Volvo Ocean Race på TV4

TV4 verkar ha fått till det när det gäller VOR. Jättekul.

Vi har ju tidigare debatterat segling och media, men uppenbarligen lyckas många race mycket bra. Gotland runt fick mycket press, framförallt i morgontidningarna. Raiden är stor internationellt. Och en del små race lyckas fylla helsidor i lokaltidningarna. Allså verkar det hänga ihop med arrangörens ambition och förmåga. Inte så konstigt.

TV4 sänder världsomseglingen Volvo Ocean Race

För första gången sänder TV4-Gruppen den världsomspännande seglingstävlingen Volvo Ocean Race. I Nyhetsmorgon och i ett nytt seglingsmagasin i TV4 och i TV4 Sport kan tv-tittarna med start i höst och nio månader framöver följa en av världens tuffaste och farligaste tävlingar.

En av världens mest berömda och populära seglingstävlingar – Volvo Ocean Race – sänds och bevakas för första gången i TV4. Nyhetsmorgon, som sänder årets alla dagar, följer med svenskbåtarna runt och flyttar sina direktsändningar till inte mindre än tre av de aktuella hamnarna – Alicante, Kapstaden och Rio de Janeiro. Sportankaret Andreas Odén är programledare i ett nytt seglingsmagasin som sänds i både TV4 och TV4 Sport.

– Intresset för Volvo Ocean Race är enormt runt om i världen och nu vill vi få fler än bara seglingsentusiasterna i Sverige att förstå vilket dramatisk och underhållande tävling det här är, säger Göran Ellung, programdirektör aktualitet, TV4-Gruppen.

Volvo Ocean Race startar i spanska Alicante i oktober och avslutas i ryska S:t Petersburg i juni 2009. Under nio månader pågår seglingen som ofta under extrema väderförhållanden och fysiska påfrestningar tar besättningen jorden runt.

Seglingsmagasinet, tv4.se och tv4vadret.se ger tillsammans en bredare och fördjupande bevakning. Nyhetsmorgonsändningarna en mix av debatt, musik och kultur, en mix som påverkas av de länder och miljöer programmen sänds från. Miljön och klimatförändringarna kommer att vara i fokus under racet och båtarna kommer att hjälpa till med avancerad forskning till havs. Viktiga miljöfrågor tas även upp i Nyhetsmorgon och tv-tittarna får en inblick i hur ungdomar i de olika länderna jobbar för en friskare planet.

– Volvo Ocean Race ger Nyhetsmorgon en möjlighet att kom ut i andra länder och platser. Vi får på så sätt skildra kultur, mat och miljön i andra kulinariska sammanhang och möta näringslivstoppar, politiker och kända personer, dessutom följer vi racet på nära håll, säger Andreas Haglind, chef på Nyhetsmorgon.