Jörnstedt spanar in Novan


Blur utanför Slagen under Færderseilasen 2007. Foto: Seilas.

I senaste numret av Segling (5/2007) spanar Bengt Jörnstedt in Albin Nova och Stratus. En balanserad artikel som lyfter fram starka och svaga sidor. Ingen behöver väl längre övertygas om Novans seglingsegenskaper :-)

BALANSERAR BRA Som vanligt har Peter Norlin månat om sin båts seglingsegenskaper. Inget regeltänkande har styrt skrov och rigg – rena, fartgivande linjer och enkel segelhantering har varit vagledande. Liksom Stratus har Nova en barlast på nara 40 procent av deplacementet:

– Hon ar förvånansvärt styv. Det kränger till lite, sen blir det acceleration. Det gör att Novan blir en bekväm båt, säger Pär Lindforss, segelmakare på Quantum Sails i Stockholm, och han tillägger:

– Hon ar lite som en stor Express, jättefin på både kryss och undanvind, hon har ju hygglig bredd i aktern.

EN DRYG HALVMILJON Novan blev en stor försäljningsframgång med över femhundra byggda båtar. Det senaste årets begagnatpriser visar att Novan numera säljs för mellan 430 000 och 630 000 kronor beroende på skick och utrustning. Då får man en rättfram Norlin-båt med fina seglingsegenskaper och god komfort.

Också SEILmagasinet hade 2005/10 en artikel om Novan: “Stor og sikker med varierende kvalitet”

«Ekspressens storesøster» kalte bladet Seilsport Albin Nova da den ble prøveseilt i 1982, og i likhet med Expressen ble Albin Nova en meget populær båt. Ca. 500 båter ble bygd over en 10 års periode; fra 1981 til 1991. På bruktmarkedet i dag er båten en av de mest populære, og det er en ganske livlig omsetning av den.

Skroglinjene er umiskjennelig norlinske med sine runde og relativt dype kurver. Dette gir en båt som seiler godt, om enn ikke aller raskest. Da Seilmagasinet prøveseilte båten i 1997 i selskap med X-102 og Omega 34, fikk den karakteristikken «en stiv, sikker og meget solid allroundbåt med gode seilegenskaper». Novaen har nesten halvparten av vekten i kjølen, noe som gir den en god evne til «å stå på beina». Det ble videre sagt at den seilte med behagelige og tunge bevegelser, og at den trivdes aller best i frisk vind.

«Familien får i en Nova en båt med gode seilegenskaper i all slags vær», lød det i oppsummeringen.


Blur i Hankø före starten av Watski Skagerrak TwoStar 2007.