AC33 invigt

Söndag kl 12. Tuffar in på Valencias järnvägsstation. Klart mindre hullabaloo än 2007. Inga stora AmCup plakat i gatubilden. Inga specialbussar till Puerto Copa America. Bara en affisch med en trimaran. Text: Mediterraneo, dvs Medelhavet. Hmm, det har skvalpat här i 4000 historiska år. So what else is new? Read the fine print: Ta en Estrella pilsner när du hejar på Alinghi!

Bussen ner till hamnen. Hela stan är ute och vimlar. Folk som gråa kattor. AC33 öppnas kl 13, kring den stiliga paviljongen Veles et Vents – segel och vindar. Koppling till lokal medeltida poesi. Koppling till nutida poesi från Halmstad: Sol, vind och vatten är det bästa som jag vet. Så sant som det är sagt.

10b-myller-amcup33-feb07-hefpix 114-cut-540px.jpg
Ceremonin börjar med grabbar som dunkar på trummor. Björneborgarnas marsch? Nej. Caribbean steel drums? Nope. Conga? Kanske det. Syns inte på avstånd i publikhavet. Killarna börjar skutta och slå volter. Break dance? Nej. Tyrolsk folkdans? Nej. Brasiliansk capoeira? Ja, rätt gissat, bekräftat av Sabina i pressbyrån.

2c-bmwcrew-amcup33-feb07-hefpix 038-cut-540px.jpg
In på scenen från babord kommer ”the challengers”, utmanarna BMW Oracle. Mörka skjortor – bad guys in black hats? Visning av video med US-17 som visslar omkring på vattnet, inga konkurrenter, inga fakta. Snyggt fyrverkeri, bang bang, puff puff.

9b-alinghicrew-amcup33-feb07-hefpix 098-cut-540px.jpg
In på scenen från styrbord steppar ”the defenders”, försvararna Alinghi 5. Vita skjortor – good guys in white hats? Visning av video som poängterar utveckling, kunskap och teknik. Is there a message here? Mera fyrverkeri, fras, smatter, fräs.

8b-bmwfans-amcup33-feb07-hefpix 093-cut-540px.jpg
Vi som varit med om spanska EM eller VM med maratonmiddagar där vareviga gubbe i kommunstyrelsen pratar i en halvtimme är litre oroliga. Inget tal av Larry, skönt. Inget tal av Ernesto, fint. Inte ett ord av borgmästaren Rita Caldera, härligt, för den per skaft, uppbackade av hårdsminkade ansiktslyfta frugor i minkpäls.

5b-fyrverkeri3-amcup33-feb07-hefpix 050-cut-540px.jpg
Till slut ett öronbedövande smatter. Är det jänkarna som vill installera respekt genom att låta som D-day, landstigningen i Normandie? Eller är det schweizarna som marknadsför Oerlikons berömda luftvärnsartilleri? Kanske spanjorerna vill återuppliva infernot vid Guernica? Nej, gänget heter Mascleta, är valencianska mästare i pyroteknik.

11b-fondue1-amcup33-feb07-hefpix 142-cut-540px.jpg
När krutröken lagt sig över Lützens hed och Narvas kullar, fortsätter publiken att mumsa på ”urmakarens ostfondue ” från gökklockslandet. Inga burgers, inga revbensspjäll. 1-0 till Alinghi i PR-tävlingen. Nåja, 1 mot 0.5, vi ger Larry Ellison en halv pinne för att han snällt signerade flaggor för barnen, oberoende om det stod BMW eller Alinghi på dem.

Fakta, fakta? Undrar vän av ordning. Ja, vid lottningen drog Alinghi babords sida av startlinjen. BMW får lov att komma in på styrbords sida. Kommer båtarna jämnt in måste alltså Alinghi ge vika i ”first cross”, deras första möte. Hur detta funkar i praktiken får vi se på måndag.

Heffe