Poly-Skagen Race 2009


Prognosen lovade både vind och regn då starten gick i Långedrag på fredag morgon. 13 båtar med besättning och 9 båtar i shorthanded-klassen, både rutinerade rävar som First 31.7 Trindy och duktiga entypsseglarna på X-99 Stino som provade på shorthandedsegling på havet för första gången… Själv seglade jag med Magnus Hansson, så det var spännade att se hur det skulle funka.

Länsstart utanför Långedrag. Hetast var Trindy, Stino och vi och när vi efter lite strul med strumpan fick upp gennakern så kunde vi gasa iväg västerut. Lite väl brant ett tag, så vi fick plocka ner en kort stund i hamninloppet och blev då omkörda av SunOdyssey 54DS Anne af Göteborg som så klart är svåra att hålla bakom sig på lite hårdare halvvind. Banan går sedan lite norrut genom Kalvsund och norr om St Osets fyr innan man siktar på Skagen. Och när vi föll av mot Kalvsund kunde vi åter sätta gennakern och köra om Anne.

När vi väl kom ut i havet och fick en brant halvvind med fock, så kom hon såklart tillbaka som ett ånglok och försvann föröver. Efter ett tag kom också First 40 som körde med full besättning och startade 10 minuter efter oss farandes. Alla valde grym överbåge, då det skulle vrida emot och alltid står ganska mycket nordgående ström utanför Skagen. Vi gick helt OK och hängde av de båtar som vi borde och jobbade bra för att hålla max fart i en ganska byig och vridig vind (och ganska mycket regn). Provade ett rev kort, men slog ut det för att kunna köra max även när det lättade ur periodvis. Till sist kom motvridet och massor av vind, så det blev två korta slag i 15 m/s för att komma in mellan pirarna.

Resultat ditsegling, shorthanded:
1. Anne af Göteborg SunOdyssey 54DS Thor Maugesten 1,31 (ej spinn)
2. Blur J/109 Peter Gustafsson 1,29
3. C-pod Bavaria Match 35 Ulrik Ceder 1,28
4. Trindy First 31.7 Jonas Kjellberg 1,19
5. Monkey Business X-332 Urban Edvardsson 1,24
6. Stino X-99 Jan Ernfjord 1,25
7. Milo First Class 10 Claes Redin 1,25
Miss Match Bavaria Match 35 Andreas Samuelsson 1,28 DNS
Xiphias X-332 Jan Plantoft 1,24 DNS

Helt knôfullt i Skagen. Massor av båtar och hur mycket folk som helst. Tydligen är det jordens partyhelg och folk kommer både med båtar och landvägen. Så det var perfekt att bara stövla röätt in i sina seglarställ och få sig ett par pilsner… Bra party till långt in på småtimmarna. Lördagen ägnades åt fria aktiviteter, vilket i vårt fall innebar sovmorgon, softa, prisutdelning för etapp ett (massor av fina priser) och lite lugnare kalas än på fredagen. Massor av vind, så man började ju fundera på hur hemresan skulle se ut…

På söndag morgon ven det fortfarande i masterna. Alla såg sammanbitna ut och försökte få koll på hur stora spinnakers som andra tänkte köra. Prognosen talade om SV vridande till V, 8-12 m/s.

Man har en lite annorlunda startprocedur. Man startar mellan pirnockarna. Man kör motor fram till startskottet går, och på skottet får man börja hissa storen. När den är i topp slås motorn av, och när man passerar pirarna får man hissa försegel. Lät helt galet, men funkade bra och måste ha varit en syn för de semesterseglare som lämnade hamnen samtidigt. Återigen var det Stino, vi och Trindy som var heta i starten.

Upp med den lilla R5-gennakern och iväg, Stino satte också och så drog vi iväg på rhumbline. Alla andra körde utan spinn och valde den klassiska överbågen, men skulle det vrida på väst så var det väl bättre att gå lite lågt i början? Bra fart, stadigt runt 10 knop och lite medström. Perfekt. Efter ett tag ökade det på lite och vi såg väl som mest 13 m/s. Tyvärr var sjön lite svår, men vi lyckades ändå få till ett antal riktigt bra surfar på +15 knop. Broachade ett par gånger också, men då berodde det mest på okoncentrerad styrning… På slutet vred det till 240 grader och vi hade också en sydgående ström som gjorde det knepigt att komma ner till St Oset, men nära den svenska kursen så strömmade det norrut som det skulle och vi prickade fyren perfekt. Stino hade hängt på bra hela vägen (X-99:an går otroligt bra på hård undanvind) men hade gått lägre och fick köra genua ett tag på slutet för att nå fyren.

3 timmar & 15 minuter till St Oset, 10.7 knop i snitt över en timme och toppfart 18.97 knop!

Klockren nertagning vid Hälsö, och en snabb bidevind i mål vid Kalvsund. Stino under 10 minuter efter så de slog oss på korrigerad, men sedan dröjde det länge innan First 40 och Mumm 36 dök upp. Lite kul att två tvåmansbesättningar i småbåtar körde hårt med spinnaker medans racebesättningarna valde att ta det lugnt…

Vi väntar på den officiella resultatlistan… (skulle tro att vi tog hem det). Men i vilket fall en helt fantastisk dag på havet!!! Tack alla!

speed1897-1.jpg
Drive it like you stole it!!!

Update, resultat från doublehanded
1 Blur J/109 Peter Gustavsson 2 2
2 Anne af Gbg Sun Odyssey 54 Thor Maugesten 1 4
3 Stino X99 Jan Ernfjord 6 1
4 Monkey business X-332 Urban Edvardsson 5 3
5 C-pood Bavaria match Ulrik Ceder 3 5
6 Milo First 31,7 Claes Redin 7 6
7 Trindy First 31,7 Jonas Kjellberg 4 DNF
20 Miss Match Bavaria Match Andreas Samuelsson DNS DNS
20 Xiphias X332 Jan Plantoft DNS DNS

och Lys-Klassen
1 NN First 40 Pär Larsson 1 2
2 Reneth Najad 361 Reine Eriksson 4 1
3 Aero Mumm 36 Mikael Grunström / Roger Ahlqvist 5 3
4 Isabel Jeannau 43 DC Robert Jaccobsson 2 7
5 Bea Brus Najad 400 Lilian Kristensson 3 6
6 Olydia Wasa 360 Percy Andersson 6 4
7 Catleia Dehler 39 Dennis Olsson 7 9
8 Mimosa Maxi 108 Göran Karlsson 13 5
9 Sir-Väs Mamba 363 Mats Widing 10 8
10 Spira Bavaria 35 M David Ivarsson 8 11
11 Spiro Duofor 34 Fredrik Eliasson 9 13
12 Pixel Blue Andriu 40 Carl Swensson 12 10
13 Yarva Bavaria 38 Martin Linde 11 12
14 Carpe Ventum Elan 31 Hans Artursson 14 15 DNS