Skip to content

7 Comments

 1. 606
  Jul 16, 2010 @ 14:37

  SM 2009 Lidköping, 58 båtar till start.
  Ändå verkar det som Svenska seglarförbundet helst ser att klassen skall tyna bort till förmån för ex C55!!!
  Vill man få bidrag från förbundet att köpa in klubbåtar för ungdom och bredd så får man inte välja Sveriges största klass, 606, varför?
  Som kappseglare skiter jag i om jag seglar på en brädbit, bara brädbiten är lika för alla!

  Reply

  • S-256
   Jul 17, 2010 @ 17:37

   Har Lidköping Sveriges bästa kappseglingsvatten???

   606 eller Trissjolle, kanske??! o)

   Reply

 2. Peter Gustafsson
  Jul 16, 2010 @ 18:51

  TEAM PAF INLEDDE 606-FM SUVERÄNT

  – Vi hade flyt idag, tyckte Daniel Mattsson, rorsman på åländska 606:an Team PAF. Det var dagens underdrift. Med gasten Johan Nyström radade han upp en serie i särklass: etta-etta-tvåa i det 50 båtar stronga fältet. – Ännu är det inte över, tyckte Mathias Dahlman, fjolårsmästaren som halkat ned till 14de plats med en 34de plats att räkna bort senare – kanske.

  Vindarna på Möckelöfjärden var mystiska, tyckte de som klantat sig. – Klart som korvspad, nattens nordvästliga gradientvind mojnade som väntat, varpå vinden vred motsols mot söder då dagens solbris tog över. Det gällde att hålla sig på vänsterkant hela dagen. Enkelt, tyckte lokalfantomen Henti Lundberg, vars serie på två andraplatser stördes av en tjuvstart i dagens tredje segling.

  De gästande svenskarna karpade tydligt upp sig under dagens lopp. Pelle Nihlmark och Anders Edblad seglade upp sig jämnt och stadigt under dagens lopp, med placeringarna 5-5-3. En annan nöjd vattusvensk var Conny Kjellberg från Uppsala, som spikade dagens sista segling efter en fin start vid pinnen. – Vi gick raka spåret ut på vänsterkant. Några finnar fegade ur då vattnet blev gult, men vi bara fortsatte. En och en halv meters djup ska räcka för en 606:a, menade Olle Jarstad, gast och lots på Uppsalabåten, van kartläsare på den legendariska Ekolnfjärden.

  Helsingforsflottiljen rosade inte direkt marknaden, förutom gästspelande America’s Cup-seglaren Tumppi Hallberg som shanghajats till rorsman på en åländsk båt, och tog en fin fjärde plats totalt. Bäst av de reguljära Hesaborna var OS-erfarna Tusse Tallberg, som kom in på elfte plats, medan klubbkompisen Tobbe Niemi sekonderade med en trettonde plats.

  I den tillbakalutade 606-klassen seglar även ett antal tjejteam. Bäst av dem klarade sig ålänningarna Daniela Rönnberg och Pia Bengts på 35:te plats, med Brändödamerna Tori Mankki – Asta Salo – Nanne Homén i hälarna på 42:ra plats.

  Regattan fortsätter med tre seglingar på lördag och två på söndag. Det är inte över förrän den tjocka damen sjungit, som det sägs.

  Henry Clayhills Ericsson, reporter, 606-FM i Mariehamn

  1) Team PAF, Daniel Mattsson – Johan Nyström, ÅSS, 1-1-2, 4 p. 2) Pelle Nihlmark – Anders Edblad, S606K, 5-5-3, 13 p. 3) Chili, Tom Borenius – Janne Engblom, ÅSS, 7-8-4, 19 p. 4) Rötjut, Thomas Hallberg – Micko Karlsson, 20 p. 5) Conny Kjellberg – Olle Jarstad, USS, 22 p. 6) Tinta Marrone, Marcus Rönnberg – Emil Nordlund, ÅSS, 30 p. 7) Ulf Andrén – Göran Löhman, GSS, 32 p. 8) Polly Ester, Staffan Lindberg – Folke Dolke, ÅSS, 33 p. 9) Wilda, Mikael Gelin – Charlotte Bornudd, USS, 36 p. 10) Wave Rider, Lars Östlundh – Hans Mehlstrand, GSS, 39 p. 50 deltagare / osanottajaa.

  Fullständiga resultat på ÅSS hemsida http://www.segel.aland.fi

  Reply

 3. Peter Gustafsson
  Jul 17, 2010 @ 16:03

  MERA VIND GYNNADE BIFFIGA KILLAR

  Inget burka-förbud rådde på Möckelöfjärden då 606-FM fortsatte. I den tilltagande vinden gällde det att burka för fullt, dvs. att hänga maximalt ut över kanten för att räta upp båten. Biffiga grabbar som Björn Lager och Thomas Hallberg utnyttjade läget till att klättra i resultatförteckningen. Av dagssegrarna gick två till Sverige genom Pelle Nihlmark och Björn Lager, och en till Åland genom Henrik Johansson.

  Ledande Team PAF lyckades hålla undan i täten, men med inte helt perfekta dagsresultatet 4-3-7 kröp konkurrenterna närmare. Då sex seglingar var avklarade, fick man stryka sitt sämsta resultat. Som gubbar ur lådan steg Henti Lundberg då upp till tredje, och Mathias Dahlman upp till femte plats. Tvåan Pelle Nihlmark och sexan Conny Kjellberg vill också ha ett ord med i laget då medaljerna delas ut på söndag. Det är upplagt för en tajt fajt på söndagen.

  Dagens överraskare nummer ett var unga Dick Harju-Jeanty, som tog en fin tredje plats i dagens första segling, med sin gast Erika Lindholm. – Vi har båda seglat varsin Laser, berättade den pigga Ålandsduon. Men vi hoppar gärna in i 606-klasssen då det bjuds på större regatta. Som nyfikna nybörjare uppskattar Dick och Erika chansen att fajtas med 606-klassens garvade ringrävar. Dicks och Erikas båt Lady Jane med Rasta-färger i spinnakern ligger nu på en god 16de plats totalt.

  Dagens överraskare nummer två var familjeteamet Aalto från Raumo. – Vi startade perfekt i andra seglingen och rundade på en fin tredjeplats vid första märket, berättade Ossi Aalto förnöjt. Med brorsan Pekka och farsan Eetu har han seglat 606 i tre år. Ossi vill tacka Seppo Ajanko för all hjälp med att reparera och trimma båten. I Raumo har 606:an etablerat sig tack vare Business Sail Cup, med vattenrelaterade sponsorer som Hollming och Oras.

  Den tredje överraskaren var värdföreningens egen Henrik Johansson, som blixtrade till med en spik i dagens sista segling. – Även en blind höna hittar ibland ett korn, tyckte ”Heiben” anspråkslöst. – När det blåser är det bara för grabbarna att lägga upp fläsket i lovart, så löper det, replikerade familjens bättre hälft på direkten. Men systemplaneraren Henrik seglade klart systematiskt, och parerade analytiskt Pelle Nihlmarks och Thomas Hallbergs attacker.

  Dagens olycksfågel var svenska båten Ankan, som fastnade på startfartyget och rev av ett stag. – Inget problem, tyckte skepparen Tor Jansson från Hjo, vår miljonlåda med wirestroppar är med på resan. Vi har redan fixat haveriet och tänker återta vår trettionde plats, bekräftade gasten Kennet Holmberg. Ett bra exempel på den positiva ”can-do spirit” som genomsyrar den sympatiska 606-klassen.

  Henry Clayhills Ericsson, reporter, 606-FM i Mariehamn

  Sport / segling / 606-FM / preliminära resultat efter dag 2 av 3.

  1) Team PAF, Daniel Mattsson – Johan Nyström, ÅSS, 11 p. 2) Pelle Nihlmark – Anders Edblad, S606K, 16 p. 3) Röd Granit, Henrik Lundberg – Christian Johansson, ÅSS, 18 p. 4) Rötjut, Thomas Hallberg – Micko Karlsson, 22 p. 5) Vit vecka, Mathias Dahlman – Markus Mannström, ÅSS, 26 p. 6) Conny Kjellberg – Olle Jarstad, USS, 31 p. 7) Chili, Tom Borenius – Janne Engblom, ÅSS, 39 p. 8) Whiter Shade of Pale, Björn Lager – Per Lindell, KKKK, 45 p. 9) Polly Ester, Staffan Lindberg – Folke Dolke, ÅSS, 49 p. 10) Habanera, Tusse Tallberg – Pasi Palmu, NJK, 53 p. 47 startande.

  Fullständiga resultat på ÅSS hemsida http://www.segel.aland.fi

  Reply

  • L-B Gustafsson
   Jul 18, 2010 @ 18:14

   Åländska reportern kanske har tittat genom en flaskbotten:)

   “MERA VIND GYNNADE BIFFIGA KILLAR
   … Biffiga grabbar som Björn Lager …”

   Det är inte ofta Björn fysiskt hamnar i den kategorin.

   Reply

 4. Peter Gustafsson
  Jul 18, 2010 @ 14:24

  SISTA SLAGET AVGJORDE 606-FM

  Finalen i 606-FM blev en riktig nagelbitare. Rutinerade ringräven Henrik Lundberg lyckades i den avslutande seglingen på slutmetrarna knipa den fjärde plats som han behövde för att ta hand om mästerskapet. – Det fixade sig med en enda poängs marginal, myste en nöjd Henti, med fyra andraplatser och ingen etta i bagaget. I de mojnande vindarna på sista kryssen hade Thomas Hallberg & Micko Karlsson gått upp i ledningen, och kunde ha knipit mästerskapet. Men de slog en aning för tidigt vid kryssbojen, svenska Wilda gick förbi, och därmed ramlade Tumppi & Micko till tvåa. Ledande PAF-duon droppade med två åttondeplatser ner till tredje plats. – Svaga starter, små marginaler, sånt är det i segling, tyckte Daniel Mattsson efteråt.

  Trippelseger till Åland, alltså. De hotande svenskarna halkade utanför prispallen till fjärde och femte plats. – Vi hade inte riktigt flyt i dag, funderade Pelle Nihlmark från Stockholm. När man väl ramlat ner i mittfältet är hopplöst att ta sig upp ur det, tyckte han. Men med landsmän även på åttonde och nionde plats kunde Pelle som tidigare klassordförande vara helt nöjd med den blågula insatsen. Bästa fastlandsseglare var Georg Tallberg & Pasi Palmu från NJK på en inte oäven elfte plats. – Vi är lika snabba som förut, men ålänningarna har blivit ännu snabbare, filosoferade Tusse Tallberg. Av Raumoborna drog Jesse Kylänpää det längsta strået med en 22ra plats.

  Som helhet var regattan lyckad. Seglingarna flöt bra framåt med en liten men kunnig stab. Det var hög mysfaktor och låg stressfaktor. Ålands Segelsällskap rodde hem arrangemanget med all heder, tyckte de gästande seglarna.

  Henry Clayhills Ericsson, press, 606 förbundet, 0500-433580

  Sport / segling / 606-FM / preliminära slutresultat. Inklusive Helsingforsare (NJK och BS).

  1) Röd Granit, Henrik Lundberg – Måns Lundberg, ÅSS, 24 p. 2) Rötjut, Thomas Hallberg – Micko Karlsson, 25 p. 3) Team PAF, Daniel Mattsson – Johan Nyström, ÅSS, 26 p. 4) Conny Kjellberg – Olle Jarstad, USS, 41 p. 5) Pelle Nihlmark – Anders Edblad, S606K, 43 p. 6) Vit vecka, Mathias Dahlman – Markus Mannström, ÅSS, 43 p. 7) Chili, Tom Borenius – Janne Engblom, ÅSS, 47 p. 8) Whiter Shade of Pale, Björn Lager – Per Lindell, KKKK, 54 p. 9) Wilda, Mikael Gelin – Charlotte Bornudd, USS, 58 p. 10) Polly Ester, Staffan Lindberg – Folke Dolke, ÅSS, 75 p. 11) Habanera, Tusse Tallberg – Pasi Palmu, NJK, 86 p. … 16) Madeleine, Tobias Niemi – Johan Uunila, NJK, 110 p. … 20) Carl-Philip, Bernt Barner-Rasmussen – Juho Wallenius, NJK, 136 p. … 23) Valetta, Carl Krause – Mikael Fleege, NJK, 150 p. …… 29) Carolus Reincke – Staffan Söderholm, NJK, 171 p. … 34) Johan Gullichsen – Timo Telkola, 199 p. … 45) Tori Mankki – Asta Salo – Nanne Homén, BS, 297 p. … 47) Marina Schnitt – Andrea Söderholm – Pauliina Halttunen, BS, 309 p. 47 startande.

  Fullständiga resultat på ÅSS hemsida http://www.segel.aland.fi

  Reply

 5. Janne
  Jul 19, 2010 @ 00:25

  Fantastiskt lärorik segling. Stort och mycket kompetent startfält, där man måste tänka till för att hitta rätt i start och hitta fri vind. Täta och tuffa rundningar, där det milt sagt gällde att vara “framåt” om man inte skulle tappa placeringar.
  Bra genomkörare inför SM om några veckor helt enkelt

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.