Kustväder med Lage Larsson

Väder har ju visat sig extra intressant i år med både livesändning och fredagsläsning här på Blur.

Nu hakar StSS/Tjörn runt och Stenungsbaden Yacht Club på tåget och kör en helg för väderintresserade,

Alla talar om vädret. Alla påverkas av vädret. TV-meteorlogen Lage Larsson är Sveriges främsta seglingsmeteorolog och har i mer än 30 år arbetat med specialprognoser för skärgårdsvädret. Men kanske är båtfolk och friluftsintresserade extra intresserade av vädret, eftersom det på ett avgörande sätt påverkar livet längs kust och hav. StSS/Tjörn Runt och Stenungsbaden Yacht Club bjuder tillsammans in till två föreläsningsdagar med Lage Larsson den 16-17 april på Stenungsbaden Yacht Club. Alla ni Tjörn runt seglare har möjlighet att fritt delta på Lages kurs. Missa inte denna chans att lära dig mer om vädret till sjöss. Välkomna!


Lördagen kommer att innehålla sådant väder som alla har nytta av då vi är på sjön. För att underlätta förståelsen av olika vädertyper och prognoser. Var och hur vi kan få tag på prognoser och hur och om man kan bedöma des träffsäkerhet. Vädret kommer att behandla Skandinaviska vatten och Västerhavet och Västkusten i synnerhet. Storskaligt väder som lågtryck och fronter, vindar, dimma, åska strömmar, vågor och viktiga molntyper.

Söndagen kommer att vara inriktad mot kappsegling som bankappsegling, distanskappsegling och havskappsegling. Här bygger de flesta besluten på egna kunskaper och iakttagelser. Därför går vi vidare med flera vädertyper för att få bättre förståelse samt titta på en annan typ av internetinformation som grib-data. Vi lär oss hur viktig luftens stabilitet är för vidare vindteorier. Mer om landbris och moln.

Om någon anser sig ha goda väderkunskaper kan han eller hon enbart vara med under söndagen. Men under lördagen kommer vi att gå igenom en hel del grunder som vi bygger vidare på under söndagen. Intressanta kappseglingstips kommer också upp.

Tid och dag: Lördag 16 april kl 9-15 och söndag 17 april kl 10-15.
Plats: Stenungsbaden Yacht Club

Pris: Avgiftsfria förläsningar. Lunch ingår.
Anmälan: Anmäl dig senast 9 april till stss@stss.se. Ange föreläsningsdag/ar, namn, klubb, e-mail, telefonnummer. Observera att antalet platser är begränsade!
Boende Stenungsbaden Yacht Club erbjuder ett spapaket till ett förmånligt pris. 
Spapaket fr 995 kr per person och natt (ord. pris från 1540 kr) inkl övernattning, spaentré, badrock, tofflor, middag, dans och nattklubb. Ring 0303-726800/29 eller maila elin.nilsson@stenungsbaden.se Ange kod ”LAGE”

Ett samarbete mellan Stenungsunds Segelsällskap/Tjörn Runt och Stenungsbaden Yacht Club

I samband med seminarierna finns Lages populära kompendier till försäljning: ”Väder med sikte på båtsäkerhet” ca pris 100 kr och ”Väder med sikte på kappsegling” ca pris 150 kr.

Välkomna!

5 Comments

 1. Claes Redin Mar 24, 2011 Reply

  Låter intressant.
  Spa-helg erbjudandet kan kanske hjälpa till med att få “rätt” prioritet på denna aktivitet i förhandlingarna hemma…

 2. ClaesE Apr 17, 2011 Reply

  Det blev ett riktigt bra arrangemang. Mycket lärorikt och intressant. Stort tack till StSS, Stenungsbaden och framförallt Lage.

  Nu blev det mycket lättare att förstå Måns långa artiklar här på Blur :-)

  • Måns Håkansson Apr 17, 2011 Reply

   -Teamwork! :-)

 3. Ewaluvan Apr 17, 2011 Reply

  Precis så känner jag också! Måns texter ihop med Lages muntliga, roliga och framför allt engagerade beskrivningar funkar kanon ihop! Lite kul att ha en praktiskt lärobok utanför fönstret också. “Bubblar upp kallt vatten…” Tycker också att det var kul med så många kvinnor med!

 4. Anders Apr 18, 2011 Reply

  Håller med föregående talare! Ett riktigt bra arrangemang som dessutom var helt gratis och där vi bjöds på god lunch. Stort tack!

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.