Skip to content

7 Comments

 1. Vela Blog Mistro - Disegna da solo le tue polari
  Jan 22, 2009 @ 10:35

  […] Via blur.se […]

  Reply

 2. Fabian
  May 8, 2009 @ 09:53

  Är detta program nerlagt eller när kommer man kunna ladda ner det igen?

  Reply

 3. Mats
  May 14, 2009 @ 20:23

  Testade just polardesigner för några olika båtmodeller. Tyvärr så verkar det resulterande polärdiagrammet ganska oregelbundet och ganska långt ifrån uppmätta siffror (på min egen båt).

  Reply

 4. Jocke
  Mar 20, 2012 @ 14:38

  Fins detta program någonstans?

  Reply

 5. JIMMY
  Mar 20, 2012 @ 15:29

  Det finns inga “teoretiska polärdiagram” som stämmer i realiteten. Enda sättet att få fram ett korrekt plärdiagram är att logga sina data om och om igen. En del använder mjukvaran Adrena Optima som hjälpmedel i sin loggning. Annars funkar det även med Expedition eller med stor dämpning på instrumenten och papper och penna, allt beroende på hur mycket tid man vill lägga.

  Reply

  • Joakim
   Mar 20, 2012 @ 16:42

   Hur definierar du “stämmer i realiteten”? Jag var jättenöjd med 2008 ORCi polardiagram, som jag använde som de var tills 2011 när jag sålde båten. Det var bara på sidvindar man kunde se nån avvikelse.

   Jag tror att de är mycket viktigare att man lär sig sina polarer än att hur noggranna de är. När man har hela tiden någonting att jämnföra med, lär man snabbt att i de här förhållandena kan man inte nå polarer (tex. på grund av stora vågor) och i några andra måste man vara snabbare.

   Reply

 6. Pelle Lindell
  Mar 20, 2012 @ 16:18

  Om man känner ett oemotståndligt behov av att leka med ett VPP finns ett ganska trevligt och gratis excelprogram här: http://pkboatplans.blogspot.se/2011/10/sailboat-velocity-prediction-program.html

  Ett VPP funkar varken bättre eller sämre än de använda modellerna för motstånd och segelkrafter. Det här excelprogrammet är baserat på de vanligaste öppet publicerade modellerna (Delft-serien för motstånd) och borde ge liknande resultat som många andra generella program. Man kan förvänta sig att ett sådant här program ger rimliga resultat för båtar som liknar den systematiska serie det är baserat på (dvs konventionella C/R med tämligen “gammaldags” skrovform) men att det blir allt sämre ju mer den aktuella båten avviker och då specellt om dess propotioner på huvudimensioner (L/B, B/T, CB etc) ligger utanför serien så att programmet måste extrapolera.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.