Skip to content

20 Comments

 1. Hansen
  Mar 8, 2009 @ 20:07

  Banner 34 – Hilda, D 37 (Magnus Sjögren & Isak Andersson, Klagshamns båtklubb)

  Är också en svensk båd……..

  Reply

 2. Silver Surfer
  Mar 8, 2009 @ 20:23

  Fandt min nye båd på http://www.blur.se :-)

  Reply

 3. Peter Gustafsson
  Mar 8, 2009 @ 20:29

  Tack Anders, är det du som håller båtvalet öppet?

  Reply

 4. Mattias
  Mar 8, 2009 @ 20:34

  Det skall mycket spännande – är i full gång med att uppdatera båten så den skall passa för shorthanded lite bättre.

  Reply

 5. Sims
  Mar 8, 2009 @ 21:18

  Den andra JOD 35:an, Spindrift, är också svensk.

  Reply

 6. Peter Gustafsson
  Mar 8, 2009 @ 21:29

  Silver Surfer, den ser ju jättefin ut. Grattis!
  http://www.parnuyachts.com/stern_33%27.htm

  Reply

 7. LuffeLasse
  Mar 8, 2009 @ 21:42

  Vi är 17 svenska båtar.. Rolf Engels & undertecknad skall köra 2star.dk i Rolfs Beneteau 27.7 -Tyrik i år. Vi tog min Luffe i fjor men saknade gennackern. Rolf seglar för Malmö Segel Sällskap och jag för Lommabuktens Seglarklubb. LBS kommer att köra en ny 24h i Öresund i år – LBS Fyrtorn 2-handed -26-27 juni. Vi sjösätter seglingen de närmaste veckorna – jag återkommer med mer info – men 24 härliga timmar i hela Öresund utlovas – pitstop i danska Nivå – Mer info kommer..

  Reply

 8. Öresund Regatta, Anders
  Mar 8, 2009 @ 22:12

  24 timmar i Öresund?
  Då måste det var bleke och motström? :-)

  Reply

 9. Hansen
  Mar 8, 2009 @ 22:47

  Vi anmälde oss i höstas innan vi visste vilken båt vi skulle segla.
  Vi skall segla med Kracer 40r så klart.
  Planerat första träningspass, 12 april.

  Reply

 10. Silver Surfer
  Mar 8, 2009 @ 23:49

  Silver Surfer – http://www.stern33.dk

  Reply

 11. SWE
  Mar 9, 2009 @ 08:37

  Trenden verkar klockren. Race med få besättningsmän fyller startlistorna långt innan deadline för anmälan. skall i år köra mitt första “Double-handed” och är otroligt spänd på starten. Vi kör i år Bohus-racet 26-28/6(som ju redan har 30 anmälda). Lagom långt (170Nm), kustnära och mitt i sommaren kännns ju som en bra “Double-handed-intro”.
  Nästa år kanske det blir fler Double-handed.

  Reply

 12. Clifford
  Mar 9, 2009 @ 12:00

  Kul att Molich X har fått ett uppsving. Har seglat en på 3 tim 15 min mellan Skagens pir och Trubaduren.

  Reply

 13. hagbard
  Mar 9, 2009 @ 12:06

  Hur får man inblick i respit-förutsättningar för Lagoon 380?

  Reply

 14. ravve
  Mar 10, 2009 @ 07:48

  Vad är det som gör doublehanded så poppis? Är det så enkelt att det är smidigare få ihop besättning eller är det annat också?

  Reply

 15. Andre´B.
  Mar 10, 2009 @ 12:52

  Är milt sagt väldigt enkelt att få ihop en besättning *s*
  Sedan är tävlingsformen relativt ny vilket även väckt intresse. Fast till Anholt kunde de lika gärna seglat singlehanded. Avståndet är ju inte längre…
  Roligt att se att en gammal Kalmarbåt är med. 1/2 tonnaren Antheor som vann det mesta som gick att vinna i slutet på 80-talet…

  Reply

 16. Peter Gustafsson
  Mar 10, 2009 @ 14:10

  Jag tror att det är ett antal saker som gör att shorthanded-segling drar folk. Många av dem finns med som framgångsfaktorer för all typ av segling:

  Enkelt & lättillgängligt. Det är enkelt att komma till start med den båt man har. Eller den båt min kompis har… Lägre tröskel för både båt (jag behöver inte ha en superoptimerad båt med nya segel, för det är andra saker som avgör) och besättning (jag behöver inte ha proffs på olika positioner, utan väljer att segla med någon som jag trivs med).

  Kul. Det är ofta en kul utmaning att köra dessa typer av race. Oavsett om man gör det i en CB-66, 707 eller Farr 40. Det är roligt att få användning av alla sina kompetenser snarare än att vara en lite kugge i ett maskineri (även om det är kul på ett annat sätt). Sedan brukar det vara bra kalas!

  Välkomnande. Min känsla är att fokus ligger på annat än att vinna, och där alla har sina egna mål med att vara med. Och det är helt ok! Det är en hjälpsam stämning där man delar med sig. Jag upplever en markant skillnad mellan ”full besättning” där alla sitter med sina egna team i båtarna, och shorthanded där man umgås mycket mer (man är ju förbannat trött på sin egen kompis). Det är mycket lätt att komma med i ”gänget”, vilket det inte är vid bryggan i Sandhamn före Gotland Runt!

  Fairness! Jag får en känsla av att deltagarna i shorthandedsegling är mer öppna mot varandra. Dels är man beroende av varandra om något händer på havet, och det är mycket lite fula trix eller skitsnack på bryggan.

  Buzz. Så klart hjälper det till att man har en positiv spiral, där många (både nya och etablerade seglare) hjälper till att övertyga sina seglarkompisar.

  Reply

 17. ravve
  Mar 11, 2009 @ 07:18

  Tack,Peter.
  Så är det nog – lite mer spännande och gemytlig,kompisbetonad stämning bland deltagare, kan jag tro.

  Reply

 18. Peter Gustafsson
  Mar 11, 2009 @ 08:06

  … men så borde ju all kappsegling vara!?

  Reply

 19. Andre´B.
  Mar 11, 2009 @ 19:50

  Om jag får säga det…

  Efter att från västkusten ha “kappseglat” till och från Gotland Runt ett antal gånger “shorthanded” för att hinna komma till start så föredrar jag en båt med full besättning. Jag är öppen för att segla en båt som är byggd för “shorthanded racing”. Men att segla en Farr 40 shorthanded känns inte riktigt. Speciellt med tanke på segelkontot för dylik båt. Det går inte att komma ifrån att slitaget avseende segel är större vid ett shorthanded seglande än “fully crewed”. Och slitna segel påverkar prestandan menligt när det sedan kliver ombord en besättning…

  Visst gör varje ägare vad han eller hon själv vill med sin båt. Och det respekterar jag fullt ut. Och det är alltid roligare att båtar seglas än ligger i hamn. Men de ägare som räknar att segla både shorthanded och fully crewed och som inte har någon större segelbuget bör kanske lägga en liten tanke på vad som motiverar en besättning att segla deras båtar. Dåliga segel får de flesta bra besättningar att leta upp andra båtar…

  Reply

 20. Peter Gustafsson
  Aug 22, 2009 @ 11:00

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.