Gennakerpackning?

blur_gennaker_hr10-1.jpg
Startraka under årets Hermanö Runt. Foto: Magnus Erenstedt.

Här har vi fått en läsarfråga, och det är ju alltid kul (använd gärna feedback-fliken till höger för att ge förslag på områden att ta upp).

Kan du inte tipsa lite om hur man på bästa sätt skall vika, förvara och hantera en gennaker? Både under kappsegling och i lugn och ro för att få minsta möjliga strul?

Jag är inne på mitt första år med gennaker, och med spinn tidigare så har jag alltid bara pulat ned den i säcken men med lite koll så liken inte blivit snurrade. Men med tanke på att jag så ofta läser om kappseglare som verkligen packar om mellan sättningarna så undrar jag hur alla andra gör.

Jag kör bara med dubbla skot till min, kan det finnas behov av suggning även på en gennaker o i så fall när?

Jag tycker inte det är så stor skillnad på att packa en gennaker eller symmetrisk spinnaker. Vi följer för- och akterlik och så knôr vi ner det i säcken. Den största skillnaden är kanske att man kan vilja packa halshornet sist då detta ofta skall ut först. Det är bra att ha en säck där man kan fästa hornen för att ha koll på dem.

Vid kappsegling så kör vi nästan uteslutande ur fördäcksluckan. Då brukar vi inte packa om, utan kom den ner utan allt för mycket strul, så är sannolikheten stor att den kommer upp på rätt sätt igen. Är man osäker så kan man snabbt följa förliket från halshornet upp till fallet. Oftast gör folk större nytta på railen än nere i båten.

Är det långt till nästa sättning, och väder som gör att man kan vara nere utan att det påverkar farten, kan vi packa ner den i säcken för att vara redo att byta.

När det gäller suggor så har det varit ett hett diskussionsämne ombord på vår båt. I 95% av fallen har vi inte använt dem, och i 5% av fallen har vi inte kunnat bestämma om det gör skillnad eller ej. I svalpig sjö har vi kunnat använda dem till att stabilisera gennakern så att trimmerns liv blivit enklare. Men det har inte synts på loggen, så jag tror att vi har använt dem för sista gången.

Men det kan så klart se olika ut på olika båtar och gennakerdesigner?