Skip to content

7 Comments

 1. Bengt Falkenberg
  Jun 11, 2007 @ 14:46

  Stressigaste seglingen jag seglat på länge. Vi hade fullt upp att försöka jaga max tiden. Man kan tro att det var segt men vi tyckte att tiden flög iväg. Det är svårt att komma upp i de tre knop som krävdes när vi låg under 1 knop i flera timmar. Vi hade tre olika väder rapporter på lördags morgonen. Enligt Norska och Svenska så kunde man bryta men Danskarna hade som vanligt mest rätt och var andledningen till att vi aldrig diskuterade att bryta. Vi hade tillslut 3 timmar tillgodo på maxtiden. 83 distans på 33 timmar.
  Bengt Falkenberg.

  Reply

 2. Martin Nilsson
  Jun 11, 2007 @ 15:15

  Klarabellas strandkrypare var svettig…..

  Norrmännen föll på eget grepp, dom seglar om oss i innerspår när vi leder vid Slemmestad och vi ligger försvarslösa utan vind.

  Resan genom Dröbakk var jobbig. Swe 25 seglar genom västra hålet och har vind genom sundet, nästan inga båtar, dom leder klart.

  Ut mot Filtvet lägger vi oss tidigt längst in mot land för att dra nytta av landinvention i bleket,vi går dåligt och tappar mark, väljer att gå ut i fjorden igen…..då söker sig båtar mot västra sidan där vi låg och vi ligger i mitten och ser måga expresser + Oskar tuffa längs land.

  Självförtroendet börjas svikta……vid filtvet skär vi genom fältet med spinnaker för att komma mot väster, skam den som ger sig (2006 leder vi och håller öster ut, hamnar i bleket och tappar många båtar)

  Ligger 4 a och tuggar in på 3an som börjar slå på oss längs land, Vid timmerkajen söker vi oss ut i fjorden mot en hög ö som luktar måsskit och har lite mörkt runt sig,där står en landvind under ön, det biter gööött. Vi ligger 2:a och har häng på Celadon SWE25.

  Sigma hittar samma spår och går fint.

  Sjöbrisen fyller på och vi går fortare än Celadon,kommer om dom efter lite problem.

  Vi har fin ledning i sjöbrisen och kör med lös bevakning på SWE 25,vi drar ifrån men släpper Norska båtar väster om oss som får ett lyft på 20 grader ut mot Holenderbådan,vi var livrädda för detta men täcker inte upp,,skiiiiiit att man aldrig lär sig. Tappar ca 15 min.

  Försöker med överbåge tillbaka på slören men det funkar inte i medströmen.Hoppas på omstart igen och omstarten kommer.

  Ledarbåtarna rundar sista bojen i avtagande vind, vi kommer bakifrån och girar ej sb vid bojen. Klockan är sent och kanske kommer landvinden. Vi hissat spinnaker och halvindar förbi båtarna nära land i en lätt kvällsbris. Snacka om privatare.

  3 grundstötningar under resan men jag har spacklat förr och den här gången gör jag det med gjädje. Har man seglar ferdern förut så vet man att det aldrig är riktigt kört.

  Sista Ferdern med Klarabella, vi ses på Tjörn runt då vi seglar Salona 37.

  /Martin

  Tackar vår sponsor Capio med Fredrik Thafvelin i spetsen som stöttat oss under åren med Expressen.

  Reply

 3. Bengt Falkenberg
  Jun 12, 2007 @ 11:10

  Peter! jag fattar inte riktigt din bild text. Vi gick imål innan http://WWW.SKI.IT.
  Vet inte exakt hur mycket tidigare kanske 30 min ev mindre ev mer. Det verkar som om vi redan var inne om du blev omseglad av Fredrik?
  Bengt Falkenberg

  Reply

 4. Peter Gustafsson
  Jun 12, 2007 @ 11:23

  Ja, rätt tänkt. Jag såg er inte passera så jag trodde ni var den grå spinnakern bakom…

  Trindy = 21:19:35
  Bengt = 21:47:49
  Klarabella = 22:02:35
  Blur = 22:25:38
  SKI.IT = 22:30:27

  Tur att vi kom in 4.5 minuter innan lanternorna skulle på, då alla batterier var slut, och reservlanternorna lättats ur och låg i bilen i Moss :-)

  Reply

 5. Erik Borge
  Jun 14, 2007 @ 23:44

  Takk for fin match de første timene. Vi ga oss ved Filtvedt kl 10.20 lørdag formiddag.

  Reply

 6. Peter Gustafsson
  Jun 19, 2007 @ 22:33

  Bra rapport från Oskarssons på http://www.stss.nu:

  “Klasseger och först på “lilla banan” i Faerder Seilatsen för Team Oskar

  Under flera års tid är det många seglare som vi känner som pratat väl om Faerder seilatsen och inspirerat oss till att delta i denna klassiska regatta. I år bestämde vi till slut att mäta krafterna med Norrmännen. När anmälningstiden gått ut visade det sig att anmälda båtar hade passerat 1100 strecket, ett imponerande startfält i 60 års jubilerande Faerdern.

  Torsdagen 7 juni kom jag och Henrik upp till Oslo och mötte upp pappa och Lasse som seglat upp båten tidigare i veckan. Vi kommer alldeles lägligt till rorsmansmötet där prognosen från eniga meterologer visar på lättvind och ström in i Oslofjorden, en inte allt för lyckad kombination.

  Fredag 8 juni vaknar vi till en fantastisk morgon med värme och sol, men ingen vind. Vi laddar upp inför starten genom att äta, dricka och göra i ordning båten. 12.00 går första starten, vinden är lätt och de stora båtarna glider långsamt iväg åt sydväst, vi hoppas att sjöbrisen skall komma lagom till vår start 14.50. Vi tittar vidare på starterna som varvas av stora och små båtar. Runt 13.00-13.30 kommer sjöbrisen och nu blir det lite mer fart. Vi går ut i vänteområdet före start och känner lite på trim och sen är det dags. Vi gör en säker start på övre halvan av linjen och lyckas slå över alla båtar som startat i lovart om oss. Första biten av Oslofjorden går jättebra. Vi avancerar mer och mer och efter c:a 1.5 h segling ser vi inte längre båtarna från vårt eget startfält.

  När kvällen närmar sig minskar vinden mer och mer och när vi närmar oss Slemmestad dör vinden fullständigt. Det tar lång tid att komma fram i en mycket oregelbunden vind som uppträder sporadiskt på fjorden. Nu är det natt och vi närmar oss ingången till Dröbakssundet. Vinden ökar igen och vi kan kryssa fram till Dröbak och där blir det på nytt stopp. Men vi har flyt denna natt/tidiga morgon, det är medström och vi glider långsamt framåt här i sundet. Här går vi förbi många stora båtar som ligger still på västra sidan av sundet i mindre medström.

  Efter Dröbakssundet blir det lätt vind från norr och ibland från ost och vi tar oss långsamt ner till Filtvet. Här ser vi många stora båtar sega sig fram bl.a Ericsson som bara är c:a 1-1.5 Nm före oss! Vinden vänder till sydväst vid 11-tiden på förmiddagen strax söder om Filtvet vilket ger oss ett hopp om sjöbris. Vi seglar nu bland de första Expresserna och de glider långsamt förbi oss. Då ser vi sjöbrisen från söder och vi tar ett slag söderut för att möta den och helt plötsligt är vi före Expresserna igen.

  Vinden ökar och vi har bara 7-8 Nm kvar till Mefjordsboen. Kryssen går fint och vi rundar mycket ensamma Mefjordsboen (Expresserna skall ju till Hollenderboen). Nu är det upp med spinnackern och slör till Åsgårdstrand där vi rundar en boj för att fortsätta i mål i Horten. Vi ser inga båtar överhuvudtaget bakom oss som rundar Mefjorden, det enda vi ser är en 11:a som kommer längre utifrån. Hur många båtar har egentligen gått i mål är det bara ”Kongen Harald” och båtar i hans storlek som kommit runt där ute?

  Väl i mål visar det säg att vi förutom klassegern dessutom var först på lilla banan. Detta var naturligtvis mycket roligt och det trodde vi nog inte vi skulle kunna åstadkomma på första försöket i Faerderseilatsen.

  Seglarhälsningar!

  Hans, Henrik, Lasse och Karl-Melker

  2007-06-12 09:00
  Av Hans Oskarsson
  Stenungsunds SS”

  Reply

 7. Jörnstedt spanar in Novan | blur
  Jun 20, 2007 @ 07:35

  […] utanför Slagen under Færderseilasen 2007. Foto: […]

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.