Den ultimata kompassen?

nexusdash-Maxi2.jpg
Det är alltid intressant att kolla på designkoncept. Även om det mesta inte kommer i produktion, så finns det ofta smarta idéer. Just det här är en prototyp på en jollekompass från Björn Bengtsson.

Här hade det varit kul att höra vad ni har för synpunkter på kompasser. Vad skall de egentligen innehålla?

Idén med kompassen var att maximera ytan för informationen, samtidigt som att jag ville göra den mer flexibel för att passa fler jolle- och båttyper.

Den stora skärmen har en kurvatur för att kunna få ordentlig och enkel överblick, speciellt under startmomentet då aktiviteten är närmare båtens centrumlinje. Efter startsignalen kan kompassen själv växla över till en delad layout, om det skulle vara fördelaktigt.

En annan viktig aspekt var hur den skulle monteras. För att vara enkel att ta med sig, och för att slippa göra ingrepp med skärverktyg, så valde jag att spänna fast den med en vävd rem, som trycker kompassens distanser mot masten. Eftersom där finns nästan lika många rigglösningar, som det finns båtar, finns där även två gängade hål på vardera av kompassens sidor, om man föredrar att göra en annan mer permanent fästanordning.

Utformningen av höljet, låter tampar och vajrar att löpa längs med mastens sidor, bakom kompassen, utan att de stör varandra varandra.

nexusdash-SkisserV3.jpg

nexusdash-1.jpg


nexusdash-Maxi1.jpg

nexusdash-render.jpg

nexusdash-render1.jpg

nexusdash-render2.jpg

nexusdash-render3.jpg

nexusdash-SkisserV1.jpg

nexusdash-SkisserV2.jpg

14 Comments

 1. . Dec 7, 2010 Reply

  Kul att man väljer en Selden rullmast att placera kompassen på.

 2. Johan O Dec 7, 2010 Reply

  Vad är nytt? TackTick har sedan tidigare detta instrument med fler funktioner.
  Snygg design dock, snyggare än tacktick men design avgör inte regattan:)

 3. Stefan G Dec 7, 2010 Reply

  Snyggt förpackad tycker jag.
  Jag förstår att det bara är illustrationer och prototyper, men blänket i displayen avskräcker i alla fall mig.
  Sen ser jag framför mig hur tampar kommer att fastna runt kanterna. Cunningham t ex.
  En sån här kompass bör väl ha en indikator för lift/header?
  En fjärrkontroll är nog inte så dumt för att sätta igång klockan med, till exempel i form av ett armbandsur (tillbehör). Bra framförallt på kölbåtar. Då kan fördäckaren köra igång sin egen klocka, synka med displayen och ha tiden med sig fram i fören samtidigt som de andra ser den på mastdisplayen/kompassen. Armbandsuret skulle ju också kunna ta info från kompassen så att t ex fördäckaren kan se siffrorna sittande utåtvänd på railen.

  • Björn Dec 7, 2010 Reply

   Hejsan Stefan, stort tack för inputen!

   Modellens skärm var helt enkelt bara den plasten vi hade i skolan. När jag fotade den igår (på en av de enda riggade båtarna i hamnen som inte var möglig, därav rullmasten), funderade jag på om inte kurvaturen åtminstone skulle kunna minska blänket till en smal strimma, snarare än att lysa upp skärmen totalt, som på en vanlig platt. Men det är rätt det du säger, att det bör vara någon form av antireflex yta, även för att en blank skärm skulle bli alldeles för repig.

   Jag gillar verkligen iden om att gubben på fördäck ska ha en synkad klocka! Det enda jag har funderat på tidigare var att någon har en fjärrkontroll utan display, men med knappar att styra den. Det var ett superroligt projekt, som jag önskar att jag hade kunnat ta ännu längre, så som att gå in på djupet med menyer/interaktion, fundera/räkna på strömförsörjningen och inte minst lite actionbilder! Tyvärr var det bara en halv termin när det begav sig. Men all input uppskattas. Det motiverar mig bara till att göra ett nytt försök! :)

 4. Marcus Dec 7, 2010 Reply

  Slim och elegant design! Ser ut att kunna ge en bra bild för användaren. Den köper jag. Marcus

 5. mackan Dec 7, 2010 Reply

  Snyggt jobb och en rolig uppgift! Kolla gärna in Rockbox. Erbjuder många funktioner som nämns här. Borde vara en stark konkurent till Tacktick. /M

 6. Author
  Peter Gustafsson Dec 7, 2010 Reply

  Skall man mecka fjärrkontroll 2011 så skall man göra som de här killarna: http://www.sailmon.com/?p=99

  En liten app så kan flera ombord ha sin lilla vy av vad som sker.

  Sedan är det lätt att det blir mycket att hålla reda på, när man bara vill att det skall funka i stridens hetta. Själv tycker jag att http://www.velocitek.com/prostart/ verkar ha löst interfacet bäst… (jag känner en kille som kommer att få hem en hög med ProStart. Dels för test men också för er som letar julklappar. Stay tuned!)

  • Stefan G Dec 8, 2010 Reply

   Appleprylar i all ära, men jag skulle nog hellre ha en sån där vanlig rund gul klocka på handleden än en iPod Touch. Åtminstone om det bara handlar om att starta klockan och se tid och eventuellt kompasskurs, vilket väl är fallet om man seglar mindre kölbåt på bana.

   Den självklara funktionen för en pryl som visar distance to line, typ Pro start, borde ju vara en plus-/minusindikator som visar om man ska gasa eller bromsa för att tima starten. All info finns ju, det är bara programmering. Har aldrig använt instrument som visar distance to line, men det känns som att det är svårt att förhålla sig till en sträcka och en tid. +/- känns lättare.

   • PelleL Dec 8, 2010 Reply

    Min erfarenhet är att avståndet till linjen funkar väldigt bra medan tid till linjen är svår i praktiken eftersom den fladdrar beroende på om man lovar eller faller. “Time to burn” som finns i expedition är däremot bra men fodrar mycket arbete med accelerationspolarer

 7. Peter Dec 7, 2010 Reply

  Cool och snygg kompass som definitivt passar många båtar. Bra tänkt att hindra att linor trillar framför och hindrar sikten, vilket förekommer titt som tätt på vår båt trots en sån där stor bygel med en radda displayer på.

 8. mackan Dec 7, 2010 Reply

  Nice!

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.