Sailor of the Year 1

OK, vi börjar med kilarna, så kör vi tjejerna om ett par dagar…

Sailor of the Year 1
Ben AINSLIE (GBR) 77 = 50% of all votes
Tom ASHLEY (NZL) 4 = 3% of all votes
Francis JOYON (FRA) 60 = 39% of all votes
Vincenzo ONORATO (ITA) 6 = 4% of all votes
Ian WILLIAMS (GBR) 6 = 4% of all votes
Total Votes: 153
Started: September 24, 2008

18 Comments

 1. Andreas (milliways) Sep 24, 2008 Reply

  Vanskelig å velge mellom Ben Ainslie og Francis Joyon, men det ble franskmannen denne gangen…

  /a

 2. Per Sep 24, 2008 Reply

  Andreas!

  Är inte det som att ge Skinnarmo eller någon annan priset för att ha gått över grönlandsisen snabbast istället för att ge det till den som dominerat världscupen, VM, OS i längdåkning.

  Det borde väl kanske vara två olika sorters pris.

 3. Author
  Peter Gustafsson Sep 25, 2008 Reply

  Nja, mer som att ge priset till en kille som springer en maraton på 1:39 (när gällande världsrekord är 2:04).

  Skall ställas mot, att som Phelps, vinna allt man ställer upp i.

 4. Smile Sep 25, 2008 Reply

  Francis Joyon sätter lite mer på spel och lyckats med sin uppgift på ett fantastiskt sätt. Ben Ainslie insatser är i sig fantastiska så det är ett svårt val. Det som avgör för mig är att Francis Joyons rekord är det inte många som ens skulle våga försöka slå, medans att ta en sväng med en jolle utan för hamnen vågar väl alla. Francis Joyon har även visat att man kan gå hela vägen med enkla medel och att man inte behöver bränna pengar i onödan.

 5. Nja... Sep 25, 2008 Reply

  Vem är Ben Ainslie ??

 6. Leif Sep 25, 2008 Reply

  Jag håller med Per. Francis bedrift är, just det, en bedrift på samma sätt som när Göran Kropp cyklade till Everest och besteg det hela utan sygas. En stark bedrift med små medel. Men att jämföra det med OS, VM satsningar blir rätt svårt. Det ena är äventyrare på vatten det andra är riktigt duktiga idrottsmän. Två kategorier helt enkelt.

 7. Author
  Peter Gustafsson Sep 25, 2008 Reply

  Skillnaden Leif, är att både Joyon och Ainslie seglar under ISAFs regelverk och struktur. Sist jag kollade så körde vare sig Skinnarmo eller Kropp under RF?

  Man kan heller inte jämföra 100 meter, 5000 meter, maraton, speedway eller slalom. Men ändå kan man dela ut ett Jerringpris? Ni får väl maila ISAF och klaga på att man inte delat upp seglarna i olika fack (vilket förresten är ett tråkigt sätt att segregera vår sport).

  Whitbread/VOR kallades också äventyr innan folk visade hur det skulle göras. Skulle du säga att de som seglar VOR idag (med full besättning och mysiga stopp) är “idrottsmän” medans Joyon eller Loïck Peyron är “äventyrare på vatten”?

  Ta en kille som Jonathan McKee. Är han idrottsman när han kör Luna Rossa, vinner brons i OS i 49:er eller blir världsmästare i Melges? Och äventyrare när har drar runt klotet i en Open 60?

  Kom in i matchen!

 8. Smile Sep 25, 2008 Reply

  Om jag kommer ihåg en interjuv med Jonathan McKee rätt så tyckte han själv att jorden runt med en Open 60 var den största utmaningen han har varit med om.

 9. Erik B Sep 25, 2008 Reply

  Vi pratade om skillnaden mellan ensamseglare och besättning härom veckan när vi monterade nya suggfästen på kompisens båt. För oss var det enkelt med en man inne och en ute…

  En ensamseglare måste lösa allt själv. För ett antal år sedan var det en startmotor som gav upp på en Open60. Han löste det med snörstart på svänghjulet, via brytblock till bomnocken av en överskotad stor. När han sen släppte skotet drogs motorn/generatorn igång.

  Jag beundrar de som åker jorden runt och hela tiden placerar sig i topp på matchracing men jag håller Joyon mfl ännu högre pga den allsidighet och både fysisk och psykisk uthållighet de måste visa. Matchracern kan åka hem till säng och familj mellan racen – Joyon var ute 70 dygn i sträck och Open 60 är ute 85-90 dygn!

 10. Bof Sep 25, 2008 Reply

  Mange Olsson borde väl vara självklar kandidat, ränna ikring jordklotet om och om igen, han är ju inte 25 längre…………..

 11. LS Sep 25, 2008 Reply

  En annan sak som jag tycker talar för att OS-seglare (där Ainslie snart är lika stor som Elvström) är överlägsna seglare är att de ofta, utan stora erfarenheter, satt sig i båtar under helt andra förhållanden (t ex VOR) och seglat på ett överlägset sätt (t ex Cayard). Det omvända har dock aldrig skett, dvs att någon ren havskappseglare/jordenruntkappseglare (utan OS-klasserfarenhet) satt sig i en OS-klass och vunnit OS eller VM…. Nej, nivån som seglare är nog överlägsen hos de bästa OS-seglarna. Däremot är nog nivån på “sjömanskapet” på en mycket högre nivå hos vissa extrema ensamseglare…. Men här snackar vi ju årets kappseglare då det är segelSPORT det handlar om….

 12. Bamse Sep 26, 2008 Reply

  Varfor ar inte Sunkan Sundqvist med….??

 13. Leif Sep 26, 2008 Reply

  Oj! Nu trampade jag visst på någons idol igen…
  Visst killen är en duktig seglare och allt det där men så länge man seglar mot sig själv och en klocka så är det enligt min mening att betrakta som rekord som hör hemma i Guiness Rekordbok. När vi talar om VOR eller andra tävlingar! ( med eller utan mysiga pittstopp ) så är det kamp man mot man (kvinna mot kvinna) på samma vatten med liknande förutsättningar.
  När delades Jerringpriset senast ut till någon som inte hade några motståndare…..
  Så kom in i matchen Peter! För det är just en match jag efterlyser inte något solokrafs.

 14. Author
  Peter Gustafsson Sep 26, 2008 Reply

  OK, då är jag med..
  “man mot man” = sport
  “efter varandra för att slå varandras tider” = inte sport

  Skall du eller jag meddela ISAF?

  ;-)

  PS. Thomas Coville körde faktiskt samtidigt. Och så länge hans båt höll ihop så var det en bra fajt…

 15. MA Sep 26, 2008 Reply

  Thomas Coville startade väl inte samtidigt? Sen om det ena eller andra är gjort med “enkla medel” kan väl diskuteras. Det är helt enkelt svårt att göra jämförelser med så extremt olika prestationer. ISAF har vad jag vet inget sanktionerat mästerskap jorden runt för ensamseglare, men VM och OS är ju sanktionerat av ISAF. Så skillnaden mellan Joyon och Ainslie är att Ben seglar under sanktionerade och strukturerade mästerskap enligt strikta klassregler där det finns ett flertal motståndare. Om det sedan är en mindre prestation att sova i en varm säng på kvällen istället för att riskera livet på södra oceanen är väl snarast en fråga om mental karraktär? Sen tror jag inte att Joyon skulle klara av det Ben Ainslie gjort, men jag tror dock att Ben Ainslie skulle klarat av det Joyon gjort, om han är tillräckligt galen….:-)

 16. Leif Sep 26, 2008 Reply

  ISAF:s underavdelning WSSRC – World Sailing Speed Record Council är väl det närmsta man kan komma Guiness Rekordbok. Här finns tusentals rekord. Rutten ditten dutten på 1, 2, 3 skrov med 1,2 3 eller flera ombord med med segel större än och mindre än, runt på ena hållet och andra, upp eller ner. Ja välj själv vilket ni vill slå. kolla på http://www.sailspeedrecords.com/
  Än finns inget för J/109:or mellan Göteborg och Halmstad. Prova det så bjuder jag på öl och middag vid målgång ;-)

 17. Leino Sep 26, 2008 Reply

  MA
  VendeeGlobe är sanktionerat av ISAF.
  Världsmästare i bankapp finns det väl några stycken vart år, jag har då inte orkat räkna dem alla ens.
  Vendee Globe seglas vart 4:e år. Får nog sägas vara lite svårare att ta den titeln.

 18. Matte Sep 28, 2008 Reply

  WSSRC är den erkända auktoriteten för hastighetsrekord och de “sanktionerar” dessa genom att för at få rekordet erkänt så måste en viss procedure följas, inklusive att en av dem godkänd tidtagare finns på plats vid start och mål etc.

  Att Joyon har gjort en enastående seglingsbedrift är väl helt uppenbart trodde jag?

  Att det är svårt att jämföra äpplen och päron vet ju de flesta, men att inte se distansrekorden som seglingsport är att förneka vår idrotts historiska bakgrund.

  M

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.