Söt… H-båt


H-båtsseglarna är inte de som ger sig. Vare sig på havet eller när det gäller att tjata in sin båt på blur.se. Vi kom fram till att den inte platsade under rubriken “Sweet…” därmot kan vi väl visa lite snygga bilder på en söt liten båt :-).

“År 1967 ritade Hans Groop från Finland H-båten. Tanken var att skapa en modern Nordisk Folkbåt i plast och med spinnaker. Resultatet blev en båt med klassiska linjer och goda seglingsegenskaper, både för dagseglare och kappseglare på högsta nivå. Paul Elvström såg 1970 H-båtens många kvaliteter och förstod att båten var som gjord för kappsegling. Elvström designade om några detaljer tillsammans med Richard Höj-Jensen. Därmed var Europas största kölbåtsklass skapad. Mer än 5000 båtar byggda och har ISAF-internationell status sedan 1977.”

8.25 x 2.18 x 1.30 m x 1450 kg.
Stor: 14,8 m², fock: 10,2 m² & spinn: 36,00 m².

Vi västkustseglare behöver se upp på de race som ingår i H-båt Väst Cup: LSS Vårregatta, Björlanda Cup (distriktsmästerskap), Tjörn Runt, LSS Höstregatta & GKSS Oktoberregatta. Bra initiativ att inkludera Tjörn Runt!

Dessutom kan man köpa en snabb båt (t.ex. SWE 560, 1:a på SM, 11:a på VM) för 150.000:-.