Skip to content

10 Comments

 1. Laser
  Dec 5, 2008 @ 23:11

  Man kan ju fundera på om “gubbarna” satt o kollade mer på sina olika vädermodeller än seglade sina båtar fort under GOR…
  Efter ca 24h fick vi (Banken Bar) ett sms av en hjälpsam flickvän med windgurus prognos… det var all “väderdata” vi såg ombord!

  ;-) //Laser “Banken Bar”

  Reply

 2. Laiska
  Dec 5, 2008 @ 23:53

  Det var trevligt att WeatherTech/SailPlanner/NorthSails orkade ordna lite debriefing för GR.

  Jag menar, det verkar som det är inte bara jag som har saknat någonting liknande – intressen finns där klart, 100 deltagare en svart December-natt kan inte ha fel!

  Om man får önska, så skulle det ha varit även mera intressant med lite mera medverkan från tävlarnas sida. Kanske till och med få höra vad vinnarna gick, och varför… men då skulle en kväll inte räcka! Hur som helst, en del fenomen fick sin förklaring genom Måns & Stefans presentation redan nu ;-).

  Reply

 3. Laiska
  Dec 6, 2008 @ 00:00

  Tack Laser, exact vad jag ville få höra ;-).

  Men på “gubbarnas” båt rums alla inte segla, så någon måste liksom pussla med väderdata också ;-). Lite mera på allvar, kanske fanns det inte så många “jätteklipp” att göra i årets GR, även skildnaden mellan “rätt” och “fel” kant vid det jättelika vindhål före Alma på hemresan var kanske in värt mer än 15-20 min. Men det kan bli annorlunda nästa gång!

  Reply

 4. Laiska
  Dec 6, 2008 @ 00:02

  Öh, så är ett väder-sms från flickvän väl olagligt “outside assistans” ;-).

  Reply

 5. Leino
  Dec 6, 2008 @ 17:13

  Tycker allt det är lite löjligt att man inte skulle få ta emot ett väder-sms från flickvän då många har datorer med internet o routingprogram ombord. Kanske dags för lite regeländringar???
  Fast då lär väl vissa ha en duktig person iland som bestämmer rutten…. inte helt bra det heller. Förbjud dator o telefoner ombord istället o låt folk segla på erferenhet o kunskap kanske?
  Under de korta race vi kör i Sverige så är det ytterst sällan man har nytta av väderprognoser under racet, har man studerat de senaste prognoserna innan start så räcker det länge minst 9 gånger av tio.

  Reply

 6. Patrick L
  Dec 6, 2008 @ 18:01

  Nja, Leino, nu måste jag protestera lite… Vad du stödjer hypotesen att en väderprognos före start räcker “minst 9 gånger av 10” på vet jag inte. För det första beror det ju på vilka race man kör. Om man faktiskt primärt havskappseglar stämmer det förstås inte alls. I alla distansrace som går mer än några få timmar torde man kunna ha nytta av prognoser och routing (annars skulle väl inte folk använda det?) – ju längre race desto större nytta. Gotland Runt, havsseglingarna på Sandhamn Open och ORCi SM & VM, Watski 2Star etc – på alla dessa race har jag funnit ett stort värde av väderuppdateringar och routing.

  Som “Laser” är inne på så räcker det ju dock inte med det, man måste segla båten snabbt också – hela tiden. På nätterna, i lättvind, hårdvind och på alla vakter. Och jag håller gärna med om att man vinner mer på att segla sin båt snabbt hela tiden än att hålla koll på väder och routing. Men vill man vinna Gotland Runt – varje år – krävs nog att man har koll på vädret… Mellan Visby och Alma ryckte vi 2 timmar (!) seglad tid på vår entypskonkurrent som vi hade seglat i stort sett jämsides med fram till Visby och det berodde helt på att vi investerade i vindskiftet till NO och placerade oss för detta.

  Man har faktiskt ändrat regeln i ORC till nästa år efter en motion från bl.a Sverige. Tidigare har man kunnat tolka regeln som att det faktiskt är förbjudet just med radiokontakt av typen mobiltelefoner men till nästa år har man förtydligat att internetuppkoppling med nedladdning av prognoser som är tillgängliga för alla är OK men inte personlig routing. Att få ett rent Windguru-SMS från flickvännen torde falla inom det tillåtnas gräns men inte om hon gör en tolkning av innehållet och därmed ger ett vägval eller egen väderprogns.

  Och det är väl precis som det borde. Jag tycker det är en självklar balans i amatörracing att skall alla ha tillgång till väderinformation, men inte till personlig routing.

  Reply

 7. Erik B
  Dec 6, 2008 @ 18:05

  I mobiltelefånarnas tidevarv går det aldrig att kolla hur många som har kontakt med land och får hjälp med vägval, väder, koll på konkurrenter osv.

  Om arrangören köper in extra väderservice som sänds ut oftare (varannan timme?) via Stockholm Radio så försvinner en del av fördelen med utomstående hjälp. En uppdaterad vädersida under seglingen kan också nås av många via mobilt bredband.

  Fördelarna är att veta mer exakt när fronter/vindskiften kommer dit där den egna båten är. I 3-5 dygnsprognoserna kan det skifta på ett dygn eller också missar det oss totalt (behöver bara vara 20 nm).

  Reply

 8. .
  Dec 6, 2008 @ 19:57

  Erik B:
  Det är mycket som inte går att kolla som inte är tillåtet. Speciellt på havskör när man kan vara långt utom synhåll. Jag tror inte det patentsvaret är att tillåta allt för det?

  Reply

 9. Erik B
  Dec 6, 2008 @ 21:30

  Jag var nog inte tydlig nog.
  Min mening var inte att tillåta allt. Meningen var att klubben, genom några ganska enkla medel, tar ifrån “fuskarna” deras försprång.

  Reply

 10. Gotland Runt 2009 | debrief | BLUR
  Sep 14, 2009 @ 14:55

  […] Precis som förra året kör man eftersnack till Gotland Runt. Någon som är där får sammanfatta för oss andra. […]

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.