PolarDesigner | polardiagram på webben

polardesigner
Mikael Razola och Jakob Kuttenkeuler (känd från Sailplanner och sailonline.org) har totat ihop PolarDesigner, en tjänst för att få fram polardiagram från en båts mått. Någon som är insatt får gärna prova och rapportera hur bra det funkar. Jag tappade sugen när jag inte hittade nåt peke :-)

Det ryktas även att SSF har skaffat sig någon form av VPP-programvara för att få fram prestandasiffror på båtar även om de inte är ORCi-mätta?

Welcome to PolarDesigner which is a Velocity Prediction Program, (VPP), that allows you to do direct calculations on your sailboat’s performance, i.e. creating your own polar.

PolarDesigner is using the state-of-the-art semi-empirical mono-hull data (e.g. Delft Systematic Yacht Hull Series, and DSYHS) and efficient numerical solver-techniques.

PolarDesigner also produces data such as optimum heel, apparent wind angle etc. The current version allows for two sail sets; upwind and downwind, this gives you information of theoretical crossovers and the efficiency of the sails you are using.

The aim is for PolarDesigner to be an easy-to-use yet illustrative and accurate VPP for preliminary yacht design, comparative calculations of performance or as input in weather-routing with e.g. Sailplanner.

This is a free web-based beta version. The authors do not guarantee the quality of the results. Since development is ongoing all kind of feedback both regarding performance and direction of future development is much appreciated :-)

Tipstack till tangosailing.nu.