Skip to content
Close

15 Comments

 1. mattias allroth
  Jan 10, 2009 @ 08:31

  Synd och skam att man gick upp tidigt en morgon i nästan onödan för att se detta race live då det bara hackar och är så jävla dålig kvalité på ut linan från siten så man får spel ju :(

  Jag sitter med sjysst inlina på mitt bredband så det är deffinitivt inte hos mig det strular.

  Men hur svårt är det att göra så att denna livewiewfunktionen fungerar igentligen ?????

  Grattis E4 btw, superbt att segla om tel. blue på länsen och leda sista varvet i sista racet.
  Bra kört som sagt.
  När det inte hackade hela tiden så följde man det via tv´n och det var häftigt.

  Reply

 2. Stefan Blom
  Jan 10, 2009 @ 11:49

  Såg det inte själv men det verkar på din beskrivning att servrarna är underdimensionerade.

  Om varje tittare använder 300kbit i bandbredd så är det oftast endast 100/0,3 = 333st tittare som kan stream utan hackning från en server med 100Mbit lina. Med andra parametrar blir siffrorna lite olika men det är ändå så att det är ett nollsummespel gentemot vanlig marksänd TV där antalet mottagare är obegränsade från en och samma utsignal.

  Det är just detta som innebär sååååå stooooora kostnader att sända LIVE över internet. Tänk om På Spåret med 2,3 miljoner tittare skulle sändas endast på webben…oj så många servrar och linor man skulle behöva. Det är oftast därför man också begränsar att ett visst land eller region skall kunna följa LIVE sändningar på internet.

  God Morgon
  Blomman

  Reply

 3. mattias allroth
  Jan 10, 2009 @ 15:55

  Åfasen så det kan vara så det låg till helt enkelt.
  Men dom borde ju ha tänkt på detta innan eller ?
  Att erbjuda en gratis livesändning som folk antagligen är villiga att se på och så blir det bara skit för att för många vill se samtidigt.

  Uselt som satan var det iaf men som sagt skönt att E4 dryga ut ledningen totalt, synd att E3 tappade lite mot puma och T blue.

  Reply

 4. Peter Gustafsson
  Jan 10, 2009 @ 16:46

  Bullshit.

  Både VOR och Ericsson slår på största trumman kring hur man jobbar med media och teknik. Och man rullar ut massor av saker som sedan funkar kass (web + mobila applikationer + spel + trackers + video + live + mediapersoner + HD).

  Det vore en sak om man gjorde det som test, men att utlovade saker “bara inte funkar” kan inte anses ok på den här nivån!?

  Reply

 5. Stefan Blom
  Jan 10, 2009 @ 18:12

  Ja man tycker det verkar konstigt att inte systemet växlar upp och använder sej av mer servrar när det behövs. Jag vet att så fungerar det hos våra svenska stora streamingleverantörer. Tror också att man börjar handla kapacitet av varann när sin egna kapacitet tar slut.

  Men det kan kanske vara så att Mattias A haft något annat knas som segat ner sändningen hos sej.

  Skall ta med mej frågan till VOR kommiten och checka vad som hänt. Kan försöka komma ihåg och dela med med avsvaret här.

  Reply

 6. mattias allroth
  Jan 10, 2009 @ 18:42

  Jag provade till o med på båda mina datorer här hemma, endast livesändningen igång på var o en i taget och det var ingen skillnad.
  Båda datorerna med windows XP och P4 processorer med över 1 gb ram.

  Reply

 7. Jonas Bergström
  Jan 10, 2009 @ 23:43

  Borde man inte kunna lösa det med en p2p-lösning? Har provat Tvants och den blir bara bättre och bättre ju fler som tittar.

  Reply

 8. Håkan
  Jan 10, 2009 @ 23:47

  Hur kan en 2:a plats & en 1:a plats ge 4p samtidigt som en 1:a plats & en 4:e plats ger 3,5???

  Reply

 9. Peter Gustafsson
  Jan 10, 2009 @ 23:56

  Nån som jobbar på Volvo IT kan säkert kolla hur det är tänkt med kommunikationen. Här är deras pitch.

  Scoring
  When the weather conditions allow for good racing, the Race Committee may run up to two in-port races during the day.

  Scoring for each in-port race:
  First place – 4.0 points
  Second place – 3.5 points
  Third place – 3.0 points
  Fourth place – 2.5 points
  Fifth place – 2.0 points
  Sixth place – 1.5 points
  Seventh place – 1.0 points
  Eighth place – 0.5 points

  The winner of the day is the team with the highest accumulated point score. If there are two races and two teams end up on equal points, the team with the highest score in the second race of the day is placed higher.

  For the overall score in the Volvo Ocean Race, the winner of the in-port race day (whether it comprises one or two races) is awarded 4 points, second place 3.5 points and so on.

  This means that each in-port race counts half as much as an offshore leg. In total the in-port races make up for 20% of the total points you can score in the race.

  Reply

 10. Johan Wickman
  Jan 11, 2009 @ 10:20

  Som Stefan skriver är det inte förvånande att serverkapaciteten skapar problem. Särskilt som man inte tycks stream via lokala/regionala servrar. Men framför allt uselt att man först hypar detta på VOR webben och sedan fullkomligt avstår att kommentera/ursäkta eländet. Vad säger PR avdelningarna på Volvo och Ericsson – verkar inte som om de giter engagera sig. I slutändan gör detta att man tappar intresset för att följa VOR

  Reply

 11. Joachim
  Jan 11, 2009 @ 14:27

  Jag sticker nog ut hakan lite nu men hänger inte problemet i att detta är teknikföretag i grunden. De kämpar för att bli tjänsteföretag men de har en lång väg att gå i att sätta sig i användarens båt (;-)) och förstå vad de vill ha och hur de använder tjänster. Det är lätt att räkna på kapacitet i servrar och linor men verkligheten är inte teoretisk.

  Reply

 12. Tobbe
  Jan 11, 2009 @ 20:13

  Inte för att jag vet exakt vad Volvo gör. Men jag har lite bättre koll på vad Ericsson gör. Och Ericsson säljer inte bredbandskapacitet till slutanvändare. Däremot kan Ericsson leverera kapacitet och på sina håll i världen även drifta kapacitet (och då främst mobilt bredband). Men i slutändan måste någon beställa kapaciteten. Så enorm serverkapacitet hos de som levererar livesändningar hos VOR behöver inte nödvändigtvis innebära att det strömmar fritt hos slutanvändaren. Tänk bara hur många klåpare det finns där emellan. Själv vet jag inte hur många leverantörer som sitter mellan mig och en VOR-server.

  Jag säger inte att det är acceptabelt som det är. Men att helt lasta VOR/Ericsson är inte rättvist.

  Dessutom kan vi ju alltid hoppas på andra prismodeller i framtiden. Flatrate på datatrafik är ju bra om man är en “vanlig” användare. Men att det som i mobilnäten ser ut just nu att 80% av kapaciteten används av fildelare tycker jag känns oacceptabelt.
  Ser antagligen inte helt annorlunda ut i marknätet heller. Så det är inte antagligen inte konstigt att mitt ADSL emellanåt är sämre än ett gammalt 56k modem. Vi är ett stort villaområde hänvisade till endast ADSL som fast bredband.
  Men det diskuteras redan andra prismodeller. Och Ericsson har teknik för att stödja dessa prismodeller. Resultatet kommer bli att det går lite “segare” för fildelare när det förbrukat “onormalt” mycket kapacitet.

  /Tobbe

  Reply

 13. mattias allroth
  Jan 12, 2009 @ 08:38

  Såg ni dom officiella racefilmerna från inport racen ?
  Det hackade ju hela jäkla tiden i dom oxå så det verkar som det är stora problem att leverera film ombord på båtarna oxå me dom fasta kamerorna, även helikopterbilderna hackade.
  Sjukt kasst igentligen för det är ju sån racing som är så häftigt att följa, tajta banor med galet snabba båtar och ström i vattnet och vindskifte så ledningen växlar.

  Reply

 14. hacke hackspett
  Jan 12, 2009 @ 09:14

  Sjukt spännande race!
  En kvalificerad gissining kan vara att det var inte TV till webb som gick galet utan sändingen från båtar och helikoptrar till landstationerna. TV-till webb utrustningen är enklare och det fungerade ju i Alicante. Att banområdet är omgivet av ankrade supertankers och intill en flygplats gjorde nog inte saker enklare. Allting borde i alla fall finnas på band och förhoppningsvis kan det komma en bra i hopklippt film om racen så småningom.
  HH

  Reply

 15. Johan Wickman
  Jan 14, 2009 @ 14:09

  Nu några dagar senare, när det inte råder någon trängsel, kan man se de streamade sammanfattningarna med ganska bra kvalitet utan hack och störningar. Tror fortafarande att serverkapaciteten är den begränsande delen snarare än problem med kameralänkar.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.