Poker-LYS

I samband med (den ständigt pågående) LYS-debatten så kom det ett förslag från Finland på hur man skulle kunna låta seglarna själva ta ett större ansvar. Någon som är sugen på att prova till sommaren?

Vad tycker du om idéen med Poker-LYS för t.ex. kvällskappseglings-serier där varje deltävling är lika värd i poängberäkningen;

LYS klarar ju inte av att handikappa båtar i olika förhållanden. De som kanske bäst vet vilket LYS som är korrekt i vilket väder är väl seglarna själva? Det skulle gå till så här exempelvis;

När säsongens kvälls-serie startar börjar varje båt med sitt bas-LYStal och med ett kredit-konto på 0 hundringar.

I första tävligen blåser det fint, och båten meddelar då att de höjer sitt LYS-tal med två hundringar (och tror att de vinner ändå). De seglar då den deltävlingen med ett LYS-tal som är två hundradelar tuffare, men får samtidigt två hundradelar på sitt kreditkonto.

Nästa vecka har redan försommaren börjat, med tillhörande lättare vindar. Båten meddelar då att de tar en kredit i bruk, och seglar med ett LYS-tal som är en hundring lägre än bastalet. Kvar på kreditkontot blir en hundring.

Så här håller man på, tills säsongen är slut. De riktigt tuffa seglarna meddelar ju alltid ett högre LYS-tal för varje tävling (och tror/vet att de vinner ändå). Med tillräckligt mycket krediter kvar får man bonuspoäng?

Regeln är väl att man inte får dra sitt kreditkonto på minus. Och det är väl knappast fiffigt att bli kvar med poäng på sitt kreditkonto när säsongen är över, så i sista deltävligen lönar det sig att använda alla kvarvarande krediter. Eller så får man bonuspoäng om man seglat hela säsongen med högre LYS än bastalet?

Kanske man bör ha nåt maximi på 3 hundringar +/- som får användas per gång?