Skip to content

18 Comments

 1. Håkan
  Oct 24, 2007 @ 07:34

  Är det bara seglingar i Gbg?
  Eller räknas västkusten både norr och söder om…?

  Reply

 2. Peter Gustafsson
  Oct 24, 2007 @ 08:13

  Som det ser ut just nu blir det tre grupper (bohuslän, göteborg & syd).

  Exakt vilka seglingar är inte spikat, men de förslag jag såg verkade helt ok!

  Reply

 3. lyskungen
  Oct 24, 2007 @ 11:13

  Perfekt, jag just lagt ett bud på en lyskiller, Maxi95.
  Se till att det köps in stora blanka fina bucklor!

  Reply

 4. Suck!
  Oct 24, 2007 @ 11:57

  Det är inte rätt att dela upp 50 båtar i tre cuper!
  Satsa isället på ett race i Halmstad, ett i Göteborg ett på
  Tjörn (ej Tjörn Runt) och ett i Strömstad.
  Gör reglerna så att 3 av 4 räknas.
  På detta sätt så tror jag att det blir fler båtar och intressantare segling samt att seglarna på Västkusten får träffa varandra och umgås.

  Reply

 5. Peter Gustafsson
  Oct 24, 2007 @ 13:35

  Vill man vinna i LYS så skall man köpa den här båten: http://www.albinhallen.se/Albin%20Nova%2081års.htm

  Om Novan inte höjs till nästa år :-)

  Reply

 6. mheiding
  Oct 24, 2007 @ 20:18

  Träna är inget alternativ?

  Reply

 7. Bertil
  Oct 24, 2007 @ 21:30

  Eller segla entyp och få direktrespons på vilka misstag man gör?

  Reply

 8. Bertil
  Oct 24, 2007 @ 21:32

  Fast då har man ju inget LYS-tal att skylla på. Men man kan ju göra som den blå-reklamfinancierade H-båten – skylla på seglen.

  Reply

 9. Peter Gustafsson
  Oct 24, 2007 @ 21:40

  Bertil, fel blogg för att debattera entyp vs resten av världen :-)

  Om det nu är nåt 100-tal båtar som gillar att segla LYS på väskusten (och det borde man faktiskt kunna dubbla) så kan väl det vara OK? Så skall vi inte gnälla på att det är 11 H-båtar som gillar att segla mot varandra.

  Och jag vet att det kommer att finnas 4-5 riktigt bra båtar med samma LYS som vi, så jag är säker på att racingen blir tajt & kul!

  Reply

 10. Bertil
  Oct 24, 2007 @ 22:15

  Men var då tillfreds med att om man seglar LYS så kan det slå lite olika, min båt kanske gynnas av lättvind och din av hårdvind – och om jag inte vinner trots alla mina utlägg på nya segel, så kanske t.ex. killen i Nepparen seglade bättre! Han kansske har tränat och finjusterat mot många likadana och snabba båtar under många år.

  Reply

 11. Bertil
  Oct 24, 2007 @ 23:36

  Peter.
  När jag tänker mig för så ser jag skillnaden mellan mig och dig. Du tror att man skall vinna LYS-Cupen genom att köpa “rätt” båt med “rätt” LYS-tal. Jag tror, i min stilla enfald, att timmar på sjön, timmar mot likadana båtar, kort sagt kvalitetsinriktad träning, ger kunskaper som kan ge en topp-plats om jag är “litt heldig” med vind- och sjöförhållanden. När jag i min ungdom seglade 606 så lärde jag mig snabbt att om det blåste småspik så låg jag i topp i hårdvind och längre ner när det lanade ur.
  Det är suveränt med med en riktig LYS-Cup igen, men jag vänder mig emot inställningen att man skall “köpa” sig vinst med “rätt” båt. Jag är så trött om allt snack om “fel” LYS-tal. Ta det för vad det är – ett ungefärligt jämförelsetal, som stämmer under viss förhållanden. Rätt vindstyrka hela seglingen, rätt fördelning mellan kryss-läns o.s.v.
  Lycka till med LYS-Cupen.

  Reply

 12. Peter Gustafsson
  Oct 25, 2007 @ 05:08

  Bertil, jag inser att min ironi inte gick hem :-)

  Vi har tidigare debatterat att LYS-kommitten inte är alerta och uppdaterar LYS-talen. Därför vinner Maxi 95 och Novor race år efter år utan att få höjt LYS (därav “köp”-kommentarerna ovan som alla var ironiska (hoppas jag)).

  Jag vet eftersom jag haft en Nova tidigare. Både jag och Pär Lindforss (vars Nova är till salu ovan) är överens om att vi vunnit massor pga ett skitbra LYS. Och det är väl OK ett eller två år, men inte 5 år på raken.

  Så, just nu har jag fel båt (och kanske fel LYS-tal). men det skiter jag i. Jag skall segla så många LYS-seglingar jag får för min familj. För att det är skitkul. Och för att bli en bättre seglare.

  Och jag tror att ett aktivare LYS-seglande kommer att sätta press på SSF att faktiskt börja jobba med LYS-talen, både på nya båtar och på superoptimerade 80-talsbåtar.

  Jag hoppas vi får chansen att segla mot varandra i sommar.

  Reply

 13. J.A
  Oct 25, 2007 @ 08:11

  Fast hur mycket vann ni när det blåste under 5m/s? Du har ju själv tidigare lyft fram tex Novan som en båt man inte vinner med i lätt väder. Förövrigt var väl ni rätt duktiga på att hantera er båt. Ta en titt i årets Tjörn Runt resultatlista så ser ni att det inte bara är att ställa ut “en lysracer” på banan och vinna, den deltagande Novan kom rätt illa till.

  Lys-talen är ungefärliga och tjatet om att lystalet vinner seglingar är oerhört tröttsamt. För att vinna måste man segla bra oavsett vilken båt man har. Åker man åt fel håll vinner man inte men det är enklare att skylla på lystal än dålig strategi. Väldigt många kappseglare har nog inte ens en strategi för seglingen. Seglar man väl vinner man. Kolla på Härsjö/Kling i deras 77:a, de vinner för att de kan sin sak och har fattat att det viktigaste inte är bakade segel och kolfiberskrov när vi snackar lysseglingar. Hanterar man “Lundhsnibbarna” rätt och placerar sig rätt vinner man och det är väl det lyssegling handlar om.

  Att nya båtar har högt Lystal är inte konstigt, ni måste ut på banan och segla mycket för att på så sätt visa att talet är felaktigt. Hur går J-109 på Norlys? Får norskarna några bra resultat?

  Lösningen som jag ser det är att segla mycket och se till att det finns statistik på båten. Man kanske själv får jaga på lysgubbarna och påtala resultaten för just sin båt. Det finns exempel på båtägare som framgångsrikt gjort detta, titta på Elliot 770:s lysutveckling.

  Så om lösningen på problemet är att segla mycket känns det inte speciellt allvarligt då de flesta av oss tycker att segling är det roligaste man kan hitta på.

  J.A.

  Reply

 14. Andreas i missmatch
  Oct 25, 2007 @ 10:30

  Hej Här är en del av lyscuppen
  27/5 Kostervalsen, Strömstad
  2/6 Pater Noster Race, Steungsund
  14/6 Väderöarna, Runt Fjällbacka
  1/7 Lysekil Race, Lysekil ( Krockar med Bohusracet)
  13/7 Smögen Race, Smögen-Bohus Malmön
  4/8 Härmanö Runt, Hellevikstrand
  2/9 Uddevallaregattan, Uddevalla
  13/9 Fräknekappen, Ljungskile
  21/9 Ny tävling till Henån
  22/9 Finalsegling, Henån

  Kanske dags att börja diskutera vilka tävlingar men skall köra och vilka som är annorlunda osv. Inte vilken båt/klass/lys man har.
  Lyscuppen är frivilig. Kör man, skall man inte gnälla. Segla,gå igenom misstag, ev. träna o segla igen. Minimera misstag sparar mycket tid.

  Reply

 15. Patrik
  Oct 26, 2007 @ 20:33

  Lycka till säger vi i Karlstad som har Venern Cup final på höstkanten.
  http://www.venerncup.se/
  Vi arrangerar lys cup finalen för Vättern och Vänerseglarna.
  Under två dagar avgör finalseglingarna vem som är bäst av 9 kvalificerade.
  I år fick vi möjligheten att bjuda in Arne.K.Larssen på sk vild card. Se även regatta.nu
  Kanske de bästa lysseglaren i vårat förbund kan möta era!!!
  Patrik/seglingssektionen KSS i Karlstad

  Reply

 16. JBL
  Aug 11, 2008 @ 18:37

  Tjena,
  jag tycker det är perfekt med Lys-Cupen som den fungerar i år. Hoppas att Cupen får tid att sätta sig några år till. Det vore kul om X-99, H-båt, IF, Express, Smaragd och Maxi Racer m fl la sina tävlingar i samband med dessa tävlingar. Det gynnar alla!

  SS Fram har haft två mycket fina tävlingar i år med Framnäs Valsen och Johnnie Walker. Bra banval och trevligt bemötande! Lyckat väder!

  Så det som saknas är bara ALLA som inte var där! Det var en del…

  Reply

 17. Mikael Vesala
  Sep 4, 2008 @ 11:33

  Har seglat alla seglingarna i Yking cup norra utom Lysekils race ( då bohusracet gick) . Kan konstatera att deltagandet har ökat i samtliga seglingarna och Lars Nicklasson i Diva 39 har varit överlägset bäst i de flesta seglingarna. Måste säga att upplägget passar både nybörjare som vill prova på och riktigt duktiga seglare.
  Spridningen geografiskt av seglingarna har jag tacklat så att jag delseglade båten föregående helg tex halva vägen till stömstad från uddevalla, för att ta sista etappen fredagen före kappen osv. Ger trevlig helgsegling med ett givet mål och syfte istället för att bara kajka runt lite planlöst i hemma fjorden.. Uddevallaregattan blev ett lyft i år med 19 båtar och ett praktfullt solsken med smultronbris. Även spännande att höra Karl-Melker Oskarsson berätta på knytet senare på kvällen. Någon som är sugen på att ge Lars Nicklasson en match i lyskuppen nästa år?

  Reply

 18. Mikael Vesala
  Sep 4, 2008 @ 11:48

  Resultat totalt Uddevallaregattan 1:Lars Niklasson 2:a Karl-Melker Oskarsson 3:a Macus Holmberg i en 707:a.
  Kul att se ett ungt grabbgäng i en 707:a som åker runt på lite olika kapp och prestera bra. Sänkte snittåldern rejält på helgens deltagare… Se resultat: http://www.svensksegling.se/vastkusten/t2.asp?p=1414630

  Sista detävlingen i yking norra går Ljungskile 13/9 se http://www.ljss.se/ kan vi locka några seglare från Stenungsund och Lysekil, och Uddevalla tro?

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.