Ägarmöte 2014

Vi hade ett bra ägarmöte i måndags kväll. Nästan 50 ägare och båtrepresentanter dök upp på Sjöräddningssällskapet i Långedrag för att diskutera gemensamma frågor.

Jag tycker det är jättekul att vi kan få så bra effekt utan att behöva formalisera detta i en klubb eller förbund. Att vi som ägare kommer överens om vad som gör vår segling roligare och attraherar fler båtar, och sedan jobbar med klubbarna för att få det att bli bra.

Totalt är det 15% fler båtar som räknas med i cupen i år och det genomförs 12% fler starter i de ingående kappseglingarna. West Side Cup firar 5 år i år och deltagandet har ju vuxit ganska stadigt:

 • 2010 17 båtar räknades i cupen (minst 3 race) och 115 olika båtar gjorde 180 starter
 • 2011 16 båtar
 • 2012 21 båtar
 • 2013 34 båtar
 • 2014 39 båtar räknades i cupen och 150 olika båtar gjorde 274 starter

West Side Cup

Vi diskuterade poängberäkningen som har varit lite klurig då den varit baserad på vilka som deltar i cupen, och det vet man ju inte förrän sista racet körs (eftersom man måste vara med på 3 race för att vara med i cupen). Förslaget blev att man behåller platssiffran i racet i stället för att göra en ny lista med de som är med i cupen. Ex om båtar i cupen kommer 1, 3 & 5 på ett av racen, så blev deras “inbördes resultat” 1, 2 & 3 och det var dessa poäng man fick i cupen. Nu får man sin faktiska plats, vilket gör att alla race inte räknas om hela tiden.

Vi pratade också om att Marstrand Big Boat skulle viktas lite högre, men vi avvaktar med det. Däremot tror vi att vi kom fram till ett bättre sätt att räkna samman klasserna. Hittills har vi bara sorterat på poäng, vilket har gynnat de båtar som seglade i stora klassen med färre båtar.

Stefan Möller (SwedeStar 370 Stella) har ju hållit ihop resultatberäkningarna. Stort tack för det. Han ritar ihop förslaget och skickar det till VKSF. Även Bertil Rohlén (X-332 x3m) har kommit med bra input och masserat detta i Excel.

Generellt sett verkar seglarna tycka att det funkar bra, och resultaten i cupen känns rättvisa.

Vi vill höja statusen på cupen, och steg ett är väl att kommunicera ställningen bättre till alla som är med.

Kalendern inför nästa år ser ut som (WSC = ingår i cupen):

 • Stora Oset 10 maj WSC
 • Pater Noster Race 23 maj WSC
 • GVA Marstrand Big Boat Race 30-31 maj WSC
 • Færderseilasen 12-13 juni
 • Dubbelt så bra i Björlanda (DH) 13 juni
 • Bohusracet (DH) 26-27 juni
 • Hermanö Runt 1 augusti WSC
 • Tjörn Runt 15 augusti WSC
 • Sista Chansen 19 september WSC
 • Öckerö Shorthanded Race (DH) 26-27 september

mbbr15-poster-1500

GVA Marstrand Big Boat Race

Vi har fått in mycket bra synpunkter, så det finns lite saker att jobba med på land för att göra det ytterligare lite bättre.

Gbg-Ocean-Race--222-1

Erik Norrström (som seglar på Mumm 36 Aero) har jobbat med att försöka få till en havskappsegling på kusten. Efter att Göteborg Offshore Race lades ner har det inte hänt så mycket, men nu verkar det finnas ett genuint intresse.

Vi pratade om olika banalternativ, men det viktiga var att det var “lagom långt” för att locka så många båtar som möjligt. Troligtvis är det start fredag em, nattsegling och mål lördag kväll. Sista gången (GOR 2010) så körde vi 150 distans vilket jag tyckte funkade bra. Viktigt ocksåa att man inte fipplar med banana då det är lätt att det blir massa halvvindsben.

Säkerhet var så klart på agendan. Det är nödvändigt att hitta ett format där man klarar sig utan flotte. De senaste mästerskapen i ORCi har varit utan, liksom norska Skagen Race. Kanske kan man lägga banan så att man inte kommer för långt från land.

Kul i alla fall att många räckte upp handen och var intresserade av att köra.

Gbg-Ocean-Race-2

Havskappseglingsförbundet

Martin Nilsson berättade lite om vad som händer ute i värden. De gjorde ju bra ifrån sig på ORCi-VM i Kiel och har bra koll på vad som krävs. Nästa år är det EM i Pärnu i Estlan, men 2016 så är det återigen VM i våra vatten, då i Köpenhamn.

Detta skulle kunna vara en hanterbar utmaning för de som vill ha ett lite mer långsiktigt mål.

Vi pratade också inmätning, som fortsätter att vara en utmaning som upplevs både krångligt och ganska dyrt. Vi bollade lite om vi skulle ha ett gemensamt mättillfälle, men ingen tog denna boll.

Övriga frågor

Finns det önskemål om se shorthandedcup? Med Bohusracet, Öckerö Shorthanded och Dubbelt så bra i Björlanda så kanske man skulle få kritisk massa? Inget egentligt sug, så det är kanske bättre att köra vidare som separata race ett tag till… Lärdomen från West Side är ju att det måste vara lite status på en cup för att det skall ge något. Och det kräver lite jobb.

Solosegling? Några enstaka seglare var sugna… vi får koordinera det separat :-)

Sedan konstaterade vi att vi behöver avsluta säsongen på ett roligt sätt. Redan förra året pratade vi om att ha ett stort kalas där vi kunde dela ut priser och umgås under trevliga former. Så fösrat veckan i November 2015 så återupptar vi den klassiska Seglarbalen. Stay tuned.

Till sist delade vi ut pokalen för West Side Cup. För andra året i rad var det Martin Nilsson och hans besättning som tog hem det.

2010 Bavaria 38 Match Draklune, Mattias Wilson
2011 First 40, Per Larsson & Stefan Kyhlebäck
2012 First 40, Per Larsson & Stefan Kyhlebäck
2013 Salona 37 Capio, Martin Nilsson
2014 Salona 37 Vencom, Martin Nilsson

Jag gav också Bertil Rohlén ett mitt eget specialpris som “årets rookie”. Dels för att han på kort tid slagit sig in i toppen på kusten, men framförallt för att han engagerar sig både i Björlanda och i annan segling. Jättekul.

Har jag missat nåt?