Skip to content

11 Comments

 1. Anders Nilsson
  Nov 12, 2007 @ 23:47

  De är nog pryda. På skånska heter det daunfakkorr.

  Reply

 2. Claes Hiersemann
  Nov 12, 2007 @ 23:57

  Hej Peter.
  Jag fick lära mig att det heter så redan 1997, men med …ck,
  när jag seglade som storsegeltrimmare Gurras tränings W-60 Swedish Match “Local Team” Very Bright med Thomas Gross som skipper.
  Sen har man snubblat på tungan och sagt detta till kunderna vid leveranser av Gennakers ang trim av “halshornslinan” eller “Tackline” som den också heter på lite mindre brutalare Svengelska-segel, språket, kanske inte så smart……

  Såg du att ISAF tagit bort Tornado-Sport från listan på båtar inför OS i London 2012? Smarta killar, nu när seglingen behöver fart & fläkt för att attrahera ungdomar seglingintresse samt TV-sofftittare,
  som säkert somnar om de kollar en 470 på läns mot en Tornado i 25 knop….!?

  Claes

  Reply

 3. Claes Hiersemann
  Nov 13, 2007 @ 00:14

  Här kommer utdrag ur texten från UKCRA:

  Yesterday, the ISAF Council voted against any Multihull Event for the 2012 Olympic Games to be held in Britain. It decided that in future the only sailing boats to be raced should have one hull.

  In doing so, it voted against the fastest boat at the Games, the only Event Open to both Men and Women, a permanent fixture for three decades, the recommendation of its own Events Committee, the strong endorsement of the host nation, and a sport invented in Britain.

  The international catamaran community is shocked at the ISAF decision. “The bottom line right now is that Multihull sailing has no seat at the ISAF table. And, ISAF has voted that it is a monohull organization” according to Mike Grandfield (US), Chairman of the International Tornado Association, the Olympic Multihull.

  “This is has nothing to do with objective assessment of Olympic selection criteria, but everything to do with sailing politics” says Nick Dewhirst, Chairman of UKCRA, the UK Catamaran Racing Association.

  That is backed by David Brookes (AUS), the ISAF Representative for Hobie Cats: “It is disappointing as we did have the votes until the US Delegation did a “deal” with the 470 Class at the expense of the multihulls.”

  While ISAF Chairman, Goran Petersson’s (SWE) statement says “The ten events chosen for the London Games provide a perfect showcase of the wide range and diversity of sailing”, Dewhirst believes this is patently not so.

  He says that you can sail in the Games standing up, with a lump of metal to slow you down, in something slow or unpopular and with one, two or three men in a boat, but you can’t do what the sailing public wants, which is to sail the fastest and most exciting kind of boat with a member of the opposite sex, because it has two hulls. You can’t race in either the third most popular boat in the world (Hobie Cat) or the fastest one (Tornado), so if the Sailing Regatta is not about diversity, popularity or excitement, what does ISAF think it is about?

  The International Olympic Committee has already sent ISAF a warning that sailing is at risk by cutting back the number of its Events. This decision increases the likelihood that the whole Sailing Regatta could be thrown out of the Games entirely, as some nations see it as white, rich and exclusive.

  Länken till pressmeddelandet:
  http://www.asnr29.dsl.pipex.com/UKCRA_Press_Release_20071110.doc

  Är det någon som känner Göran Petersson så väl att han eller hon kan ringa och säga till honom “Att nu är ni ute och “seglar” gubbar (och ev. gummor) på ISAF……..? Gör det då snarast!
  Vi i branschen känner ju precis tvärt om, det är ju flerskrov som kommer mer och mer även inom cruising!!

  – God natt!

  Claes

  Reply

 4. Peter Gustafsson
  Nov 13, 2007 @ 09:30

  Visst åkte kölbåtarna (Star & Yngling) också ut? Var inte entyp i kölbåt den allra ädlaste varianten av vår sport?

  Är det inte så att man (ISAF) har varit mycket defensiva när det gäller OS-klasserna? Gamla klasser har självdött efter 100 år och man har gjort tafatta försök att modernisera klasser (spinn på Tornadon) för att göra dem marginellt roligare.

  Kanske dags för foilers & A-kattor istället?

  Att ISAF väljer matchracinseglare till årets seglare sänder väl ockås tydliga signaler?

  Reply

 5. Anders
  Nov 13, 2007 @ 09:33

  Med tanke på att OS-Seglingarna ändå aldrig seglas i närheten av OS-orten så är det väl likabra att ta bort all segling…
  Ibland känns det som att det är just så man resonerar.

  Trist.

  Och de där med Downfucker..det är gammalt.
  Såg det på Grand Mistralerna, och vår gamla 2-ton byggd -89 hade ochså det fina smeknamnet på nedhalet. (På den tiden hade vi spinnacker…)

  Reply

 6. Peter Gustafsson
  Nov 13, 2007 @ 09:50

  Down-, in-, out-, upfucker. Eller bara “fucker”, är ju vedertagna begrepp.

  Men Guillermos fru kanske har tvingat honom att skriva “fuker” istället.

  Reply

 7. Abbe
  Nov 13, 2007 @ 10:21

  Dessa grenar gäller OS 2012

  MEN
  Surf
  1 dinghy
  1 dinghy heavy
  2 dinghy
  2 dinghy HP
  Keel

  WOMEN
  Surf
  1 dinghy
  2 dinghy
  Keel Match

  Obserbera att det är grenar, inte klasser. Klasserna bestäms nästa år i november! Det kan mycket väl bli så att 470 byts ut mot något annat!?

  En paradox är att samtidigt som man tog bort multihull på OS-programmet så införde man Sirena CL 16 som multihull på ISAF Youth VM 2010. Så jag undrar givetvis varför man å ena sidan vill att ungdomarna skall segla flerskriv, men inte ger dem någon framtid i OS-sammanhang.

  Det är ju det där med den röda tråden….

  Reply

 8. Patrik
  Nov 13, 2007 @ 12:44

  Hej Abbe.

  ISAF Youth world chamiponship subcommitte hade problem att bestämma vilka klasser man ville ha på youth worlds. Anledningen var att de gärna ville ha en röd tråd till OS och helst hade velat veta vad som komma skall i OS. Dessvärre hade YWCSC sitt möte INNAN council. Och council vände upp och ner på YWCSC tankegångar med att ta tillbaka kölbåtarna och “skrota” flerskrov, tvärt emot vad event committeé hade föreslagit.

  Reply

 9. Abbe
  Nov 13, 2007 @ 19:53

  Som en bekants framlidna fas sa: “en del gubbar har piss i huvet”

  Reply

 10. Abbe
  Nov 13, 2007 @ 19:54

  måste göra något åt mitt trådlösa tangentbord, eller så är det mina feta fingrar som träffar fel på tangetntbordet ;.)

  Reply

 11. PutteK
  Nov 15, 2007 @ 12:36

  Angående OS-klasser 2012. Enligt Magnus på Rule 69. Kan det bli H-båten som blir kölbåtsklassen på OS eller kan det vara ett sälj knep. http://www.rule69blog.com/archive/2007/november/954/ Var går det 2012? Är det långt att traila dit?

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.