Folkbåtsmanifest

Folbåtsseglarnas egen chefsideolog, Anders Olsen, har tänkt till. Man kan tycka vad man vill om folkbåtar, men han har rätt i mycket?

MANIFEST

Rekommendationer angående SM och övrig kappsegling med Folkbåt. Att anslås på alla regattaexpeditioner och kyrkportar i Svea Rike.

Bakgrund:

För att bryta den negativa bankappseglingstrenden i Sverige som även drabbat Folkbåten har Svenska Folkbåtsförbundet tagit fram följande rekommendationer för våra kappseglingsarrangörer och seglare. Detta är rekommendationer, och ingen kravlista. De är kortfattade och bör anpassas till lokala förhållanden o d.

Grundtanken är att bankappseglandet ska vara spännande, kul och angenämt för alla, även för icke-eliten. Det tar oftast några år att arbeta sig upp till eliten.

Eliten har kul ändå, och nedanstående rekommendationer hindrar ej alls tuff och kompetent segling – försök ta en SM-buckla eller Guldpokal med Folkbåt så får Du se hur lätt det är… Att vinna i entypssegling är stort…

Sex teser:

 1. Kappsegling ska vara en seglarfest för alla, såväl nybörjare som elit.
 2. Det ska finnas tid för bryggsnack och samvaro. Om möjligt ligga samlade i hamnen. Start 11.00. Högst 2 seglingar per dag. Ingen start efter 15.00 (om ej nödvändigt för att få ihop 3 seglingar för ett godkännt SM). 2+1+2+1 seglingar på ett fyradagars-SM ger tid för umgänge och eventuella reservseglingar, eller 2+2+2 seglingar på ett tredagars-SM.
 3. Mindre gapande vid starter och rundningar. 50 % längre startlinje. Gärna vingmärke vid efter-kryss-märket, och grind vid efter-läns-märket. Undvika mycket korta banor med många varv.
 4. Ställ in seglingarna vid kuling (över 13 m/sek i medelvind eller i längre byar). Lägre gräns vid hög sjö, kyla, regn o d.
 5. Roligare i land (i samarbete med Folkbåtsflottiljerna). Finns det tid är seglarna bra på det sociala själva, men lite sociala samlingspunkter är bra. Roligare prisutdelningar: /Nytto/priser till t ex yngsta deltagare, äldsta deltagare, äldsta båten, bästa träbåten, årets rookie, snabbaste tjejbesättningen, snyggaste manövern mm? Lotta ut något? Endast fantasin sätter gränser.
 6. Segla snyggt. Endast en vinnare som är sportsman väcker beundran.

November 2007
Svenska Folkbåtsförbundet
gm Chefsideologen

Tipstack till Peter & Wetstuff.

7 Comments

 1. PutteK Nov 30, 2007 Reply

  Svenska H-båtsförbundet har sammanställt ett liknande dokument med liknande bakomliggande tankar. Se på http://www.h-boat.nu/?id=105

  Mvh/Patrik

 2. Author
  Peter Gustafsson Dec 7, 2009 Reply

  Hade varit kul att få veta om ert manifest fick någon effekt? Har det blivit mer folkfest? Seglar man snyggare?

 3. Clifford Dec 9, 2009 Reply

  När vi seglar Folkbåt utanför Långedrag behöver vi aldrig något sådant här manifest. Vi har alltid skoj och schyst segling, på gränsen till gentlemannamässig, är en självklarhet.

  Annat var det när vi kom till Marstrand i somras för att segla SM och Guld “Pucken”. Där lyckades man, enligt min mening, att i princip inte uppfylla någon av dessa 6 teser. Det fina vädret, med horisontellt regn och 16 m/s i byarna kan ha bidragit till viss del. Ett annat bidrag kan ha varit “chefsideologen” redogörelse under sitt välkomsttal att i Sverige så skall man minsann protestera om möjlighet gives..!!?? Hur denna uppmaning rimmar med innehållet i manifestet är för oss en gåta…De oförstående danskarnas och tyskarnas huvudskakningar & leenden gick inte att ta miste på…

  För vår del så försvann den goda stämningen redan efter första dagen då vi fått protester mot oss i samtliga tre seglingar. Protester som inte var rättfärdigade, två av protesterna ogillades av protestkommittén. (Av någon konstig anledning var det stockholmare som stod för dessa protester.) Stämningen blev inte bättre när jag innan förhandlingen frågade den protesterande vad protesten gällde, och får svaret att det får du reda på vid protestförhandlingen. En sån sportsman!

  Vid de följande seglingarna fick vi vid någon rundning kommentarer av typen: håll dig undan nu din jävla bråkstake!

  Det verkar som om många i Folkbåtsklassen anser att nyheten regeln 18.3 innebär att ingen båt får komma in för babordshals i “zonen” och slå för att runda. Om någon gör detta skriker man PROTEST förfull hals, fast man inte behövt ändra kurs eller segla högre än dikt bidevind. Jag såg vid ett tillfälle “Chefsideologen” själv skrika sig fullständigt blå i ansiktet.

  Någon folkfest såg vi inte röken av och snygg segling stod de suveräna vinnande tyskarna och topplacerade danskarna för.

  Hilsen
  Pelle Fälth och Peter Källström i SWE1359

  • Author
   Peter Gustafsson Dec 10, 2009 Reply

   Låter som hårda bud!?

   Kanske en specialkurs på regel 18.3 skulle sitta bra, verkar som många bråkar om den…

 4. Donald Bratt Dec 19, 2009 Reply

  Hej,

  vad roligt att någon tar upp manifestet. Idén är ju att locka fler till kapplseglingen. Vi, i Folkbåtsklassen, har satsat på nyttopriser några år. En Folkbåtsfock lottades ut på Utö 2008 och en i Marstrand 2009. Har man tur med sposorerna kan det bli pris till alla deltagare (Captain båtshop 2008).

  Hoppas det ökar intresset.

  När det gäller arrangemangen på banan är det ibland svårt att förhandla med värdklubben. De är vana att göra på ett vissst sätt (småklubbar) och de större provar ibland ett nytt koncept, så upplägg med startlinje och antal seglingar brukar vara rätt fixt. Vingmaärket börjar dock bli mer regel än undantag!

  Även kvällsarrangemang är knepiga eftersom hemmaflottiljen är på bortaplan också (Utö och Marstrand). Då är man i händerna på arrangörsklubben igen, men oftast löser det sig alldeles utmärkt (Råå, Utö och Int SM i Marstrand).

  Utan att gå i polemik med Clifford (det kan vi göra “off-line”), kan man väl säga att nybörjarna kanske inte blir helsålda på stämningsbilden från i somras. “Zonen” och 18.3 är kanske det som man vill ta upp i första hand.

  Det här speglar mer ett generellt problem (eller utmaning, som det heter) med seglingen. Ingen domare finns ju på banan, utan seglaren själv måste ta ställning. Nybörjaren kanske inte vill bråka, eller tror att han eller hon blir ovan om sätter sig i protestförhandling. Därav uppmaningen att segla snällt.

  Någon berättade att Emil Sandberg i Smaragdklassen brukade ta en sväng på kvällen med båten som kommit sist på SM för att lyfta den. Det låter väldigt fint och har säkert fått Smaragdklassen att gå så bra som den gjort.

  Så, gemensamt borde vi alla hängivna kappseglare hjälpa till att få in nya förmågor – mer bra tips efterlyses – för riktigt roligt är det ibland, eller hur!

  Donald Bratt
  F-SWE-1358 Sjöjungfrun

 5. Donald Bratt Dec 19, 2009 Reply

  Hej igen,

  det gick litet för fort här;

  “Zonen” och 18.3 är kanske inte det som man vill ta upp i första hand.

  och

  Nybörjaren kanske inte vill bråka, eller tror att han eller hon blir ovän om man sätter sig i protestförhandling.

  skall det ju stå i mitt förra inlägg.

  Ber om ursäkt för detta,
  Donald

 6. Anders Olsen Dec 26, 2009 Reply

  Nej, manifestet fick tyvärr aldrig det genomslag som jag hoppats på. det ligger nog mycket i det Donald skriver – det är svårt att rucka på arrangörsklubbars syn på hur en regatta ska läggas upp. Folkbåtsförbundet är ju barar ett av ett flertal klassförbund också – svårt att ändra kurs på atlantångaren Seglarsverige. Jag tror också att dialogen mellan klassförbund och arrangörsklubbar har försvårats av att det tidigare ibland hänt att klassförbunden agerat kravmaskiner. En bättre dialog mellan klassförbund och arrangörsklubbar är något att jobba på.
  Anders O

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.