Tjörn Runt med Cruising-klass

Nu är vi anmälda till Tjörn Runt. Vi har ju en klasseger att försvara från förra året.

Just nu 112 båtar på listan.

Nytt för i år är en Cruising-klass där man seglar utan SRS eller klubbmedlemskap. Det skall bli spännande att se hur många som nappar på detta…

För om inte själva kappseglingen är anledningen till att segla, så måste det vara folkfesten som lockar?

Trots att det nu är tredje året man samarbetar med Templar Events (pressreleasen från 2015) – så har inga nya arrangemang tillkommit vare sig på fredag eller lördag?

I år spelar det ingen roll för oss eftersom vi drar till Käringön och sedan Norge på söndagen för att segla Hollænderseilasen helgen efteråt, men för eller senare måste man väl leverera på “fest”-delen i folkfest?

Tjörn Runt by COWI – en mötesplats för alla seglare!

Seglarna möts av en fantastisk publik i Kyrkesund.

Tjörn Runt by COWI den 19 augusti seglas medurs runt Tjörn med start på Askeröfjorden. 2016 vann Thomas Dahl på Stora/Coastal banan och på Lilla/Classic banan segrade Emil Sandberg för tredje gången. Hur många kommer till start i år? Hur blir vädret? Och vilka vinner 2017 års upplaga? På vårt Race Center har vi olika aktiviteter för deltagare och besökare till Lilla Tjörn Runt den 18 augusti.

Lilla Tjörn Runt på en söndag

Nu börjar vi resan mot en Tjörn Runt-vecka genom att årets evenemang får ett nytt upplägg. Den största förändringen är att Lilla Tjörn Runt flyttas från fredagen före Tjörn Runt by COWI till söndagen den 13 augusti. För många är det sista helgen på sommarlovet och vi hoppas att det underlättar för så många som möjligt att delta och samtidigt tar vi ett ordentligt steg mot en Tjörn Runt-vecka.

Vi börjar Tjörn Runt-veckan redan lördagen den 12 augusti med Tjörn Runt Harbour Race för radiostyrda segelbåtar där flera olika klasser kan mötas genom ett unikt handikappsystem. Söndagen den 13 augusti seglas Lilla Tjörn Runt, där vi i år även bjuder in juniorer som seglar E-jolle. Dessutom blir det en härlig jubileumssegling, Stenungsön Runt, med den 50-årsjubilerande jollen Jolly-Scott. Veckan avslutas med Tjörn Runt by COWI lördagen den 19 augusti.

Tjörn Runt by COWi – två banor och tre klasser

I år döper vi om banorna, Lilla banan blir Classic-banan och Stora banan blir Coastal-banan, det är fortsatt valfritt vilken bana man anmäler sig till. Vi öppnar även för en Cruising-klass där deltagarna kan segla Tjörn Runt utan krav på mätbrev eller medlemskap i förening ansluten till SSF. Vi hoppas att det ska locka de båtägare som tycker det är för komplicerat att kappsegla. Deltagarna i Crusing-klassen kommer att få en korrigerad tid utifrån ett handikapptal och kan jämföra sina insatser med varandra, men tiderna räknas inte in i totalresultet.

Race Center med knutpunkterna Udden & Baden.

Festen i Stenungsund kommer i hög grad att bli runt segelklubben och på Stenungsbaden. Under lördagen och söndagen den 12-13 augusti står vår anläggning på Udden i fokus där vi även har vårt Race Center. På Stenungsbaden genomför vi fredagen den 18 augusti skepparträffarna med information till alla deltagarna i Tjörn Runt by COWI. Efter Tjörn Runt by COWI den 19 augusti blir det After Sail med prisutdelningen och Patrik Isaksson på scen i samarbete med vår titelparter COWI.

Det blir även en hel del festligheter längs banan i samband med Tjörn Runt by COWI. På Klädesholmen bjuder COWI alla åskådare på möjligheten att provsegla våra radiostyrda båtar i hamnbassängen. Det blir även grillning och COWI bjuder på överraskningar. På Almön, i samband med starten, och i Kyrkesund finns vi som vanligt på plats med vår högtalarbuss som ger er information om deltagarna och deras båtar.

Tjörn Runt by COWI Program 2017

Torsdag 10 augusti
8.30 Lilla Tjörn Runt start- och målgruppsövning. Start vid Udden, StSS klubbhamn.

Lördag 12 augusti
10.00-11.30 Tjörn Runt Harbour Race. Uppvärmningsseglingar.
11.00-12.00 Tjörn Runt Harbour Race. Race Center öppet på StSS Udde för registrering.
12.00 Tjörn Runt Harbour Race. Rorsmansmöte.
12.30 Tjörn Runt Harbour Race. Första start för radiostyrda båtar vid Udden, StSS klubbhamn.
17.00-20.00 Lilla Tjörn Runt. Race Center öppet på StSS Udde för registrering.
17.30 Tjörn Runt Harbour Race. Prisutdelning vid StSS klubbhus på Udde.

Söndag 13 augusti
08.00-09.30 Lilla Tjörn Runt. Race Center öppet på StSS Udde.
09.30 Lilla Tjörn Runt. Rorsmansmöte.
10.50 Lilla Tjörn Runt. Första start vid Udden, StSS klubbhamn.
11.00 (cirka) Grillmästarna Johan och Andreas från JD Grill & Event tänder upp grillarna på StSS Udde.
11.00 ICA på plats med aktiviteter på StSS Udde.
13.30 Stenungsön Runt. Start vid Udden, StSS klubbhamn.
17.00 (cirka) Lilla Tjörn Runt och Stenungsön Runt. Prisutdelning vid StSS klubbhus på Udden.

Torsdag 17 augusti
18.30 Tjörn Runt by COWI start- och målgruppsövning kölbåtar. Start vid paviljongen på Askeröfjorden. Alla anmälda båtar till Tjörn Runt by COWI är välkomna.

Fredag 18 augusti
13.00-23.00 Tjörn Runt by COWI. Race Center på StSS Udde öppet för besökare och deltagare för registrering och utlämning av startlistor etc.
17.00, 19.00 och 21.00 Tjörn Runt by COWI. Skepparträffar på Baden, Stenungsbaden Yacht Club.

Lördag 19 augusti
07.00 Tjörn Runt by COWI. Race Center på StSS Udde öppet hela dagen för besökare och deltagare.
09.00 Tjörn Runt by COWI. Första start på Askeröfjorden, båtarna seglar medurs med mål på Stigfjorden utanför Skåpesund.
09.00-10.00 (cirka) Tjörn Runt by COWI. Högtalarbuss på Almön som ger information om deltagarna i samband med starten.
10.00-15.00 Hot Spot Klädesholmen. Radiostyrda segelbåtar, besök av Räddningstjänsten och matförsäljning av JD Grill & Event.
11.00-14.00 (cirka) Tjörn Runt by COWI. Högtalarbuss i Kyrkesund som ger information om deltagarna.
17.00-02.00 After Sail. Rockstars (covers) på Kookaburra, Patrik Isaksson på Kookaburra och Pandora på The Lounge, Stenungsbaden Yacht Club.
22.00 (cirka) Tjörn Runt by COWI. Prisutdelning vid Kookaburra, Stenungsbaden Yacht Club.

Vi reserverar oss för eventuella justeringar av programmet.

18 Comments

 1. Jonny Petersson Aug 7, 2017 Reply

  Blir det något mellan broarna i år?

  • Author
   Peter Gustafsson Aug 7, 2017 Reply

   Varje år!

   Skriver precis på ett inlägg om det.

   • N N Aug 15, 2017 Reply

    Blir det någon mellantid så att jag kan man vara med till Mitholmarna typ?

 2. Torbjörn åkeson Aug 12, 2017 Reply

  Efter att seglat tjörn runt 33 år i rad blir det nu cruising klassen!!! Åldern ????
  Dessutom doublehanded?

  • N N Aug 15, 2017 Reply

   De är la gött att bara vara med för att njuta av atmosfären – perfekt!!

 3. Author
  Peter Gustafsson Aug 12, 2017 Reply

  Just nu 220 anmälda + 24 i Cruising-klassen. Sista anmälan 14 augusti = måndag.

  Förra året var 326 båtar anmälda och 309 startade.

 4. Jojje Aug 13, 2017 Reply

  Ser ut som att det blir ett tapp i år igen. Knappast överraskande med tanke på vädret i sommar och obefintlig marknadsföring. Jag seglar själv cruisingklassen då jag inte uppdaterat mitt mätbrev i år. Bra grej för mig men det är ju knappast någon succé med 25 anmälda. ( Dessutom ser jag att många anmälda i cruisingklassen uppfyller kraven för att segla på riktigt).

  • Hannu Aug 13, 2017 Reply

   Håller med, enda stället där jag läst om Tjörn Runt är på blur.se
   Kommer ihåg när det var 900-1000st båtar med…..Ganska spännande att komma ut i startområdet och knappt se vattnet :-)
   Smocka upp en Tjörn Runt by mitt i Stenugnsund med tält, musik, barer, mat mm. Dit alla har tillträde istället för som idag nere på Kookaburra där det blir trångt med 50 pers. Ja och så lite marknadsföring på det.

 5. Jens Aug 14, 2017 Reply

  Problemet som vanligt är när det blir för mycket tävling och för lite skoj.
  Om du istället för att åka 5 båtar så samlar du istället 5skeppare på en båt för att placeringen är så viktig.
  Och så undrar vi varför det blir färre båtar varje år..
  Att dela upp fältet på flera bansträckningar som idag tar hela själen ur Tjörn Runt, tråkigare för publiken och ett minskat publikintresse som leder till mindre uppmärksamhet och mindre snack samt sjås kring deltagande.
  En ond cirkel således!
  Gör som i Faerderseilasen och inför R-klasser för de som tar det hela på blodigt allvar och försök locka tillbaka semesterbåtarna med Tjörn Runt t-shirts till hela besättningen, går säkert att förankra hos sponsorer med reklamtryck.

  • N N Aug 15, 2017 Reply

   Oavsett om det är SM, DM, EM, VM, kvällsegling eller regatta så är Tjörn Runt en av säsongens absolut topp-tre-höjdpunkter!

 6. Per Aug 15, 2017 Reply

  Hade anmälningsavgiften varit 50 spänn hade det sett annorlunda ut. Bolagiseringen har dödat denna tävling.

  • N N Aug 15, 2017 Reply

   Vad spelar det mig och seglarna för roll om föreningen driver det via AB förutom det att föreningen STSS inte riskerar att gå i konkurs om tävlingen skulle gå i konken och botten.

  • Author
   Peter Gustafsson Aug 15, 2017 Reply

   Det som spelar roll är väl att det finns de som upplever det så.

   Jag tror inte anmälningsavgiften eller “bolagiseringen” är det verkliga problemet (det finns massor av race som är dyrare och/eller mer kommersiella) utan vad man får för pengarna. I takt med att andra race jobbar på att skapa helhetsupplevelser med aktiviterer både före och efter race, så har Tjörn Runt gått i motsatt riktning.

   I år lyckas jag inte ens locka min besättning till Stenungsund på fredagen (lördagen har varit körd de senaste 6-7 åren). Så för oss blir det samling lördag morgon och sedan avfärd mot Käringön (eller Norge) direkt efter målgång. Vi hoppas på ett kul race, men socialt funkar det inte.

   • Peter Aug 16, 2017 Reply

    visst spelar kostnaderna en roll men lika viktigt är vad man får för pengarna. En annan sak att tänka på är att olika aktiviteter har olika värde för individen, dvs. det är kanske inte alla som prioritera stora fester medan andra tycker att just det är anledning att delta på seglingen.
    jag vill se en del parallella med Sjealland runt. Kan man banchmarka därifrån? Har Tjörn Runt förlorat sin själ?

    • Göran/Xusidus/X-382 Aug 16, 2017 Reply

     Sjealland Rundt är intressant på det viset att de hade 80 anmälda båtar 2016 och 136 st 2017.
     Det är från historiskt låga nivåer men det är ändå en ökning med 70%.
     2016: Racing 40, cruising 27, twohanded 9, singlehanded 4.
     2017: Racing 68, cruising 40, TH 14, SH 14.

   • Author
    Peter Gustafsson Aug 16, 2017 Reply

    Man kan jiu roa sig med att ställa upp 5 breddseglingar som tappar deltagare och 5 som växer, och så titta lite på vad skillnaderna är.

    Ingen raketvetenskap.

 7. Author
  Peter Gustafsson Aug 15, 2017 Reply

  Till slut 275 anmälda + 34 i Cruising-klassen.

  Förra året var 326 båtar anmälda och 309 startade.

  • N N Aug 15, 2017 Reply

   Såg länge förfärligt få ut men det har ordnat upp sig till ett ansenligt startande!! Bra det!!

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.