Göteborg Opesea Race | 3 skäl att anmäla sig

Nu verkar det som att Göteborg Opesea Race 7-8 augusti kan bli riktigt bra.

Det är ju alltid moment 22 när man startar nya saker. Folk vill inte anmäla sig förrän man ser att andra är anmälda. Och så avvaktar alla… Men nu verkar det som att anmälningslistan fylls på i hyfsad takt. Nedan är de båtar som finns på listan nu. Dessutom några riktigt stora båtar som säger att de skall komma.

Archambault 35 Jigy Jigy Carin Sjölander
Arcona 41 Stormstina Anders Eriksson
Dehler 39 Catleya Dennis Olsson
Dehler 39 Sjöglans Sture Smith
Dominant 105 Lady Godiva Anders Dahlsjö
First 345 Slöfock Svenne Berensson
First 36,7 Rebel Yel Patric Wollmersson
First 40 La Veuve Noire Pär Larsson
Mumm 36 Aero Roger Ahlqvist
X-332 Monkey Business Urban Edvardsson
Xp 38 Blues Hans Johansson

Jag tycker det är kul att det är en mix av rutinerade kappseglare och sådana som tar det som en möjlighet att prova på segling på havet.

Vi är ju i England med Blur, annars hade vi självklart varit med. Jag kan se tre starka skäl till att vara med:

1. En utmaning för alla. Den här typen av race handlar om så mycket mer än kappsegling, och alla kan anta utmaningen på sin egen nivå. Målet kan vara att genomföra racet på ett säkert och kul sätt. Eller att fightas med de bästa båtarna. På samma sätt som Bohusracet, Silverrudder eller Seapilot 2star lockar seglare att utmana sig själva är detta ett utmärkt tillfälle att få göra detta med familjen eller kompisgänget.

Genom att köra säkerhetskategori 3 utan flotte så sänker man tröskeln rejält, och nu finns det förutsättningar för de flesta båtar med SRS över 1.190 att vara med.

gor10-2

2. En perfekt tid på året. Så här såg det ut näst vi seglade Göteborg Offshore Race 2010. Fantastiska varma augustinätter är svårslagna. Jag körde i shorts till 01:00, massor med mareld och helt stjärnklart.

3. Göteborg behöver en havskappsegling. Vi är lyckligt lottade på västkusten. Vi har Sveriges största kappsegling med Tjörn Runt, världens (?) största doublehandedrace med Bohusracet och en maffig banseglingsregatta i GVA Marstrand Big Boat. dessutom har vi Stena Match Cup, Volvo Ocean Race och America’s Cup World Series. Det finns ingen anledning att inte ha en riktigt bra årlig havskappsegling. Och då är Göteborg Opesea Race ett bra steg på vägen?

Notice of Race finns här, och all info finns på GQSS hemsida.

gor10-3

gor10-5

5 Comments

 1. Gustav May 1, 2015 Reply

  Punkt 14 i notice of race om mediarättigheter finner jag intressant. Är det normalt? Vad betyder det egentligen? Jag läser det som att man ger bort alla sina rättigheter på allt man producerar under racet. Hur fungerar det i praktiken?

  • Author
   Peter Gustafsson May 1, 2015 Reply

   Det är en standardformulering från de stora mästerskapen. Man ger sin tillåtelse till att foto/video “taken of person and boat during the event” får användas av arrangören. Dvs om jag fotar dig och eller din båt så ger du mig tillåtelse att använda bilden som jag vill.

   Det material du producerar själv har arrangören ingen rätt till.

 2. L-B Gustafsson May 2, 2015 Reply

  Har inte anmält oss än men vi kommer. Håller på och uppgraderar till Cat 3.

  • L-B Gustafsson May 4, 2015 Reply

   Då är vi anmälda

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.