ARC på Baltic 56 Spirit V

spiritv-sailtest-5

Jag har just kommit hem efter två dagar i Palma, där vi håller på att göra Baltic 56 Spirit V redo för att segla ARC – Atlantic rally For Cruisers som startar 23e november.

Efter en säsong där vi vunnit klassen i Færdern (full besättning), Bohusracet (doublehanded) och Silverrudder (solo) så känns det som en grym avslutning att få premiärsegla över Atlanten.

The ARC is a ‘must do’ for many sailors, and attracts over 200 boats and 1200 people every year to sail 2700 NM across the Atlantic from Gran Canaria to Saint Lucia.

The ARC is for everyone; families with children, tough racers, cruising couples, big boats and modest boats. Crossing the Atlantic together, but having their own adventures. More than just a boat race, the ARC is about friendships made ashore in the two weeks of pre-departure activities continued over the radio net at sea. It’s about arriving in Saint Lucia to be met on the dock with a rum punch and a chilled beer, knowing you have achieved something fantastic – crossing an ocean on a small sailboat.

spirit50-w2s-1

Storyn började väl egentligen 2011, när jag och Erik Lindgren seglade hans Baltic 50 på Watski 2star. Ett bra race i en grym båt och jag tror fortfarande att vi har banrekordet.

50an var ju kanske lite väl sportig för långsegling på två, så Erik var på jakt efter något lite mer cruisingorienterat. Och ingen var väl förvånad när det i blev en lite större, och ganska mycket tyngre, Baltic.

spiritv-sailtest-1

Med knappt två dagar på plats hade vi en ganska lång lista att gå igenom. Först och främst behövde vi få bra koll på segelgarderoben, där vi hade med oss Björn Österberg från North. Vi var positivt överraskade av krysstället där både storen, en fullstor fock och en tuff genua 4 såg helt OK ut. På ett demonterbart inre förstag finns en kutterfock för riktigt brall och en stormfock.

spiritv-sailtest-2

I undanvindsgarderoben fanns en S2 på 240 kvaddat och ett par mindre gennakers i tyngre duk. Dessa funkade fint att köra på bom och de kommer att göra mycket nytta när det blåser lite mer.

Med ett ISP på över 25 meter så är det ett väldigt högsmalt segelplan. Det gör det svårt att få till mindre länssegel på ett vettigt sätt, men känslan är att båten har tillräckligt med segel för att gå fort utan spinn när det tutar i rejält.

spiritv-sailtest-4

Min roll är navigatör, och jag hade preppat navdatorn med Expedition, rätt sjökort och jobbat fram ett polardiagram att utgå ifrån.

På plats var det viktigaste att få ordning på det helt nyinstallerade H5000-systemet från B&G. Det är ju en ny produkt från B&G och det finns så klart lite issues innan allt funkar perfekt, men det finns en del coola funktioner både i autopiloten och på instrumenten. Som som startdisplayen nedan som kan tas upp på alla displayer:

h5000-startdisplay

Här får vi säkert anledning att återkomma efter att ha jobbat med systemet under ett par veckor.

spiritv-sailtest-3

baltic56-06_-Sailplan

LOA: 17.14 m
LWL: 15.00 m
BEAM: 4.59 m
DRAFT: 3.60/2.30 m
IM: 23.00 m
J: 6.59 m
P: 22.50 m
E: 7.63 m
DISPL: 15,000 kg
BALLAST: 4,910 kg

DESIGNER: Judel Vrolijk
ENGINE: YANMAR 4JH-HTE Diesel, 110 hp
FUEL: 600 liters 158 gallons stainless steel
WATER: 600 liters 158 gallons stainless steel
HOLDING: 165 liters 44 gallons in 2 tanks
OFFSHORE SPARS carbon fiber mast w hydraulic mast step
NAVTEC hydraulic outhaul, backstay, boom vang and inner forestay

baltic56-06_deck-SE

baltic56-06_interior-SE

13 Comments

 1. Johan B Oct 9, 2014 Reply

  Låter som du/ni kommer vara väl förberedda till den 23/11.
  Har du några frågor om BG systemen så har jag jobbat med dem under två säsonger. Finns mycket bra funktioner samt även lite annat att önska med integration till expedition. Tror dock att de har fått en ny och bättre plattform där alla enheter kan prata samma språk nu i senaste versionen. Hör du någon som behöver en bra gast till ARC så hör gärna av dig.

 2. Makke Oct 10, 2014 Reply

  Vi seglar än i lite för låg liga för expedition och ARC men fortsätter drömmarna så klart. :) Hur fungerar expedition på os x måste det emuleras eller finns den native? Någon som har koll? äÅr ju grymt osugen på att byta dator osv för ett navigeringsprogram. Eller finnas andra kloka val för MAC? Gärna något som fungear android också då apple inte levererat något godtagbart på den fronten än mobilt.

  Lite OT men blir ju nyfiken när det dyker upp.

  mvh

  M

  • Niclas Holmberg Oct 10, 2014 Reply

   – Makke, jag kör Expedition i Parallels V9 i OSX och det funkar.

   /niclas

  • Author
   Peter Gustafsson Oct 10, 2014 Reply

   Spirit har en MacMini som kör Parallels m Windows 7, och det funkar fint. Man får kanske inte den där sköna Mac-känslan, men vad gör man. För lite mer avancerad nav/routing så är det B&G, Expedition & Adrena som leder utvecklingen och det är bara Windows.

   Android (eller iOS) funkar fint för att visa data. Mer avancerade operationer med väder och annat gör man inte på en mobil enhet. Speciellt gillar jag http://www.ventusnavigation.com

 3. Makke Oct 10, 2014 Reply

  Blev lite ivrig…….

  Jätteavis och önskar er all lycka till så klart. :)

  Sedan så har jag skadan att inte korrekturläsa. Så självklart skall det stå att apple saknade funktionen för mobilt arbete iomed iphone ipad braiga i många sammanhang men kirrar inte en normal projektledares kalender tyvär. :(

 4. Kurt Oct 10, 2014 Reply

  ARC är ett event lite utanför de vanliga ramarna. En upplevelse som man inte glömmer.
  Lycka till Sprirt med besättning.
  Peter, jag kommer att följa er på nätet. Navigatören har ett stort “finger” med i spelet.

 5. Peter Oct 10, 2014 Reply

  As coolt Peter!!

  Du gör det många av oss andra drömmer om, men någon gång så kommer vår chans.

  Lycka till med ARC.

  – Har förstått att Ni seglar i Rungstedt till helgen.
  – Se upp för halmstad båtarna , dom är på hugget…….:))

  /Peter G

 6. Anders F Oct 10, 2014 Reply

  Najs, Peter!
  Beställde en Lagoon 400 förra veckan med B&G-instrument men inte så vassa saker som 5000. Zeus osv blev det.
  En ARC kanske när det finns tid. På Youtube finns det oändligt många Lagoon som seglar ARC.

 7. Fredrik Oct 10, 2014 Reply

  Jag misstänker att det är skrovnr 6 som numer heter Spirit? Som Balticägare är det alltid lite extra roligt att hålla koll på båtarna, även om min egen båt är i en helt annan liga än denna. Önskar er en fantastisk seglats, något som skrivs med mer än ett uns avundsjuka

 8. Jonas K Oct 10, 2014 Reply

  Peter, ett tips att kolla navPC så att inga updates,va det än månde vara, startar upp när ni satellitansluter.
  Jag trodde jag fimpat allt under ARC 2013 men en lömsk update av NVIDIA grafik kostade oss c:a 10.000 SEK !!
  Hur många blir ni ombord ?

  • Author
   Peter Gustafsson Oct 10, 2014 Reply

   Vi blir 5.

   Jag tror vi har koll på uppdateringarna.
   Men skall dubbelkolla detta innan start.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.