Hermanö Runt 2008

c55winner-1.jpg
Totalvinnarna Johan Formgren och Mats-Ola Andreasson i sin C55. Grattis!

Här är resultatlistan (pdf) eller (xls).

resultaten (xls).

Seglade upp båten fredag morgon. En helt fantastisk dag på havet med gennaker norrut i en mycket lätt sydväst. Sedan bara slappa i Hälleviksstrand, där den traditionsenliga matchracingen i jollar fick ställas in i brist på vind. Bad och pilsner funkade bra som substitut.

Alla vädermodeller var hyfsat överens (SO vridande till SV i samband med frontpassage), även om de skiljde i styrka. DMI och norrmännen trodde 4-8 men SMHI och den lokala metrologen trodde på 7-10.

hr08-2.jpg
Man valde att köra starttider baserade på över 7 m/s, så vi gick 12:46 strax efter fem X-99 och Lars Nicklassons Diva 39 (de har ju dominerat stora klassen i YKING-cups norra del).

hr08-4.jpg
I hälarna hade vi SKI.IT och entonnaren Saphire.

hr08-5.jpg
Sist av alla så gick Bengt Falkenbergs Teknova med 1.44. Så klart snabbast runt banan.

hr08-3.jpg
SV-vridet hade kommit innan start, så det blev en kort kryss ut i havet i 4-5 m/s. Bra fart och koll på läget… tills vi plötsligt har problem med både fart och höjd. Panik. Provar lite olika saker innan vi upptäcker att gennakersäcken är sprucket och vi har gans mycket segel släpandes i lä. Fan! Upp med skiten ur vattnet men hinner inte reda ut det innan rundning, så då tappar vi 100 meter och SKI.IT.

När den väl kommer upp så kan vi börja slöra norrut mot Hermanö Ränna. Stor skillnad i tryck mellan olika områden, och vi gör ett par bra skärningar österut där molnen är mörkare. Plockar SKI.IT igen och tvingar dem att snurra efter att de inte hållit undan som lovartsbåt. Nu har vi också plockat några X-99:or. Plattläns genom hela rännan där vi jobbar mycket aktivt med att lägga gipparna rätt och i vissa lägen så “saxar” vi seglen vilket är snabbt men ganska svårt. Håller SKI.IT bra men tappar lite på slutet. Generellt sätt mycket nöjda med detta, då bogen inte kan passa oss sämre…

Norr om Gullholmen rundar vi och börjar kryssa ut moit en boj som ligger två distans väster om hermanö huvud. 5-6 m/s men ganska knepig sjö och en del nordgående ström. Kryss längs land är det som gäller för att hålla sig unden strömmen, samtidigt som vinden fortsätter att vrida väster. Svårt i början men sedan hittar vi ett bra läge. SKI.IT och X-99 Exilia missar att man skall utanför Hättan, så vi påpekar detta så snart vi möter dem (hade en diskussion om hur sent man kan meddela att någon missat ett märke, men kom fram till att det var mest sportsmannamässigt att göra det så snart som möjligt). Även om det var de som gjort fel så kändes det surt att komma med de dåliga nyheterna. Plockar sedan en del andra båtar och får kontakt med Diva 39 och X-99 Stino som ligger först i vår klass.

Mycket ström när vi rundar bojen i havet, och kan sätta den lite planare R5-gennakern. Vi går som tåget och går om Divan – stadigt 8 knop utan broachtendenser. Vid Måseskär är vi 50 meter efter Stino, och byter till stora länsgennakern. Men på plattlänsen österut kan vi inte plocka mer utan X-99:an tuffar iväg.

hr08-11.jpg
Sedan sträckbog upp mot Käringön och in i mål. Väl tajt navigering sista biten…

hr08-12.jpg
Som vanligt en kanontrevlig segling. Framförallt eftersnacket på bryggan, och ljuget i baren är pricken över i.

Vi var nöjda med vår 2:a plats i stora klassen. Att vara tajt efter Stino (Patrik Perssons X-99) är inget att skämmas för en dag som denna… Några få missar, men nu går vi fort och är offensiva på gennakerbogarna. Att vi var näst snabbaste båt på seglad tid efter Falkenbergs First 45 var ju en kul bonus.

Resultat stora klassen
Patrik Persson BKSS X-99 1.25
Peter Gustafsson GKSS J/109 1.30
Lars Nicklasson VSS Diva 39 1.25
Jonas Liljeström LDSS X-99 1.25
Bengt Falkenberg GKSS First 45 1.44
Fredrik Wenehult GKSS First 36.7+ 1.31
Cecilia Ekerstig GKSS X-99 1.25
Mats Swensson ? IOR 1-ton 1.31
Cecilia Kjellström LESS (Lerum) X-99 1.25
Calle Pihlgren BKSS X-99 1.25
Roger Ahlqvist GKSS Mumm 36 1.36
Thord Lyrstrand ? Centerline 40 1.38

hr08-8.jpg
2:a totalt blev Jan Nilsson i sin snabba 707 (1.09). Han vann också lilla klassen.

hr08-7.jpg
4:a totalt blev Per Borgillen med sin Banner 33 RC (1.18). Han vann också mellanklassen.

hr08-9.jpg
3:a totalt var alltid snabbe Johan Söderberg i sin Cumulus (1.09)

hr08-10.jpg
Patrik Persson i Stino vann stora klassen men blev bara 17 totalt. Svårt med vindarna denna gång. Tydligen hade de minsta båtarna haft full tryck i (8 m/s) Hermanö ränna men detta lättade succesivt ut.