Skip to content

31 Comments

 1. Björn N
  Aug 26, 2008 @ 12:33

  Inte lätt att veta vem som är med alltid. Men en kul inställning tycker jag!

  Själv var jag och en kompis ute och “måndagsseglade” igår med min lilla Aphrodite 29. Skepparkannan med Segelsälskapet Slören. (www.sloren.se). Även om vi (som vanligt) på grund av bristande rutin gjorde några tabbar och inte var med i toppstriden hade vi väldigt, väldigt roligt. Även om jag har seglat hela mitt liv (ja från 1 år till nu 31) så har jag med undantag av några Tjörn Runt inte kappseglat något nämnvärt innan. Men oj vad kul det är! Vi kommer definitivt att försöka vara med på alla race vi har möjlighet till framöver. Jisses vilken utvecklingspotential man har som nybörjare och vad mycket man hittar som man kan göra bättre.

  För dom som vill vara med och pröva att kappsegla lite kan jag definitivt rekommendera Slörens “Skepparkannan”, utanför Hinsholmen. Är det någon sam har fler tips på kappsegling för oss som inte siktar mot Americas Cup eller OS?

  Reply

 2. Olsson
  Aug 26, 2008 @ 12:36

  Bra skrivet!

  /C

  Reply

 3. Bosse
  Aug 26, 2008 @ 13:14

  Snyggt jobbat Peter!

  Reply

 4. Pelle P
  Aug 26, 2008 @ 14:05

  PG for president!!

  Reply

 5. MN
  Aug 26, 2008 @ 14:22

  Härligt skrivet!

  Håller verkligen med om att det är kul med mångfalden inom detta och när det är mycket båtar med.

  Reply

 6. Sam V
  Aug 26, 2008 @ 14:27

  Respekt! Fler av oss borde ha den attityden. Förlåt Comfortina 32:an jag höll på att luffa upp på Dyrön på Tjörn Runt -07.

  Reply

 7. Allan W
  Aug 26, 2008 @ 14:58

  Tack för att vi får vara med och leka ;-)

  Jag vet att båten inte är tiptop och Blomstra leFant ostkust gör den inte direkt snabbare. Men ändå ställer man upp fastän man vet att man kommer att vara långsammare och ha svårt att segla upp till lystalet.

  Reply

 8. Kristian
  Aug 26, 2008 @ 15:25

  Helt Rätt Peter!
  “Eliten ska mysa med bredden” kanske en av anledningarna till att exempelvis Tjörn Runt tappar deltagare. Det är nog en svensk grej…..

  Reply

 9. o
  Aug 26, 2008 @ 15:27

  men, varför inte be om ursäkt direkt på käringön, eller i uddevalla?

  Reply

 10. john
  Aug 26, 2008 @ 15:32

  Mycket väl skrivet och vi kan hoppas att det är fler som kan ha den attityden även ute på banorna!

  Reply

 11. Fredrik
  Aug 26, 2008 @ 17:35

  Snyggt Peter!

  Reply

 12. MA
  Aug 26, 2008 @ 20:48

  Bra Peter!

  Abbe

  Reply

 13. Calle P
  Aug 26, 2008 @ 22:06

  Fast spontant kan jag bli lite sur på dig för att du gav upp så tidigt på TR… Vi tycker vi seglade perfekt från Brattön till mål. Men hur skall vi kunna mäta det när vi vet att en snabb J109 ligger jämte och “ger upp och seglar altenativa vägar” så hur skall vi veta att vi att vi verkligen seglade bra???

  När vi seglade fel på HR så byte vi målsättning ganslka snabbt för att ändå försöka segla mot något…( spinnaker på kryssen. Det gjorde inte SKIIT…)

  Sedan är det alltid kul att slå de med “teamkläder” som någon sagt… ;-)

  Mycket på spel på sista chansens……

  //Calle

  Reply

 14. Team Hoffstedt
  Aug 26, 2008 @ 22:35

  Mycket tänkvärt och bra skrivet som sagt. Läs gärna min blogentry om hur hela båtflottan i den lilla hamnstaden Skerries på Irland bankappseglar tillsammans varje onsdag. Nåt att inspireras av och överföra till Sverige. Se http://teamhoffstedt.blogspot.com/2008/07/havsrvar-p-irlndska-sjn.html

  Reply

 15. o
  Aug 26, 2008 @ 23:34

  bra skrivet måste vara den mest pantade av alla. som om alla utgår från att bloggaren inte kan skriva, och som att kunna sätta ihop flera meningar till stycken är något särdeles fantastiskt att lyckas med i ett land där skolan är gratis.

  Reply

 16. Joakim A
  Aug 27, 2008 @ 08:11

  Helt rätt. Vi måste locka ut nya seglare på tävlingarna annars blir detta rätt trist för oss redan bitna.
  När jag läser blur blir jag dock förundrad över vissa signaturers otroligt negativa attityd till i stort sett allt. Har man den framtoningen på bryggorna så förstår jag att folk slutar segla. Men det kanske är lättare att vräka ur sig dumheter när ingen ser det?
  Mvh Joakim

  Reply

 17. Hans
  Aug 27, 2008 @ 09:03

  Björn N efterlyste tips om fler tips på enklare kappseglingar – tisdagskvällar kappseglas det inte bara i Långedrag (LSS) utan även norr om Rivöfjorden.
  XSS – De Tio Öarnas SegelSällskap arrangerar LYS (och SYL) kappseglingar med start på antingen utanför Hönö Hedens hamn eller Björkö (SYL).
  I går kväll var vi en brokig samling båtar som njöt av den fina kvällen med friska vindar: RA-kryssare, R-4, Carter 30, Wasa 270, 2st X-79’or, Grimbo 82, CB33 och First 31.7 visar väl att ALLA kan vara med oavsett båttyp.

  Reply

 18. Leif
  Aug 27, 2008 @ 09:14

  Helt rätt. Det är bredden som gör seglingen fantastisk. I går på tisdagsseglingen hade vi i Halmstad 26 båtar på havet. Från en Sea Cat med lys 0,92 till en Mumm 30 på 1,37 ( J133:an vilade sig i form). När J133 är med så har vi båtar på vattnet i prisklass från 25 000 och upp till ett x-antal miljoner som alla vill vinna! Och som sedan träffas över en hamburgare och en öl.

  Till o vill jag bara säga att i min skola (som också var gratis) fick vi lära oss att sätta stor bokstav i början på en mening, att sätta kommatecken på rätt ställe och att förstå att när någon skriver “bra skrivet” så menar han inte den korrekta svenskan utan innehållet…

  Reply

 19. Jimmy
  Aug 27, 2008 @ 10:05

  Mentaliteten att hacka på folk som skriver en välmenande kommentar eller som missar en stor bokstav i början av en mening är väl den samma som att förutsätta att paret vid bryggan inte skall vara med och kappsegla?

  Lite onödigt att sänka nivån på Peters blogg men en massa bs. Sunkiga och sarkastiska seglarbloggar finns det redan gott om…

  Reply

 20. Leif
  Aug 27, 2008 @ 10:21

  Sorry Jimmy
  Jag blev bara lite lack på o:s ganska onödiga kommentar

  Reply

 21. Ric.
  Aug 27, 2008 @ 10:42

  Leif,

  låter trevligt i Halmstad. Läser om en Mumm 30… trots snart 1.5 decennium senare är den fortfarande ett gott exempel på enkel, rolig båt. Men det är förvånande få i våra vatten.
  Har länge varit lite intresserad men har aldrig varit inne i en; har du möjlighet att ge mig lite kontaktinfo till ägaren så kanske han låter mig ta en kik nästa gång jag är söderut..?

  Tack på förhand!
  maila isf till:
  richard.domack@gp.se

  Reply

 22. Leif
  Aug 27, 2008 @ 10:57

  Mail kommer

  Reply

 23. Pär B
  Aug 27, 2008 @ 14:38

  I Uddevalla har vi under de sista åren sett ett uppsving påvåra kvällseglingar på Onsdagar. Då är det inte racer med svarta segel och 8man på relingen som kommer utan familjeseglaren med sina gamla segel och semsterstuvade båtar som ökar mest. Ändå så hade vi med en av våra båtar på EM i Marstarnd. Självklart har standard båten svårt att hävda sig mot de stora men klubben har försökt öka intresset genom att erbjuda LYS rabbat för de som seglar med liten besättning. 0,01 om man är 2 pers ombord och 0,02 om man seglar själv. Efteråt träffas alla i klubbhuset för att ta en fixa och diskutera sina upplevelser. Det känns som detta upplägg lockar breddseglaren. Att nämnas är att vi kan bli upp mot 15 båtar om alla kommer och den minsta båten är en J22 från tidigt 1900tal och den färskaste båten en x34 från i vår. Så det är riktigt roligt att ta sin gamal familje lastade Cumulus och gå ut en timme för att segla och veta att om jag sköter mig så har jag kanske möjlighet att slå toppbesättningarna med sina samkörad besätningar. Bor ni i närheten av Uddevalla är det väl värt ett besök en onsdagskväll för att antingen delta eller att bara komma in på en fika och prata segling.

  /Pär

  Ps Peter det gamla paraet på bryggan satte banrekord på Bohusracet i fjol Ds

  Reply

 24. John Sjölander
  Aug 27, 2008 @ 22:41

  Brukar inte skriva kommentera så ofta, men fan va bra skrivet av dig! Du är en sann hjälte! Hoppas att dina ursäkter kommer fram. :-)

  Reply

 25. Pär B
  Aug 28, 2008 @ 07:22

  Måste göra följande tillägg till det jag skrev igår. Vi blev 8 båtar i går kväll. Bara bredd seglare var med inga av då “Hota” båtarna kom. Jag kanske skrämde dom via mitt inlägg eller så tål inte dessa båtar regn och lite vind.

  Reply

 26. Nisse
  Aug 28, 2008 @ 11:36

  pär B ?

  Varför skall en familjelastad Cumulus slå en en samkörd toppbesättning ? Är det inte idrott vi sysslar med ? Där den bäste skall vinna ? Kanske skall familje-Cumulusen segla på sina villkor, och se det lite mer som en “motionsklass”. Jmfr Vasalopp, GBG-varv mm där dom allra flesta ställer upp för att det är roligt. Utan avsikt att vinna !

  Mvh

  /N

  Reply

 27. Olsson
  Aug 28, 2008 @ 15:15

  Pär B: Vad menar du med “Hota” båtarna inte kom?!? Tycker du inte vår 11a STORM är hot nog när vi plana om er i 10 knop igår och ni knappt hade styrfart. Dom andra låssas planande familje-racerserna som X-34 och Bavaria Match ville väl inte blöta ner parkettgolvet inne i båtarna när det regna ;)

  :P

  /Christofer

  Reply

 28. Pär B
  Aug 28, 2008 @ 15:53

  Nisse
  Självfallet skall dom bästa vinna. Men när inte möjligheten finns till att köra entyp, så tycker jag det mer riktigt att ge lite LYS rabatt till dom båtar som vill gå ut och vara med men inte har köpt det senaste Hitec seglen mm. För seglingen tycker jag skall vara en bred segling och att man kan komma med lite slitna grejor och ändå ha en chans att vinna. Utan den möjligheten tror jag vi snart skulle vara utan seglare som vill tävla ´här i Sverige.

  Christofer Förlåt STORM är hot.

  /Pär

  Reply

 29. Pär B
  Aug 28, 2008 @ 16:29

  Nisse

  En sak till, är man bara en bra seglare om man har det senaste och är en samkörd besättning. Kan man inte vara en bra seglare med en familjepackad Cumulus

  Reply

 30. Nisse
  Aug 28, 2008 @ 16:49

  Pär, självklart kan man vara det !

  Mvh

  /N

  Reply

 31. Segla som en kärring? | blur
  Sep 5, 2008 @ 10:05

  […] vi bort tjejer, nybörjare, juniorer, seniorer och cruisers (a la mitt inlägg här) och alla andra som inte passar i mallen, så har vi inte mycket till sport? Det är redan en […]

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.