de värsta topparna. Trotts min minimala insats hade jag gärna lagt tiden på något roligare. Någon som har erfarenhet av en vit färg som kräver minimalt med jobb? Alltså blir slät när man målat. Tittar utanför gränsen också

  Reply

  • Stefan Kolmodin
   Oct 9, 2020 @ 12:33

   Vad använder du för roller till Hempels racingfärg
   Jag kör två lager med skumgummiroller och får en ganska bra yta direkt. Vill ha racingfinish så våtslipar sedan försiktigt med 400 för att få den jämn och sedan finare papper för att få den blank.

   Reply

   • Macki
    Oct 10, 2020 @ 16:39

    Jag har provat alla möjliga rullar. Både lång och kort lugg. Provat att späda färgen med olika procent satser. Testat måla vid olika temperaturer. Det känns som om man provat de flesta varianter. Men skumrullen har jag inte provat då den har lösts upp på nolltid med andra färger. Vad använder du för fabrikat? Spär du färgen något?
    Optimalt hade varit om man fått det VC17 slätt utan efterjobb.

    Hur blir Nautixen när man rullar den. Behövs det slipning efteråt?

    Reply

    • Stefan
     Oct 16, 2020 @ 20:26

     Inget specifikt fabrikat på skumgummiroller men mest Biltemas, VC17 dödar dem snabbare så man får ha några utbytes till hands, stryker trimmisens sidoskrov med Hempel (vill ha dem vita) och med den färgen håller de längre. Man märker när de börjar dö så bara att byta.

     Reply

 8. Macki
  Oct 10, 2020 @ 08:33

  Jag har provat mig fram med ett antal olika varianter. Allt från längre till super kort lugg. Jag har inte testat skum. De skumrullar jag provat på tidigare färger har försvunnit direkt. Vilket fabrikat använder du?

  Reply

  • Anders Dahlsjö
   Oct 13, 2020 @ 09:54

   Jag har hittat en roller som håller. Hornbach lackroller microcrater i 2 pack, 8529929. Har målat VCTar2 och VC17 med den och den håller i timmar. Köper alltid några stycken när jag är där för att ha i beredskap.

   Reply

   • Macki
    Oct 15, 2020 @ 20:46

    Tack Anders! Ska provstryka med skumrullen och min hempel färg. Annars står jag och väger mellan jotun vk racing eller a4 tspeed

    Reply

 9. Joakim
  Oct 20, 2020 @ 18:33

  Min båt är målad med vit trilux och tidigare ägare har låtit ett välrenommerat varv göra jobbet varje år. Trots att proffs gjort jobbet har färgen byggt lager och krackelerar så jag kommer få botten renslipad och epoxibehandlad inför nästa säsong. Jag har bestämt mig för att strunta i det estetiska, vit botten till blått skrov är snyggt, och köra Vc17 framöver och hoppas därmed slippa massa slipande varje vår.

  Reply

 10. Macki
  Dec 8, 2020 @ 19:10

  Jag har nu testat rollerhylsorna som Anders föreslog. Det blev bättre yta än tidigare med vår nuvarande hempel hard racing men fortfarande inte ok. Skillnaden mot en vanlig skumrulle är att dessa håller mer färg och självklart inte smälter.
  Jag bestämde mig för att samtidigt prova jotun vk racing. Nu började det hända grejor! Jotun och micro crater rollerhylsan tummen upp! Helt klart kvaliteten på färgen som spökat. Nästa år blir det jotun!

  Reply

  • Mats Landervik
   Dec 9, 2020 @ 11:23

   Goda nyheter! Jag bytte från VC 17 till Jotun VK Racing efter första säsongen med min båt och mycket beväxning. Har sedan varit missnöjd med den rollade ytan. Har nyligen maskinslipat till bättre yta på bekostnad av min rygg. Hoppas därmed på kombinationen av Hornbachs roller och Jotun-färgen. Annars funderade jag på att gå tillbaka till VC17.

   Reply

   • Macki
    Dec 9, 2020 @ 20:40

    Det blir inte VC17 yta. Man kan se en väldigt liten apelsinskals effekt men den är marginell. Jag prov rolla på rodret. Enkelt att slipa om man inte blir nöjd. Tycker det är en fördel att måla när det är kallt. Hugger inte så fort, blir enklare att gå tillbaka och det flyter ut aningen bättre.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.