Femtio 606 på FM

Hela femtio exemplar av den populära lilla kölbåten 606 har mött upp till Finska mästerskapen i Mariehamn. En fin prestation i dagens läge då många mer kända klasser har stora problem att skrapa ihop de 20 båtar som krävs för ett giltigt FM. 30 båtar är från värdlandet, medan 20 kommer från Sverige.

Av de finländska båtarna är 17 från värdföreningen Ålands Segelsällskap. Helsingforsföreningarna Nyländska Jaktklubben och Brändö Seglare ställer upp med 6 respektive 2 båtar, medan 5 kommer från Raumo på västkusten. De svenska båtarna kommer från Stockholm, Gävle, Hudiksvall och Göteborgstrakten.

FM-titeln försvaras av Mathias Dahlman och Markus Mannström. Matte, tänker du vinna igen? – Mja, planer finns, men det är hårdare motstånd i år när svenskarna är med, funderar rorsmannen Mattias, som har en bred erfarenhet av 606, Star, och andra klasser på toppnivå. – Bara vi drar jämnt i båten, brukar det gå bra, replikerar gasten Maku, med meriter från Soling- och 5.5 m klassen. Hårt motstånd bjuder säkert Daniel Mattsson och Johan Nyström, som förra året blev tvåa i både FM och SM. Det högst rankade svenska ekipaget är Mikael Gelin och Charlotte Bornudd från Uppsala.

I regattan seglas 3 seglingar på fredag och lördag, och 2 på söndag. Första start på fredag kl 12, på lördag och söndag kl 11. Under regattan kommer notiser och resultat i sammandrag att skickas ut dagligen. Fullständiga resultat kommer att publiceras på ÅSS hemsida. Bakgrundsinformation om 606-klassen finns på www.606.fi och www.606-forbundet.se