Skip to content

4 Comments

 1. Peter Gustafsson
  Dec 27, 2008 @ 12:08

  Formella protokollet: http://www.orc.org/minutes/AGM%202008.pdf

  Följande kommentar är lite kul även om logiken haltar.

  At the MAXI YACHT ROLEX CUP, where all the divisions were racing in IRC, the mini-MAXI division (that until last year used IMS), if re-scored with ORCi shows in the first three places the same boats that were on top in IRC, which are (in the order) NUMBERS, MONEYPENNY and ROSEBUD, all light, stiff and “sexy” boats.

  This is a very strong signal that the new ORC INTERNATIONAL rule is working in a fair way also with these kind of “modern” designs.

  Reply

 2. Patrick L
  Dec 27, 2008 @ 12:36

  Nu är jag helt säker på att ORC läser blur.se :-)

  Skämt åsido så har ju ett av argumenten mot ORCi inte minst här på Blur varit att systemet “inte klarar moderna båtar” så även om logiken haltar är väl en jämförelse intressant? Det är ju för övrigt sånt många av oss som hänger här sitter och räknar på själva fast åt andra hållet. Och ungefär när vi är färdiga med omräkningen kommer PelleL med en analys om varför svaret blev som det blev… :-)

  Reply

 3. Peter Gustafsson
  Dec 28, 2008 @ 11:27

  Det som var lite ironiskt var ju att man framhöll en regatta som lämnat ORCi och dessutom tog tre båtar som inte ens mätt in under regeln som exempel.

  Det hade väl varit bättre att faktiskt peka på några framgånsgrika “light, stiff and sexy boats” som hade vunnit under regeln under 2008? Kanske någon annan har bra exempel?

  En mer relevant analys skulle väl i så fall vara mellan de båtar som de facto körde “double scoring” under regattan i fråga? Då blir slutsatsen en helt annan (mer i linje med den allmänt vedertagna uppfattningen?) om man till exempel jämför en klassisk IMS-båt som GS56 och en sexigare R/P 78?

  http://www.yccsresults.com/maxi08/results1.htm

  IMS
  ADS GLEN, Grand Soleil 56
  ATALANTA II, Farr 70
  ALEPH, Fortuna 60
  OPS 5, Prototype
  WHISPER, R/P 78CR
  ALLSMOKE, Nauta 78
  EDIMETRA VI, Wally 65
  MAYA, FY 61
  ACAIA CUBE, Nauta 80
  GRANDE ORAZIO, Star 60
  GOOD JOB GUYS, Wally 60

  IRC
  WHISPER
  ALEPH
  GRANDE ORAZIO
  ATALANTA II
  OPS 5
  ALLSMOKE
  ACAIA CUBE
  ADS GLEN
  MAYA
  GOOD JOB GUYS

  Mini Maxi Division: Yachts racing under the IRC rule using time-on-time. In addition, a prize may be awarded to the best Mini Maxi dual scored under the IMS rule sailing time-on-distance.

  Reply

 4. Patrick L
  Dec 29, 2008 @ 03:29

  “Mer relevant” beror som så ofta på vilken point man är ute efter i sin analys. ORC ville visa att de tre nämnda moderna, lätta, styva racebåtarna fick samma inbördes ordning oavsett om man seglade dem i ORCi eller IRC. Du vill visa att vissa båtar får väldigt olika resultat i olika system. Inget nytt på västfronten vad gäller detta.

  Whisper må vara en R/P design men det är ju inte direkt en racebåt. Whisper är en cruisingbåt på 35 ton d.v.s den väger ca tre gånger så mycket som en STP65:a. Varför GS56 är så favoriserad/straffad i IMS/IRC vet inte jag men även den är ju en tung cruisingbåt helt olik 42R om vi nu pratar Grand Soleil. Om det inte är en annan båt än den serietillverkade 56:an av Philippe Briand.

  Nåväl – det var väl därför ORC gjorde sin analys på tre båtar som inte körde double scoring – de var ute efter jämförelsen med moderna, styva racingbåtar eftersom det är bl.a där kritiken har legat. Inmätta antar jag att båtarna är annars hade de väl inte kunnat provköra resultaten i ORCi?

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.